Venezuela haluaa rauhaa

Julkaistu 24.4.14 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Venezuela, Uncategorized
Avainsanat:

ABN-02-10-2010-210109392412NicolasMaduro_JB0004

Venezuelan presidentti Nicolas Maduron puheenvuoro maan viimeaikaisista tapahtumista julkaistiin New York Timesissa 1.4.2014. Hän ottaa kantaa mm. mielenosoitusten syihin ja niissä esiintyneeseen väkivaltaan.

Venezuelan viimeaikaiset mielenosoitukset ovat olleet kansainvälisissä uutisotsikoissa. Suuri osa ulkomaisen median kirjoittelusta on kuitenkin vääristellyt maani todellisuutta ja tosiasioita tapahtumien ympärillä.

Me venezuelalaiset olemme ylpeitä demokratiastamme. Olemme rakentaneet ruohonjuuritason osallistavan demokratian liikkeen, joka takaa sen, että sekä valta että voimavarat on jaettu oikeudenmukaisesti kansalaistemme kesken.

YK:n mukaan Venezuela on johdonmukaisesti vähentänyt epätasa-arvoa: meillä on nyt alueen pienimmät tuloerot. Olemme vähentäneet köyhyyttä valtavasti: Maailman Pankin tietojen mukaan 49 prosentista (vuonna 1998) 25,5 prosenttiin (vuonna 2012). Samana ajanjaksona, hallituksemme tilastojen mukaan, äärimmäinen köyhyys on vähentynyt 21 prosentista 6 prosenttiin.

Me olemme luoneet kaiken kattavat terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmät, jotka ovat ilmaisia kaikille kansalaisillemme. Me olemme toteuttaneet nämä tavoitteet suurelta osin öljystä saaduilla tuloilla.

Sosiaalipolitiikkamme on parantanut kansalaisten elämää yleisesti, mutta hallitus on samalla kohdannut vakavia taloudellisia haasteita viimeisten 16 kuukauden aikana. Näitä ovat olleet inflaatio ja puute perushyödykkeistä. Me jatkamme ratkaisujen etsimistä erilaisilla toimenpiteillä kuten uudella markkinapohjaisella valuuttojen vaihtojärjestelmällä, jonka tarkoitus on vähentää mustan pörssin valuuttakauppaa. Me tarkastamme liiketoimintoja estääksemme hinnoilla keinottelua ja tavaroiden hamstrausta. Venezuela on myös kamppaillut korkean rikollisuusasteen kanssa. Vastaamme tähän rakentamalla uuden kansallisen poliisin, vahvistamalla yhteisöpoliisien yhteistoimintaa ja uudistamalla vankilajärjestelmäämme.

Vuoden 1998 jälkeen Hugo Chavezin perustama liike on voittanut runsaan tusinan verran presidentin, parlamentti- ja paikallisvaaleja. Yhdysvaltojen ex-presidentti Jimmy Carter on kutsunut vaalijärjestelmäämme maailman parhaaksi. Viimeksi Yhdistynyt sosialistipuolue sai valtavan vaalivoiton pormestarivaaleissa joulukuussa 2013. Voitimme 255:ssä kunnassa 337:stä.

Venezuelassa ihmisten osallistuminen politiikkaan on lisääntynyt dramaattisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Entisenä ammattiyhdistysliikkeen organisaattorina uskon vakaasti yhdistymisvapauteen ja kansalaisvelvollisuuteen varmistaa, että oikeudenmukaisuus vallitsee. Tätä todistavat myös rauhanomaiset kokoontumiset ja mielenosoitukset.

Väitteet, että Venezuelassa olisi puutteellinen demokratia ja että nykyiset mielenosoitukset edustaisivat valtavirtaa, eivät perustu tosiasioihin. Hallituksen vastaisia protesteja ovat johtaneet yhteiskunnan rikkaimmat, jotka haluavat kumota ne demokraattisen prosessin saavutukset, joista on hyötynyt kansan suuri enemmistö

Hallituksen vastaiset mielenosoittajat ovat vahingoittaneet terveysklinikoita, polttaneet yliopiston Tachiran osavaltiossa ja heittäneet Molotovin cocktaileja ja kiviä busseihin. He ovat ottaneet kohteikseen muita julkisia rakennuksia heittämällä kiviä ja soihtuja Korkeimman oikeuden, valtion puhelinyhtiön CANTV:n ja yleisen syyttäjän toimistoihin. Nämä välivallan teot ovat aiheuttaneet monen miljoonan dollarin vahingot. Tämän vuoksi protestoijat eivät ole saaneet kannatusta köyhän väestön ja työväenluokan asuma-alueilla.

