Äärioikeistolainen Bolsonaro johtaa Brasilian vaaralliselle taantumuksen tielle

Posted: 1.12.18 in Uncategorized

Jair BolsonaroDilma Rousseff ja Lula Da Silva syrjäytettiin hyvin epäilyttävin keinoin, jotta oikeiston valtaan pääsemiselle ei olisi esteitä. Brasilian vasemmistolainen presidentti Dilma Rousseff poistettiin virastaan parlamentaarisella vallankaappauksella huhti-toukokuussa 2016 tekaistuin ja poliittisin syyttein, vaikka hän oli harjoittanut vain laillisia budjettioikeuksiaan ja vaikka juuri hän oli käynnistänyt entistä laajamittaisemmat korruptiotutkinnat. Silloin useita korruptiosyytteitä paennutta Michel Temeria käytettiin väliaikaisena presidenttinä likaisen työn tekijänä, jonka tehtävänä oli luotsata maa seuraaviin vaaleihin vasemmiston kannatusta kaikin keinoin heikentäen.

Tästä huolimatta myös epäilyttävin syin vangittu entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva, jonka Työntekijöiden puolue (PT) oli asettanut presidenttiehdokkaakseen uudemman kerran ei koskaan saanut vaalikelpoisuutta, jonka omalta osaltaan varmisti Temerin johtama oikeisto. Erinäiset gallupit povasivat Lulalle vähintään 20 prosentin etumatkaa oikeistolaiseen Jair Bolsonaroon. Pysynyt kansansuosio rakentui sille vahvalle taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle, joka oli tapahtunut Lulan ollessa vallassa 2003 − 2010. Sen seurauksena jopa 30 miljoonaa ihmisistä nousi köyhyydestä ja muun muassa panostukset koulutukseen viisinkertaistettiin.

Tästä yksinkertaisesta syystä Lulaa ei haluttu päästää vaalikentille, sillä hän oli edelleen ylivoimaisesti suosituin ehdokas. Kieroilun mahdollisti oikeuslaitoksen ja poliittisen johdon toisiinsa kiinni kasvanut keskinäinen riippuvaisuussuhde. Vaikka YK:n ihmisoikeuskomissio vetosi Brasiliaa takaamaan ex-presidentin poliittiset oikeudet näin ei tapahtunut, Lula sai väistyä ja hänestä leviteltiin vielä kaiken lisäksi lisää tolkuttomia valheita juuria vaalien alla.

Diktatuuria ihaileva entinen sotilas

Brasilian presidentinvaalien toisella kierroksella 28.10. oikeistolaisen Sosiaaliliberaalipuolueen (PSL) ehdokas Jair Bolsonaro keräsi noin 57,8 miljoonan äänen ja 55,1 prosentin kannatuksen. Näin Lula Da Silvan tilalla vaaleissa presidenttiydestä taistellut vasemmistolaisen Työtekijöiden puolueen (PT) ehdokas Fernando Haddad joutui tyytymään reiluun 47 miljoonaan ääneen ja 44,9 prosentin kannatukseen. Dilman ja Lulan sekä koko PT-puolueen poliittinen ajojahti tuotti halutun tuloksen. Oikeisto pääsi lähes väkipakolla valtaan. Armeijataustan omaava nykyisin 63-vuotias Bolsonaro on ollut kongressiedustaja vuodesta 1991, mutta yllättäen itseään ”ainoaksi rehelliseksi poliitikoksi” kutsuvasta konservatiivista saatiin leivottua presidentti.

Bolsonaro loi perinteisten ja sosiaalisten medioiden kautta kuvaa Työläisten puolueesta huumekartellin ja stalinismin yhdistelmänä, jonka kommunistinen diktatuuri muuttaisi kaikkien lapset transseksuaaleiksi. Tällaisiakin järjettömiä huhuja liikkui, mutta ennen kaikkea PT-puoluetta syytettiin häikäilemättä kaikista Brasilian ongelmista. Bolsonaro itse hehkui uusherännäistä uskonnollisuutta, jossa Jumala tulee ennen kaikkea muuta. Kuitenkin kristillisyys unohtuu, sillä hänen mukaansa oli valitettavaa, ettei diktatuurin aikakaudella tapettu enempää ihmisiä. Myös äänestäessään Rousseffin syrjäyttämisestä pari vuotta sitten Bolsonaro ylisti eversti Carlos Brilhante Ustraa, joka aikanaan kidutti vasemmistolaisia poliitikkoja 1960-luvulla, joihin myös Brasilian ensimmäinen naispresidentti kuului.

Petrobrasiin kytkeytynyt Lava Jato -korruptioskandaali, medioiden vastuuton tiedottaminen ja turvallisuus- ja taloustilanteen heikkeneminen yhdessä ovat johtaneet demokratian kriisiin. Kun vielä ennakkosuosikki presidentiksi saatiin pelattua kisasta ulos, näyttäytyi autoritäärinen Bolsonaro vahvana johtajahahmona, jota maa näyttäisi kaipaavan. Psykologisella tasolla näin herätettiin henkiin vuosina 1964 − 1985 eletty diktatuurin kausi. Nyt vain alistamisen mekanismit toimivat hienovaraisemmin. Se ei silti poista joissakin edelleen elävää tarvetta tulla hallituiksi ikään kuin heillä ei olisi omaa tahtoa tai vaikutusvaltaa.

