Madurosta ensimmäinen chavistinen presidentti

Julkaistu 22.4.13 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Venezuela

Nicolás Maduro, Venezuelan entinen ulkoministeri, vannoi virkavalansa perjantaina 19. päivänä huhtikuuta 2013 Venezuelan bolivaarisen tasavallan 43. perustuslaillisena presidenttinä maan parlamentissa. Kansalle ja kansainväliselle yhteisölle suuntaamassaan ensimmäisessä puheessaan presidenttinä Maduro viittasi itseensä chavistisena ja työläisenä presidenttinä. Hän lupasi toteuttaa vallankumouksen vallankumouksen sisällä parantamalla turvallisuutta, oikeusjärjestelmää, taloutta ja sosialismia.

Maduro sai sunnuntaina 14.4. käydyissä vaaleissa 50, 8 prosentin kannatuksen voittaen oikeistokoalition ehdokkaan Henrique Caprilesin, jonka ääniosuus ylsi 49 prosenttiin. Ehdokkaiden eroksi jäi vain 1,8 prosenttiyksikköä, joka toisin mitattuna tarkoittaa noin 270 000 äänen voittomarginaalia.

Perjantaina kun Venezuelan ensimmäinen chavistinen presidentti vannoi virkavalansa maan parlamentissä, paikalla olivat 61 maan delegaatit.  Valtionpäämiehiä oli läsnä kaikkiaan 17, mikä kertoo Venezuelan geopoliittisesti tärkeästä asemasta Latinalaisessa Amerikassa. Kutsuvieraiden joukossa olivat Brasilian ja Argentiinan presidentit Dilma Rousseff ja Cristina Fernández sekä Iranin presidentti Mahmud Ajmadinevad ja Bolivian presidentti Evo Morales sekä Uruguayn presidentti José Mujica. Myös alueellisten integraatiohankkeiden edustajat olivat paikalla Caracasissa.

Maduro vannoi virkavalansa symbolisesti merkittävänä Venezuelan juhlapäivänä. Vaikka virallista itsenäisyyspäivää juhlitaankin 5.7., maan kolonialismista vapautumiseen johtanut taistelu alkoi 19. päivänä huhtikuuta 1810 Caracasin kapinalla ja sen johdosta Venezuelassa nimitettiin ensimmäinen autonominen hallitus.

Vaalitulos selvitetään perusteellisesti

Venezuelan perustuslain mukaan äänistä 54 prosenttia lasketaan aina uudestaan vaalipäivänä. Vastaavaa ei tehdä yhdessäkään toisessa demokratiassa. Oppositioehdokas Henrique Capriles kannattajineen teki virallisen pyyntöntä uudelleenlaskennasta keskiviikkona. Torstaina Kansallinen vaalineuvosto (CNE) päätti täysin omaehtoisesti laskea uudestaan nuo 46 prosenttia äänistä, joita ei ole vielä tarkastettu. Capriles on ilmaissut tyytyväisyytensä päätökseen, koska monet opposition väittämistä ongelmista ovat havaittavissa juuri noissa vaaliuurnissa.

Vaalineuvosto tulee laskemaan ääniä päivittäin 400 laatikollisen verran. Kaiken kaikkiaan ääntenlaskenta vienee ainakin kuukauden. CNE:n on tarkoitus raportoida laskennan edistymisestä viikottain.

Etelä-Amerikan kansojenliitto (UNASUR) järjesti ylimääräisen kokouksen Limassa Perussa torstaina 18. päivänä huhtikuuta Venezuelan vaalien takia. Kokous ilmaisi väliaikaisen puheenjohtajansa Ollanta Humalan johdolla kahdentoista jäsenmaan yksimielisen tuen Nicolás Madurolle, jonka se tunnustaa maassa käytyjen presidentinvaalien lailliseksi voittajaksi. Tosin Paraguay ei osallistunut kokoukseen, sillä sen jäsenyys jäädytettiin Fernando Lugon vallasta syöksemisen jälkeen.

