Korruptio, Meksikon valtion tärkein tehtävä

Julkaistu 18.10.14 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Meksiko

Jo tiettävästi vaalit vastustajan puolueen vilppiin kahdesti hävinnyt vasemmistolainen oppositiojohtaja Andrés Manuel López Obrador puhui suunsa puhtaaksi Columbian yliopiston Meksikon-tutkimuskeskuksen meksikolaisiin johtajiin keskittyvän puhusarjan kutsuvieraana. Kansallisen uudistusliikkeen (MORENA) perustaja totesi korruption ylläpitämisen muuttuneen valtion tärkeimmäksi tehtäväksi. Hän kertasi korruptiokäytänteiden historian diktaattori Porfio Díazin Meksikon vallankumousta edeltäneiltä ajoilta aina nykypäivään todeten “uusliberalistien halventavan kansallista rikkautta tehden henkilökohtaisia liiketoimiaan vuoroin kunkin hallituksen suojeluksessa”. AMLO:n, kuten hänet myös tunnetaan, kannanotossa korruptio ei kuitenkaan rajoitu vain tiettyihin yksilöihin tai verkostoihin, vaan julkisen vallan välinpitämättömyys on johtanut valtion muuttumiseksi korruption keskukseksi.

Epäilemättä kaikki Meksikon liitännäisongelmat kuten syyskuun lopussa tapahtuneet Ayotzinapan opiskelijamurhat johtuvat kolmesta yhteenkietoutuneesta perisynnistä: korruptio – uusliberalismi – huonot päättäjät, joka johtaa myös poliisiväkivaltaan. Esimerkiksi joidenkin nuorten sekaantuminen huumekauppaan on hyvin ymmärrettävää, kun maassa on parhaillaan sen historian suurimman nuoren ikäluokan aikakaudella yli kahdeksan miljoonaa nuorta, jotka eivät opiskele tai tee työtä. Tähän taas voidaan etsiä syitä lähinnä huonosta talouspolitiikasta, joka ei kanavoidu työpaikoiksi, vaikka Meksiko onkin yksi maailman vauraimmista valtioista ja sen taloudella menee suhteellisen hyvin. Miksi näin ei tapahdu, selittyy pitkälti samaan tapaan kuin monet muutkin asiat, huonot päättäjät, rakenteellinen korruptio ja uusliberalismin henki, joka elää parhaiten juuri tässä ympäristössä. Silti hyviäkin poikkeuksia on havaittavissa monin paikoin, kuten Mexico Cityn paikallishallinnossa. Pahimmat ongelmat ovat usein maan korkeimmassa johdossa.

Tabascon osavaltiosta kotoisin oleva pääkaupungin entinen kaupunginjohtaja López Obrador ilmaisi, että “pieni ryhmä on ottanut haltuunsa kaiken vallan ja pitää julkisia instituutioita pankkivankeinaan ainoastaan tavoitellaakseen omaa etuaan. Valtio on otettu haltuun ja muutettu pelkäksi pienen piirin palvelukomiteaksi.” Hänen mukaansa tämänsuuntainen kehitys alkoi kolmekymmentä vuotta sitten, samaan aikaan kun uusliberalismi saapui Meksikon maaperälle 80-luvulla. Tätä idealogiaa oppositiojohtaja luonnehtii “perverssiksi mekanismiksi, joka pyrkii nylkemään kansakunnat luonnonvaroistaan ja takaamaan muutamien vaurauden miljoonien ihmisten kärsimyksen kautta”.

