Vasemmistovalta jatkuu Brasiliassa ja Uruguayssa

Julkaistu 1.11.14 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Brasilia, +Uruguay

Viime sunnuntaina oli Etelä-Amerikan mantereelle ratkaisevan tärkeät vaalit. Kamppailu vasemmistolaisen ja uusliberaalin talouspolitiikan välillä käytiin Brasiliassa ja Uruguayssa. Vasemmisto voitti molemmissa ja samalla voittivat koko mantereen köyhät. Varsinkin Brasilia, melkein maanosan kokoinen maa ja suuri talous maailmankin mittakaavassa, on tärkeä koko maanosalle.

Dilma Rousseff jatkaa Brasilian presidenttinä toiselle kaudelle 

Entinen marxilainen kaupunkisissi Dilma Vana Rousseff, Brasilian istuva presidentti, jatkaa toiselle toimikaudelleen tiukan äänestyksen jälkeen. Rousseff keräsi presidentinvaalien toisella kierroksella Työväenpuolueen ehdokkaana 51.6% äänista oikeistososiaalidemokraatti Nevesin 48.4%:a vastaan.

Vaalitulos oli hyvin tasaväkinen ja heijastaa Brasilian köyhien ja kansainvälisen ja kansallisen pääoman ohjaaman pikkuporvarillisen keskiluokan välistä ristiriitaa. Brasilian presidentillä on kuitenkin laajat toimivaltuudet, ja Rousseffin odotetaan jatkavan jo edellisen presidentin, samaa puoluetta edustavan Luiz Ignacio Lula da Silvan alulle panemia laajoja sosiaalisia uudistuksia. Rousseffin ensimmäisellä presidenttikaudella onkin työttömyys selvästi laskenut, köyhien määrä vähentynyt, sosiaaliturva laajentunut ja parantunut ja julkinen terveydenhuolto kasvanut ja kehittynyt.

Brasilian vaalitulos tukee maan itsenäisyyttä ulkopuolisia uusliberaalisia hyökkäyksiä vastaan ja toimii vakauttajana etelä- ja keski-Amerikan ja Karibian keskinäisissä taloussuhteissa. Brasilia on 200 miljoonan asukkaineen maailman kuudenneksi suurin talous- ja poliittinen voimakeskus ja yksi kehittyvien maiden BRICS -yhteistyöliittymästä. (TP)

Uruguayssa presidentinvaalit toiselle kierrokselle

Uruguayn presidentinvaaleissa eniten ääniä sai hallitsevan vasemmistokoalition Frente Amplion (Laaja rintama) ehdokas Tabaré Vázquez. Hän jäi harmittavan vähän läpimenosta ensimmäisellä kierroksella, ääniä kertyi 49,4 prosenttia. Se on kuitenkin enemmän kuin gallupit olivat ennustaneet.

Oikeiston ehdokas Lacalle Pou, Partido Nacionalin (Kansallispuolue) ehdokas, sai 32 prosenttia äänistä. Muut ehdokkaat jäivät kauaksi näiden kahden taakse. Vaalien toinen kierros järjestetään siis näiden ehdokkaitten kesken 30.11.

Tärkeää oli, että parlamenttivaaleissa Frente Amplio sai ehdottoman enemmistön, mikä helpottaa edistyksellisen lainsäädännön jatkamista.

Istuva presidentti José Mujica ei voinut asettua ehdolle toiselle peräkkäiselle kaudelle Uruguayn perustuslain mukaan. Edellisissä vaaleissa niin kävi Vázquezille, joka hallitsi Uruguayta vuosina 2005 – 2010. Nyt oli taas Vazquezin vuoro astua remmiin.

Vazquez muistutti Frente Amplion kymmenvuotisen hallituskauden edistysaskelista, muun muassa köyhyyden vähenemisestä ja yleisen tulotason nousemisesta. Muistaa kannattaa myös Vazquezin ja Mujican aikana säädetty Latinalaisen Amerikan edistyksellisin lainsäädäntö, joka sallii vapaan abortin, samaa sukupuolta olevien avioliitot sekä kontrolloidun kannabiksen käytön. Poikkeuksellista siellä päin maailmaa.

Sosiaalisen ja taloudellisen edistyksen linja siis jatkuu runsaan 3 miljoonan asukkaan Uruguayssa. (MLS)

Kommentointi on suljettu.