UNASUR:in laatimassa viiden kohdan dokumentissa kansojenliitto välittää onnittelunsa Venezuelan kansalle sen aktiivisesta osallistumisesta vaaleihin ja tervehtii vuosiksi 2013-2019 valtionpäämieheksi noussutta Nicolás Maduroa sekä pyytää kaikkia vaaleihin osallistuneita hyväksymään ja kunnioittamaan Kansallisen vaalineuvoston (CNE) ainoana päätösvaltaisena viranomaisena julkaisemia tuloksia. Yksitoista varsinaista kansojenliiton jäsenmaata tukevat lisäksi vaalineuvoston päätöstä käydä läpi uudelleen nuo 46 prosenttia äänistä, joita ei tarkastettu sunnuntaina 14.4. Toisaalta UNASUR tuomitsee väkivaltaiset reaktiot vaalitulokseen ja pyytä osapuolia dialogiin rauhan takaamiseksi. Limassa päätettiin myös erityisen Venezuelan oikeusjärjestelmää seuraavan komission perustamisesta maanantaina 15. päivänä puhjenneiden väkivaltaisuuksien selvittämiseksi.

Ulkoministeri Elías Jaua kertoi olevansa tyytyväinen kansojenliiton toimintaan:

– Olemme valtavan kiitollisia UNASUR:ille sen tuesta Venezuelan demokratiaa kohtaan. Maailman kunnioittama Venezuela on ylikomentaja Hugo Chávezin perintö.

Myös Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisö (CELAC) on ilmaissut tukensa Venezuelan demokratialle. Lisäksi Amerikan valtioiden järjestö (OEA) on iloinnut vaalineuvoston päätöksestä laskea äänet uudelleen, joka on omiaan luomaan luottamusta kansalaisissa. Espanjan annettua siunauksensa Venezuelan demokratialle, Yhdysvallat on ainut valtio, joka ei ole tunnustanut Venezuelan uutta presidenttiä.

Vallankaappausyritys epäonnistui

Vasta virkaansa valittu Maduro varoitti opposition suunnitelmista luoda kaaosta useaan otteeseen jo ennen vaalea. Vaalien jälkeen Venezuelan opposition johto irtisanoutui demokratian pelisäännöistä ja pyysi sille uskollisia ryhmiä luomaan maahan pelon ilmapiiriä tarkoituksenaan suistaa maa huhtikuun 2002 tavoin keskelle vallankaappausta. Myös opposition marssista kohti Mirafloresin presidentinpalatsia huhuttiin, mutta tuo uhka pystyttiin välttämään. Tuolloin huhtikuun 11.-14. päivä yksitoista vuotta sitten 19 ihmistä kuoli ja ainakin sata loukkaantui Pedro Carmonaan henkilöityneissä väkivaltaisissa yhteenotoissa. Nyt Henrique Caprilesin vastuulle lankeavissa väkivaltaisuuksissa saldoksi jäi kahdeksan kuollutta ja 60 loukkaantunutta.

Maanantaina Maduro kuvasi tilannetta seuraavin sanoin:

– Venezuelassa on meneillään yritys olla tunnustamatta demokraattisia instituutteja. Enemmistö on enemmistö ja demokratiaa on kunnioitettava. Se joka pyrkii hyökkäämään demokraattista enemmistöä vastaa, yrittää vallankaappausta.

Maduro arvosteli niin kutsuttua oikeisto-oppositiota jyrkin sanoin:

– Kyseessä ei ollut vaalikampanja, vaan sota kansaa vastaan. Heidän tarkoituksenaan oli sähkönjakelun katkaiseminen kolmeksi päiväksi. Jos ruuanjakeluverkostot eivät olisi toimineet, kansa olisi nähnyt nälkää. Heidän tavoitteenaan on vallankumouksen tappaminen, sen saavutusten hävittäminen ja isänmaan luovuttaminen yhdysvaltalaiselle imperiumille. Tämä vallankumous tulee jatkumaan vuosikymmenien ajan. Hyväksykää se, lopettakaa viha ja suvaitsemattomuus. Kunnioittakaa!

Viranomaisten tietojen mukaan väkivaltaiset ryhmittymät polttivat kaksi Venezuelan Yhtyneen Sosialistipuolueen (PSUV) toimistoa Anzoáteguin ja Táchiran osavaltioissa. Barinasin puoluetoimiston edustalla suoritettiin puolestaan kahden moottoripyörän ja yhden auton tuhopoltto. Samaisessa osavaltiossa myös kuvernööri Adán Chávezin, komentaja Chávezin veljen, asunto yritettiin sytyttää tuleen.

