Diktaattorin tytär ei päässyt valtaan Perussa

Julkaistu 15.6.16 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): Uncategorized

Sunnuntaina 5.6.2016 Perussa käytiin äärimmäisen tiukka presidentinvaalien toisen kierroksen kamppailu keskustalaisen ekonomistin Pedro Pabro Kuczynskin ja ex-diktaattori Alberto Fujimorin Keiko-tyttären kesken. Lopulta vasemmiston äänet ja massiiviset mielenosoitukset demokratian puolesta ja Keikoa vastaan ovat viemässä 77-vuotiaan Kuczynskin vaalivoittoon 50,16 prosentin ja 0,33 prosenttiyksikön sekä vain hieman yli 50 tuhannen äänen erolla.

Tiistaihin mennessä äänistä on laskettu 99 prosenttia. Lopulliset tulokset saadaan viimeistään torstaina. Sadan tuhannen äänen etumatka on kaventunut puoleen kahden päivän aikana, mutta voittajasta ei enää liene epäselvyyttä. Jopa noin 80 prosenttia kansasta, kaikkiaan lähes 23 miljoonaa perulaista äänesti nyt presidentinvaalien toisella kierroksella. Hyvin pieneksi jäävä lopullinen ero, täyttää ”teknisen tasapelin” ehdot, joten myös äänten huolellisempi uudelleenlaskenta saattaa olla tarpeen.

Fujimori sai huhtikuun ensimmäisellä kierroksella lähes 40 prosenttia äänistä, kun Kuczynski jäi 21 prosenttiin, joten hänen tapauksessaan voidaan puhua melkoisen onnistuneesta loppukiristä, jota vauhditti monien poliittisten voimien tahto valita kahdesta ehdokkaasta ”se pienempi paha”. Muiden ensimmäisen kierroksen kymmenen ehdokkaan joukossa olivat muun muassa maan entiset presidentit Alan García ja Alejandro Toledo, edistyksellinen Amazonin sademetsän alkuperäiskansoihin kuuluva Stanfordista valmistunut tohtori Miguel Hilario sekä radikaalit vasemmistolaiset vaihtoehdot, joita edustivat Suoran Demokratian (Democracia directa) Gregorio Santos, ja kolmanneksi 18,8 prosentilla jäänyt Laajan Rintaman (El Frente Amplio Por Justicia, Vida y Libertad) Verónika Mendoza. Valitettavasti suuri äänten jakautuminen, erityisesti vasemmiston kesken, avasi tien maltillisimpien linjojen korostumiselle. Jo tuolloin Keikon edustama fujimorismo tai äärioikeistolainen liberalismi voitti 73 yhteensä 130 kongressipaikasta, joka takaa sille ehdottoman enemmistön säätää lakeja vaikeuttaen uuden presidentin työskentelyä huomattavasti.

Asiantuntijoiden mukaan Keiko Fujimorin ja Kansanvoiman (Fuerza Popular) vaalimenestys perustui ennen kaikkea retoriikkaan, tunnereaktioihin ja turvallisuuspolitiikkaan. Toisaalta Perussa noin 75 prosenttia työntekijöistä saa ansionsa epävirallisen talouden kautta, joten myös järjestäytynyt rikollisuus, korruptoitunut eliitti ja huumebaronit tukivat Keikon nousua maan ensimmäiseksi naispresidentiksi. Kuczynskia tuki Perulaiset Muutoksen Puolesta (Peruanos Por el Kambio) –vaalirintama, jonka kirjaimet sovitettiin istumaan PPK:n ehdokkaan nimeen.

Diktaattorin elkein valtiojohtoista terrorismiä harjoittanut entinen presidentti Alberto Fujimori, joka hallitsi Perua 1990-2000, istuu vuodesta 2010 lähtien 25 vuoden vankilatuomiota muun muassa korruptiosta, vakoilusta ja ihmisoikeusrikkomuksista. Hänen niinikään japanilaissukuinen tyttärensä Keiko oli nyt ehdolla toista kertaa presidentinvaaleissa ja hänet on useissa yhteyksissä liitetty rahanpesuun, korruptiotapauksiin ja huumekauppaan. Silti osa nyt tahtonsa uurnilla ilmaisseista perulaisista haikaili Fujimorin aikakauden ”kovaa otetta” parantamaan Andien alueen maan kehnoa turvallisuustilannetta ja vahvistamaan valtion alati vähenevää alueellista kontrollia. Paradoksaalisesti perulaisten arkipäivässä koettu turvattomuus ja väkivalta ovat saaneet monet vähättelemään yläluokan tekemiä talousrikoksia. Silti myös aktiivinen ääntenosto vauhditti ilmeisesti Keikon kampanjointia, vaikka Etelä-Amerikan kansojen liiton (UNASUR) tarkkailuryhmä onkin pitänyt vaalien olosuhteita ”normaaleina”.

