Uutta vauhtia Etelä-Amerikan yhdentymiseen

Julkaistu 19.3.11 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Ecuador

Ecuadorissa kokoontuneen Etelä-Amerikan maiden UNASUR-valtioliiton asialistalla olivat integraatioprosessin vauhdittaminen, unionin perustuslain hyväksyminen ja järjestön päämajan rakentaminen.

UNASUR (Unión de Naciones Suramericanas) koostuu kaikista Etelä-Amerikan mantereen kahdestatoista itsenäisestä valtiosta. Unionin edeltäjä, Etelä-Amerikan valtioiden yhteisö (Comunidad Sudamericana de Naciones) perustettiin vuonna 2004 Perussa, muinaisessa inkapääkaupungissa Cuscossa.

Tiiviimmän unionin muodostaminen alkoi vuonna 2008, kun Brasilian pääkaupungissa Brasiliassa järjestölle päätettiin laatia perustuslaki ja muuttaa nimi yhteisöstä unioniksi.

Unionin päämaja historialliselle paikalle

Unionin ulkoministereistä muodostuva neuvosto kokoontui Ecuadorin Ciudad Mitad del Mundossa 11.3. Pieni turismista elävä kaupunki sijaitsee 15 kilometriä maan pääkaupungista Quitosta pohjoiseen.

Juuri kyseiseen paikkaan mitattiin maailman keskipiste, päivantasaajan leveysaste 0 ranskalaisen tiedemiesryhmän toimesta vuonna 1736. Tämä linja antoi sittemmin nimen koko maalle – Ecuador.

Rankalaisten mittaukset tosin heittivät muutamalla metrillä, nykytiedon mukaan tarkan linjan olivat onnistuneet mittaamaan huomattavasti eurooppalaisia valloittajia aikaisemmin paikalliset intiaaniheimot.

Ranskalaisten kunniaksi rakennetun ”maailman keskipisteen monumentin” takana kohoaa muinaiselle Inka-imperiumille pyhä Catequilla-vuori.

Vuoren edustalle tulee nousemaan UNASURin päämaja. Ulkoministerikokouksen päätteeksi laskettiin paikalleen  tulevan rakennuksen symbolinen ensimmäinen kivi.

Ecuadorin ulkoministeri Ricardo Patiño kuvaili hetkeä historialliseksi.

Rakennuksen suunnitelleen ecuadorilaisen arkkitehdin mukaan se täyttää modernin ympäristöystävällisen rakentamisen kriteerit. Rakennus muun muassa tulee sijaitsemaan veden päällä. Veden tehtävä on heijastaa auringonvaloa rakennukseen, joka näin säästää energiaa.

Vauhtia integraatiolle

”Eurooppalaiset joutunevat vastaamaan lapsilleen kysymykseen miksi yhdistyimme; koostuuhan Eurooppa niin monenlaisista kulttuureista ja kieliryhmistä. Me joudumme vastaamaan lapsillemme kysymykseen miksi viivyttelimme niin kauan yhdistymistämme”, vertasi Ecuadorin presidentti Rafael Correa puheessaan.

Nyt integraatiota ei enää viivytellä. Kokous määritteli yhdeksi tärkeimmäksi tavoitteekseen unionin perustuslain hyväksymisen kaikissa jäsenmaissa. Ensimmäisinä perustuslain hyväksyivät Bolivia ja Ecuador. Näitä seurasivat viime vuonna Argentiina, Chile, Guyana, Peru, Surinam ja Venezuela.

Kokouksessa Kolumbian ulkoministeri vahvisti, että perustuslain hyväksyminen on maan parlamentin käsittelyssä, ja sen läpimeno vain muutamien viikkojen kysymys.

Uusi pääsihteeri

Tätä päätöstä vauhdittamaan lienee suunnattu kokouksen tärkein henkilönimitys. Unioni valitsi kokouksessa uuden pääsihteerin edellisen, Argentiinan ex-presidentin Nestor Kirchnerin yllättävän ja valitettavan kuoleman vuoksi.

Uudeksi pääsihteeriksi valittiin Kolumbian entinen ulkoministeri María Emma Mejía. Valintaa tulkittiin siten, että Kolumbia, joka UNASURin tuominnasta huolimatta hyväksyi alueelleen seitsemän Yhdysvaltain sotilastukikohtaa, ei enää ole järjestön ”musta lammas”.

Mejía valittiin pääsihteerin virkaan vuodeksi, jonka jälkeen häntä seuraa Venezuelan sähköministeri Alí Rodríguez vuoden kestävän kauden verran.