Mielenosoittajilla on yksi päämäärä: demokraattisesti valitun hallituksen perustuslain vastainen kaataminen. Opposition johtajat tekivät tämänn selväksi, kun he aloittivat kampanjansa tammikuussa. He uhosivat haluavansa kaaosta kaduille. Heidän väkivaltainen, antidemokraattinen agendansa syrjäytti mielenosoituksista ne, joilla olisi ollut oikeutettua kritiikkiä talouden epäkohtia ja korkeaa rikollisuusastetta vastaan

Kahdessa kuukaudessa on kuollut 36 ihmistä. Uskomme, että mielenosoittajat ovat suoraan vastuussa noin puolesta kuolemantapauksista. Kuusi kansalliskaartin jäsentä on ammuttu tai tapettu ja muut kansalaiset on murhattu heidän yrittäessään poistaa mielenosoittajien rakentamia esteitä liikenteen pysäyttämiseksi.

Muutamia turvallisuusjoukkojen jäseniä on myös syytetty väkivallan käyttämisestä. Sen tuloksena useita ihmisiä on kuollut. Nämä ovat erittäin valitettavia tapahtumia ja Venezuelan hallitus on vastannut tähän pidättämällä syyllisiksi epäillyt. Olemme perustaneet Ihmisoikeusneuvoston tutkimaan kaikki mielenosoituksissa sattuneet tapahtumat. Jokainen uhri ansaitsee oikeutta ja jokainen tekijä – olkoonpa hän hallituksen tai opposition kannattaja – saatetaan vastuuseen teoistaan.

Yhdysvalloissa mielenosoittajia on kuvattu ”rauhanomaisiksi” ja Venezuelan hallituksen on sanottu painostavan heitä väkivaltaisesti. Tämän tarinan mukaan USA:n hallitus asettuu Venezuelan kansan puolelle. Todellisuudessa se asettuu sen 1 prosentin puolelle, joka haluua vetää maamme takaisin aikaan, jolloin 99 prosenttia kansasta oli suljettu pois poliittisesta elämästä ja vain harvat – mukaan lukien amerikkalaiset yritykset – hyötyivät Venezuelan öljytuloista.

Älkäämme unohtako, että jotkut niistä, jotka tukivat demokraattisesti valitun hallinnon kumoamista vuonna 2002, johtavat nyt näitä mielenosoituksia. Vuoden 2002 vallankaappauksen johtajat hajoittivat välittömästi Korkeimman oikeuden ja mitätöivät lainsäädännön ja perustuslain. Niiden, jotka tänään ryhtyvät väkivaltaan tai muutoin perustuslain vastaiseen toimintaan, pitäisi hyväksyä laillinen järjestelmä.

Yhdysvaltain hallitus tuki vuoden 2002 vallankaappausta ja tunnusti kaappaajien hallinnon huolimatta siitä, että se käytti demokratian vastaisia keinoja. Tänään Obaman hallinto käyttää vähintään 5 miljoonaa dollaria vuosittain tukeakseen opposion toimintaa Venezuelassa. Nyt lisäksi on kongressin käsittelyssä 15 miljooman dollarin lisätuki hallituksen vastaisille järjestöille. Kongressi on myös päättämässä sanktioista Venezuelaa vastaan. Toivon, että Amerikan kansa, tietäen mikä on totuus, päättää, että Venuzuela ja sen kansa eivät ansaitse sellaista rangaistusta ja vaativat edustajiaan hylkäämään sanktiot.

Nyt on dialogin ja diplomatian aika. Venezuelassa olemme ojentaneet käden oppositiolle. Ja olemme hyväksyneet Etelä-Amerikan Unionin suositukset aloittaa keskustelut opposition kanssa. Olemme myös tehneet aloitteen presidentti Obamalle, että vaihtaisimme uudelleen suurlähettiläitä. Toivomme, että hänen hallintonsa vastaa tähän myönteisesti.

Venezuela tarvitsee rauhaa ja dialogia astuakseen askeleen eteenpäin. Toivotamme tervetulleeksi jokaisen, joka vilpittömästi haluaa auttaa meitä saavuttamaan nämä päämäärät.

Nicolas Maduro
Venezuelan presidentti

Suomennos: Marjaliisa Siira

Kommentointi on suljettu.