Viimeisimpien tietojen mukaan Perun talous jatkaa kasvua, nyt 4,4 prosentin vauhdilla, mikä on toiseksi paras noteeraus Latinalaisessa Amerikassa. Uusliberaali talouspolitiikka, jota myös nyt virkansa jättävä presidentti Ollanta Humala on harjoittanut, lisää samanaikaisesti työttymyyttä, joka lähestyy jo seitsemän prosentin lukemia. Perulaisista noin 40 prosenttia elää köyhyydessä, mikä selittää osaltaan Keikon ”vatsan kautta” –voittoon vaalistrategian, lahjonnan ja epämääräisten lupausten vetovoiman. 41-vuotiaan Keikon vahva puhetyyli ja päättäväisyys vetosivat äänestäjiin, siinä missä Kuczynskin hidas ja aksentilla varustettu vanhan miehen puhetyyli ei mielyttänyt kaikkia.

Luvassa pieniä parannuksia

Keiko Fujimori on luvannut odottaa lopullisia tuloksia ”positiivisin mielin”, mutta hänen vastustajansa ehti jo iloita tuloksista maltillisesti kannattajiensa kanssa sunnuntai-iltana. Kuczynski juhli saatua tukea yhtenäisen kansanvallan voittona, luvaten samalla keskustella kaikkien poliittisten voimien kanssa. Lisäksi hän kehotti kannattajiaan valvomaan ääntenlaskun edistymistä. Ensimmäinen seuraus PPK:n voitosta onkin Perun demokratian säilyminen, pahin luisu diktatuurin aikakauden varjovaltioon ja rikollisen politiikan tekoon sekä valtioterrorismin harjoittamiseen on luultavasti vältetty. Näin ollen oikeusvaltio voi vain vahvistua entisestään. Moni äänesti Kuczynskiä, koska häntä pidetään rehellisenä ja luotettavana poliitikkona.

77-vuotias taloustieteilijä, juutalaisen aikanaan Saksasta paenneen ja myöhemmin lääkärinä Amazonin alueella toimineen sosialisti-isän poika, on luvannut parantaa työttömyysturvaa ja turvata kaikille työntekijöille pääsyn julkisen terveydenhoidon piiriin. Myös opettajien palkkoja aiotaan nostaa. Yhdysvaltain kansalaisuuden vastikään hylänneellä uudella presidentillä on läheiset suhteet monikansallisiin suuryrityksiin, joiden palveluksessa hän on työskennellyt pitkään. Mitään suurempaa taloudellisen linjan muutosta on turha odottaa, koska liberaali Kuczynski kannattaa niin sanottua Washingtonin konsensusta, joillakin sosiaalietuuksilla varustettuna, ja aikoo jatkaa uusliberalistisen talouspolitiikan tiellä, joka ei ole tuonut perulaisille enempää oikeuksia, tasa-arvoa tai tasaisempaa tulonjakoa. PPK:n 280-sivuinen hallitusohjelma (ks. http://www.peruanosporelkambio.pe/documentos/plandegobierno.pdf) voi kuitenkin pitää sisällään useita myönteisiä yllätyksiä, lupaahan se parantaa naisten, vanhusten ja vammaisten oikeuksia sekä vahvistaa Perun rikasta ja perinteikästä kulttuuria, unohtamatta ympäristön suojelun päämääriä. Myös maan alueelliseen kehitykseen pyritään kiinnittämään enemmän huomiota.

Uuden presidentin on määrä aloittaa mandaattinsa Perun itsenäisyyspäivänä 28.7.2016 ja hänen virkakautensa kestää aina vuoteen 2021 asti.

 

Teksti: Sami Laaksonen

Lähteet: Telesur; El Comercio; La República.

Kommentointi on suljettu.