Bolsonaro johtaa Brasilian uudestaan taantumuksen tielle, jolla vaarassa ovat niin Brasilian luonto, alkuperäiskansat kuin toisinajattelijatkin. Uusliberaalia talouspolitiikkaa on tarkoitus toteuttaa entistä aggressiivisemmin samalla kun suurpääoman annetaan mellastaa ilman rajoitteita. Verotusta halutaan keventää ja sosiaalietuuksia leikata. Kansa pyritään pitämään nuhteessa yleistä pelkoa luomalla. Jo kampanjan aikana Bolsonaro ratsasti lupauksillaan turvallisuustilanteen parantamisesta kuten niin monet oikeistopoliitikot ennen häntä. Bolsonarolle tämä taktiikka toimi erityisen hyvin sen jälkeen, kun hän itse joutui puukotetuksi syyskuussa.

Ele nao Bolsonaro II

Tahto murhata ihmisiä ja luontoa

Avoimesti ihailunsa Brasilian menneisyyden sotilasdiktatuureille antava Jair Bolsonaro on tunnettu myös seksistisistä ja rasistisista kommenteistaan. Hän on kertonut myös eräälle naiskansanedustajalle julkisesti, että tämä ei ansaitse tulla hänen raiskaamakseen. Bolsonaron lisänimi ”Tropiikin Trumpista” on ansaittu. Brasilian tulevalta presidentiltä löytyy myös huolestuttavia fasistisia asenteita, jotka voivat kiihottaa jo ennestään köyhiin ja rikkaisiin jakaantuneen, yhden maailman rasistisimmista maista, uudenlaisen luokkasodan partaalle. Bolsonaro kannattaa köyhien pakkosterilisaatiotakin.

Bolsonaron aikeet kuten Amazonin avaaminen ulkomaisten ja kotimaisten kaivosyhtiöiden, suurtilallisten ja metsähakkuita tekevien yritysten häikäilemättömälle voitontavoittelulle uhkaa paitsi maailman suurimman viheralueen tulevaisuutta myös sen sisässä asuvien noin 350 alkuperäiskansan elämisen edellytyksiä. Intiaanikansoista Bolsonaro on puhunut eläintarhan eläiminä, joilla ei hänen ajattelussaan ole omaa tahtoa.

Sademetsän suojelua uusi presidentti pitää turhana esteenä talouskasvulle. Maapallon keuhkoina tunnettu planeetan suurin sademetsä sitoo valtavasti hiilidioksidia ja tuottaa noin 20 prosenttia kaikesta hapesta, joten metsätuhojen seuraukset saattaisivat olla peruuttamattomia koko ihmiskunnalle, kuten tiedemiehet ovat varoittaneet. Bolsonaro on ilmoittanut haluavansa eroon myös Pariisin ilmastosopimuksesta.

Uusi presidentti haluaa kaventaa turhaksi kokemaansa demokratiaa, julistaa maattomien liikkeen (MST) terroristijärjestöksi ja kriminalisoida mielenilmaukset. Sosiaalisten oikeuksien alasajo ja valtion omaisuuden myyminen tulevat kiihtymään äärioikeiston aikakaudella, jossa demokratia on uhrattu markkinatalouden edessä. Poliiseille ja armeijalle on tarjottu jopa vapaata valtakirjaa tappaa liikoja kyselemättä, joka tulee johtamaan murhatilastojen rajuun nousuun. Ensimmäiseksi luotien tielle joutuvat vasemmistolaiset aktivistit ja köyhimpien alueiden tummemman ihonvärin omaavat asukkaat.

Brasilian parlamenttiin valittiin kaikkiaan 30 puolueen edustajia. Suurimpana ryhmänä jatkaa tappiosta huolimatta vasemmistolainen PT. Vaikka oikeistolainen PSL kasvatti paikkamääräänsä kahdeksasta 52:teen, löytyy 513-paikkaisesta alahuoneesta vielä kahden suuren lisäksi yhdeksän muuta keskisuurta puoluetta.

Latinalaisen Amerikan suurinta 210 miljoonan ihmisen taloutta tullaan jatkossa hallitsemaan kovakouraisesti. Jotkut ovat kutsuneet Bolsonaroa jopa maailman vaarallisimmaksi johtajaksi. On myös arveltu tulevan hallinnon olevan vielä hirveämpi kuin sen edes kuvitellaan olevan. Jopa diktatuurin mahdollisuutta ei voida poissulkea. Onneksi edes kongressista ja senaatista on lupa odottaa pientä oppositiovoimaa presidentin vallalle.

1.1.2019 valtaan astuva äärioikeistolainen Jair Bolsonaro tavoittelee vaikutusvaltansa kasvua solmimalla yhteistyösuhteita halki Latinalaisen Amerikan ja myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin sekä ihailemansa Israelin valtion kanssa. Myöskään ulkopoliittisessa mielessä uudelta kaudelta ei ole lupa odottaa mitään hyvää. Kuten Dilma Rousseff ja Lula da Silva ennustivat, vihan aika on palannut Brasiliaan.

Teksti: Sami Laaksonen

Lähteet: TeleSUR, The Independent, Milenio, jne.

Bolsonaro with the Bible and the US and Israeli flags

Mainokset

Kommentointi on suljettu.