Meriittejä kansainvalisessa kriisinsovittelussa

UNASUR on jo ehtinyt näyttää kyntensä kansainvälisenä kriisinkäsittelyfoorumina saaden näin painovaltaa instituutiona.

Argentiinan Barilochessa elokuussa 2009 pidetyssä kokouksessa Etelä-Amerikka julistettiin unionin toimesta ”rauhan vyöhykkeeksi” samalla kun ulkopuolisten voimien jäsenmaiden suvereniteettia loukkaava toiminta tuomittitiin.

Tällä viitattiin Ecuadorin päätökseen poistaa Yhdysvaltojen sotilastukikohta maaperältään Mantan kaupungista. Samalla tuomittiin toisen jäsenmaan Kolumbian päätös hyväksyä seitsemän tukikohdan rakentaminen alueelleen.

UNASURia tarvittiin seuraavana vuonna sovittelijana Kolumbian ja Venezuelan diplomaattisessa kriisissä, jossa järjestö olikin avainroolissa.

UNASUR myös reagoi nopeasti Buenos Airesissa järjestetyllä hätäkokouksella, kun Ecuador joutui vallankaappausyrityksen kohteeksi viime vuoden syyskuussa.

Unionin puheenjohtajamaan Guyanan ulkoministeri Carolyn Rodríguez totesikin UNASURin olevan nyt ”laillinen ja täysivaltainen kansainvälisen yhteisön jäsen.”

Unionin puheenjohtajana toimii kukin jäsenvaltio vuoden kerrallaan aakkosjärjestyksessä.

Sosiaalisia uudistuksia ja yhteisvaluutta

Ecuadorin ulkoministeri Patiño muistutti puheessaan, ettei UNASURin tapauksessa kyseessä ole vain taloudellinen integraatio.

”Tärkein tavoitteemme ja suurin haasteemme on lievittää mantereemme valtavaa sosiaalista eriarvoisuutta. Tämä on perusedellytys kehityksellemme. UNASURin alueen kansalaisille on turvattava yhtäläinen kolutuksen, terveyspalveluiden ja työmahdollisuuksien saatavuus.”

Unionin työkaluna mantereen sosiaalisessa kehityksessä toimii Banco del Sur (Etelän pankki), joka on korvannut uusliberaalia politiikkaa ajaneen Maailmanpankin alueen hankkeitten rahoittajana.

Pankin päämaja sijaitsee Venezuelan Caracasissa, josta myös pääosa rahoituksesta tulee. Muita vaikutusvaltaisia toimijoita ovat Brasilia ja Argentiina.

Yksi unionin kunnianhimoisimmista tavoitteista on yhteisvaluutan luominen. Toive yhteisvaluutasta mainittiin myös useaan otteeseen ministerikokouksen puheenvuoroissa. Askeleita tavoitteen saavuttamiseksi on jo otettu – yhteisvaluutta Sucrea on käytetty virtuaalirahana maiden välisessä vaihdossa.

Edellytykset mantereen kehitykselle olemassa

Kokouksen optimistista henkeä varjosti Japanin maanjäristys ja sen aiheuttama tsunamiuhka mantereen tyynenvaltameren puoleisella rannikolla.

Ecuadoriin oli perjantaiaamuna julistettu kansallinen poikkeustila ja tuhansia rantakaupunkien asukkaita evakuoitiin hyökyaallon varalta sisämaahan. Lopulta uhka osoittautui odotettua pienemmäksi, vain Galapagos-saaret kärsivät lieviä aineellisia vahinkoja.

UNASURin integraation tiellä on vielä monia haasteita ja järjestön asettamat tavoitteet ovat kunnianhimoisia. Toisaalta muun muassa jäsenvaltio Brasilian kansainvälisen painoarvon nousu vauhdittaa koko maanosan kehitystä.

Ecuadorin ulkoministeri Patiño kommentoi epäilijöille seuraavasti:

”Tiedämme, että haasteet ovat suuria, mutta niin ovat mahdollisuutemmekin. Mantereemme alueella on 27 prosenttia maailman makeasta vedestä, yksi maailman monipuolisimmista biodiversiteeteistä, kahdeksan miljoonaa neliökilometriä metsää, hiilivetyreservit yli sadaksi vuodeksi, runsaasti mineraaleja sekä maailman suurin ruoantuotannon kapasiteetti. Nämä ovat edellytykset Etelä-Amerikan unionin kehitykselle.”

“Unioni takaa mantereen, joka on taloudellisesti integroitunut, poliittisesti yhtenäinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen.”

RAISA MUSAKKA

Kommentointi on suljettu.