Lenkojen oikeuksien polkeminen on moraalitonta: herää ministeri Toivakka!

Posted: 16.6.16 in Uncategorized

Huhtikuun lopussa saapui Suomeen lenkakansan delegaatio COPINH -kansalaisjärjestöstä protestoimaan Suomen osallistumista Agua Zarca –projektiin, jossa Suomen valtion omistama Finnfund rahoittaa hondurasilaisen oligarkin omistaman DESA –yhtiön vesivoimalaa. Projektista johtuen sen lähialue on muuttunut rauhallisesta väkivaltaiseksi ja viimeksi alueella murhattiin Berta Cáceres, kansainvälisesti palkittu lenkajohtaja ja ympäristön ja ihmisoikeuksien puolustaja. Murhasta pidätettyinä on nyt DESA – yhtiön ympäristökartoituksista vastaava johtaja, armeijan majuri sekä armeijan väkeä.

Hondurasilaisille kansalaisaktivisteille tämä oli pelottava murha, sillä jos Berta voidaan murhata, he ajattelivat, kukaan ei ole turvassa, kuten myös YK:n TSS-ihmisoikeuksien komitean käsittely 9.6. on Hondurasille huomauttanut.  Euroopan kiertueelta palanneita lenkoja on pahoinpidelty ja murhauhattu Hondurasissa, sillä he vaativat yhdessä muiden kanssa riippumatonta kansainvälistä tutkimusta Berta Cáceresin murhasta, koska pidätykset vahvistavat ajatusta siitä, että Hondurasin valtio ja DESA:n oligarkkiomistajat olisivat sekaantuneet murhaan. Tässä animaatio suomenkielisillä teksteillä kertoo yksinkertaistettuna Agua Zarca –tapauksen taustoista: https://amara.org/es/videos/amUDx8A1Dxvr/info/cancel-the-agua-zarca-project-in-honduras/

Euroopasta löytyisikin rahaa riippumattoman tutkimuksen rahoittamiseen, mutta Honduras ei ole siihen suostunut, koska kansainvälinen painostus on edelleen liian heikkoa. Painostus on kyllä todistettavasti toiminut, sillä Bertan murhan oikeita tekijöitä saatiin kiinni sen jälkeen, kun Euroopan investointipankki päätti katkaista tuen Hondurasiin, kunnes tekijät löytyvät. Siksi lenkojen delegaatio on taas Brysselissä ja  15.6. osoitettiin maailmanlaajuisesti mieltä oikeuden puolesta Hondurasissa ja Finnfundin Agua Zarca –projektia vastaan. Useat kansainväliset järjestöt ovat osoittaneet tukensa lenkoille ja Kansainvälinen solidaarisuusjärjestö Oxfam on kerännyt yli 60 000 allekirjoitusta vaatimaan vetäytymistä Agua Zarcasta, eli myös koskettaen Suomen valtiota ja Finnfundia. Vaateet uudesta kansainvälisestä sopimuksesta koskien ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa ovat edenneet Agua Zarca -tapauksen myötä, laajasta kansainvälisestä huomiosta johtuen.

Finnfund ja ministeri Toivakka eivät ole kuitenkaan keksineet miten voisivat uskottavasti esittää toimintansa ihmisoikeuksia kunnioittavaksi, sillä Suomen valtiolta ja Finnfundilta puuttuvat jämäkät otteet, tahto asioiden selvittelyyn ja toimenpiteisiin. Finnfund kertoi haluavansa selvittää asiaa jo 4.3. avoimessa tapaamisessa heti murhan jälkeen, mutta sen jälkeen julkaisikin tiedotteen, että toteuttaakin projektia vastuullisesti eikä kiinnostusta selvittelyyn löytynyt. Lenka -delegaation vierailulla selvitettiin, että nyt olisi lähdössä ihan uusi ja aivan riippumaton tutkimus, jossa kansalaisjärjestöjäkin olisi mukana, mutta sitten sitä ei toteutettukaan, vaan edelleen samaa aiempaa konsulttia Monkey Survey:tä käytettiin. Sen tuloksia oli kyseenalaistettu hanketta vastustavien toimesta jo aiemmin siitä syystä, että heitä ei kuultu arviointien yhteydessä.