Meksikossa uusliberalismia on sovellettu rakenneuudistuksiin, joihin myös historian suurin silmänkääntötemppuna suoritettu ryöväys lukeutuu. López Obrador muistutti, että kahdeksantoista luottoyhtiötä lopetettiin ja 251 julkista yritystä yksityistettiin, niiden joukossa puhelinjätti Telmex, lentoyhtiö Mexicana Aviación, TV Azteca, monet kaivosyritykset, vakuutusyhtiöt, sokerijalostamot, autotehtaat ja sementin tuottajat. “Myös monet yhteisömaat, tiet, satamat, rautatiet ja lentokentät yksityistettiin sekä kansallisten ja ulkomaisten liiketoimijoiden osuutta Meksikon öljy-yhtiössä (PEMEX) ja Kansallisessa sähkökomissiossa lisättiin. Hänen mukaansa mahtimiesten eliitti haluaa jatkaa samaa ryöstelypolitiikkaa ja sen seurauksena PRI-puolueen Enrique Peña Nietosta tehtiin väkisin maan presidentti, joka AMLO:n sanoin on “yksi koristeellinen juoksupoika lisää oligarkian käytössä”.

Alle kahdessa vuodessa “Peña Nieto on pakottanut voimaan, ulkomailta sanellun agendan mukaisesti ja Meksikon valtaryhmien tuesta nauttien, niin sanotut työ-, koulutus-, verotus- ja energiauudistukset, jotka edelleen pahentavat kansalaisten asemaa, hyökkäävät kansallista itsemääräämisoikeutta vastaan ja kuristavat rauhaisan yhdessäelon aiheuttaen turhautuneisuutta, kaaosta ja väkivaltaa”. Tämä kehitys on puolestaan aiheuttanut sen ettei Meksikossa hyväksytä olemassaolevaa demokratiavajetta, sillä maassa vallitsee naamittu diktatuuri, joka toimii kontrolloimalla mediaa.

“Meksikon kriisiksi” nimetty esitelmä ruoti lisäksi viime vuonna hyväksyttyjä energia- ja verouudistuksia. Oppositiojohtaja jatkaa kritiikkiään: “Perustuslain 27. artikkelin reformi tarkoittaa, kuten samaiset teknokraatit kyynisesti toteavat, jaettujen hyödyntämissopimusten myöntämistä öljynlähteiden löytämiseen ja poraamiseen liittyen; toisin sanottuna kansalta ja kansalaisilta riistetyt rikkaudet jaetaan ulkomaisille yrityksille.”

Verouudistus puolestaan pyrkii täyttämään sen tyhjiön, joka syntyy kun jopa puolet öljytuloista siirtyy yksityiselle sektorille. Tämän vuoksi veroja korotettiin ja julkisen sektorin alijäämää lisättiin. Siis “tuo raha halutaan kiskoa meksikolaisten taskuista ja velkaannuttaa maata 500 miljardilla pesolla (noin 29,4 miljardilla eurolla), siis samassa mittaluokassa kuin on tarkoitus luovuttaa omaisuutta ulkomaisille öljy-yhtiöille”.

Perustuslain artikkelin 28 muutokset taas loivat pohjan öljynjalostamisen, petrokemiantuotannon, kaasun ja sähköteollisuuden, niin ikaän niiden ympärillä pyörivän kuljetus- ja myyntiverkon yksityistämiselle. “Näin tehdään mahdottomaksi, että tulevaisuudessa jokin demokraattinen hallitus voisi käyttää energiasektorin varoja ponnahduslautana maan teollisuuskehitykseen, työpaikkojen luomiseen tai bensiinin, kaasun ja sähkön hintojen laskemiseen.”

López Obrador muisti myös “keskeytyksettömäksi suruksi” nimeämäänsä tilannetta, jossa Meksikossa eletään ja tuota kansallista sekä kansainvälistä kuohuntaa, minkä Igualan kaupungin opettajaopiskelijoiden katoaminen ja murhaaminen Guerreron osavaltiossa on aiheuttanut. Opposition äänitorvi kiteytti myös haasteet tulevaan: “Vallanpitäjät on vaihdettava, mitään muuta ei ole tehtävissä. On epäloogista, että voisimme päästä rappeutuneista rakenteista eroon samalla talouspolitiikalla ja uusporfiniaanisilla reformeilla. Päinvastoin, sen sanominen sattuu, kunnes ei tehdä syvällisiä muutoksia Meksikon uppoaminen jatkuu.”

Teksti ja käännös: Sami Laaksonen

Lähde: El Proceso

Kommentointi on suljettu.