Lenkojen vierailulla delegaatio tapasi Finnfundin heidän pääkonttorissaan. Delegaatio sai vahvistusta ja seurantaa saamelaisneuvoston puheenjohtajan avustajalta Inka-Saara Arttijeffiltä. Hänen selvittäessään mitä alkuperäiskansojen maita ja projekteja koskeva kansainvälisen lain vaatima FPIC eli Free Prior Informed Consent tarkoittaa, Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi ja muut työntekijät vaikuttivat ymmärtävän sen vasta ensimmäisen kerran. Free tarkoittaa sitä, että ei saa pakottaa. Prior tarkoittaa sitä, että konsultaatiot alkuperäiskansoille on tehtävä etukäteen, siksi että kun epäonnistunut projekti kuten Agua Zarca on jo käynnissä, yhteisö on muuttunut jo palkattujen väkivaltamiesten, puolisotilaallisten joukkojen, sekä tässä tapauksessa puolisotilaallisen poliisin, erikoisvoimien Tigres sekä armeijan väkivaltakentäksi. Informed tarkoittaa sitä, että oikeaa tietoa projektista ja sen vaikutuksista esimerkiksi ympäristöön on annettava tavalla, jolla on mahdollista tiedostaa mitä projekti merkitsee. Consent tarkoittaa myöntymistä projektiin.

Perusteellisen tutkimuksen puute koskien kohdemaata ja asiaa koskevien kansainvälisten minimistandardien ymmärryksen puute selittäneekin sitä, miksi nimenomaan alkuperäiskansojen oikeuksien ja muiden ihmisoikeuksien kunnioittamisen suhteen Finnfundin projektit eivät ole menneet ihan nappiin esimerkiksi Keniassa   ja Laosissa.

Tapa jolla Finnfund selvittää alkuperäiskansojen oikeuksia perinteisesti käyttämiinsä maihin ei vastaa kansainvälisen lain vaatimuksia edes niiden sitoumusten ja esimerkiksi IFC standardien osalta, joihin Finnfund ilmoittaa sitoutuneensa (Esimerkiksi Standardi 7 pdf sivu 41 http://www.ifc.org/wps/wcm/connect/115482804a0255db96fbffd1a5d13d27/PS_English_2012_Full-Document.pdf?MOD=AJPERES ). Finnfundin kehitysprojektien verorahojen käytöstä ei ole edes selvitysvelvollisuutta ja läpinäkyvyyttä koskien sitä, että mitä projektien vaikutukset oikeasti ovat. Kenties Finnfund tekisi parempaa ja osaavampaa tulosta ylipäätään, jos siltä leikattaisiin määrärahoja tuntuvasti?

Se, että edes murhat ja väkivalta, eivätkä raportoidut laittomuudet vaikuta Suomen ja Finnfundin suhtautumiseen tämän tyyppisessä kehitysyhteistyössä, on aika järkyttävää. Suomessa kuunneltiin, mutta johdonmukaiset toimenpiteet päättäjiltä ja Finnfundilta puuttuvat yhä. Väli Amerikassa nähdään minkälaista kehitystä korruption ja oligarkian tukeminen saa aikaan; oikeusvaltion murenemisen ja yhteiskunnallisen sopimuksen rikkoutumisen. Poliisiin ja oikeusvaltioon ei voi luottaa, koska he eivät toimi rikollisuutta vastaan. Lisäksi oligarkkivaltioilla on tapana olla myös ihmisoikeuksien rikkojavaltioita – Berta oli 17 Hondurasissa murhattu ihmisoikeuksien puolustaja, jolle oli määrätty Amerikkojen välisen ihmisoikeuskomission valtiota velvoittamat suojaustoimet. Tämä on esimerkki siitä, miten oligarkkivaltiot vaientavat niitä, jotka vaativat oikeaa kehitystä kotimaassaan ja osallistuvat sosiaaliseen liikkeeseen. Antamalla porkkanaa ihmisoikeuksia rikkovalle käytösmallille Hondurasissa, Suomikin on nyt osallistunut tähän oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa vaativien vaientamiseen.

Nyt kun vierailun aiheuttama häly on laantunut, ajatellaan, että eihän se mitään henkilökohtaista ollut, tuo väkivalta tai nämä lenkadelegaation kertomat todistukset kärsimistään tragedioista, vaan ihan vain bisnestä, liiketoimintaa. Miten tämän tyyppinen vastuunkantamaton kehitysmalli eroaa mafian toiminnasta, ”nothing personal – just business”?

Meri Mononen-Matias

Mainokset

Kommentointi on suljettu.