Caracasissa kaaosta luomaan pyrkineet ryhmät piirittivät Venezuelan television (VTV) ja TeleSUR:in toimitilat sekä uhkasivat niiden työntekijöitä. Toisaalta itäiseen Caracasiin johtava Francisco Fajardon valtaväylä suljettiin. Kun Nicolás Maduron kannattajat juhlivat La Limoneran asuinalueella Mirandan osavaltiossa ryhmä kasvonsa peittäneitä ja moottoripyörin paikalle saapuneita antichavisteja ampui vasemmiston kannattajia kohden. Välikohtauksen seurauksena yksi juhlijoista kuoli ja eräs toinen loukkaantui.

Maracaibon kaupungissa Zulian osavaltiossa menehtyi niin ikään yksi Sosialistipuolueen kannattaja. Maracaibon yliopistollisen sairaalan ylläpidosta vastannut 24-vuotias PSUV:n jäsen kuoli kahakassa ammuttuun luotiin. Bolívarin osavaltion kuvernööri Francisco Rángel ilmoitti antichavististen ryhmien ryöstäneen keskiviikon ja torstain välisenä yönä useita Venezuelan asuntomission (MVV) piirin kuuluvia asuntoja. Kolme asuntoa poltettiin.

Venezuelan oikeistoon sidoksissa olevat väkivaltaiset ryhmät hyökkäsivät myös useiden CDI-terveysasemien kimppuun muun muassa Caracasin Palo Verdessa. Maduron vastaisen propagandakoneiston levittämien vääriksi osoittautuneiden huhujen mukaan kyseisten terveysklinikoiden kuubalaislääkärit piilottelivat vaalilipukkeita vastaanottohuoneissaan. Kyseiset ilmaiset keskukset ovat osa köyhien alueiden Barrio Adentro –missiota, joka tarkoituksena on laajentaa terveydenhuoltopalveluiden saantia.

Maduron poliittinen vastaus oli nokkela ja nopea, sillä hän aikoo vahvistaa juuri niitä vallankumouksen elementtejä, joita vastaan oikeiston väkivaltapartiot hyökkäsivät:

– Sanon niille, jotta hyökkäsivät CDI-terveysasemia vastaan, että Barrio Adentro jatkaa nyt entistäkin suuremmalla määrällä rakkautta, sillä kansalla on oikeus ilmaiseen ja julkiseen terveydenhuoltoon.

Puolueen toimistojen polttajille hän vastasi seuraavaan sävyyn:

– Nyt tulemme rakentamaan bolivariaanista, chavististista ja kristillistä sosialismia entistäkin sitoutuneemmin.

Vargasin, Mirandan ja Araguan sähkönjakelun sabotointiin Maduro aikoo reagoida parantamalla sähköverkoston turvallisuutta, ettei se enää joudu poliittisen väkivallan kohteeksi:

– Maanantaina luon Kansallisen sähkömission. Aiomme puhdistaa sähköverkoston sabotaaseista.

Venezuelan ulkoministeri Elías Jaua pitää opposition presidenttiehdokasta syyllisenä väkivaltaisuuksiin:

– Capriles Radonski on Mirandan osavaltion kuvernööri ja on siten perustuslain mukaan pakotettu takaamaan julkinen järjestys. Hän rikkoo selkeästi kaikkia noita mandaatteja vastaan. Syyttäjänviraston tehtävänä on arvioida häntä koskevat rangaistukset.

Maduro suuntasi sanansa Caprilesille kannattajineen:

– Haluatteko tällaisen Venezuelan? Onko tämä demokratiaa? Haluatko edistää tuota Venezuelaa hävinneenä ehdokkaana? Sinä olet vastuussa, sillä kutsuit väkivaltaan kaduilla. Kuvitelkaa heidän huutavan “demokratiaa” heittäessään pomminsa.

Maduro vakuutti, että väkivaltaan syyllistyneet tullaan tuomaan oikeuden eteen ja sanoi lain olevan rauhan säilyttämisen väline. Häneen mukaansa iskuryhmät nauttivat Yhdysvaltojen tuesta. Maduro kysyi lisäksi, mitä oppositio olisikaan tehnyt voittaessaan vaalit. Venezuelan uusi presidentti pyysi kansaa välttämään provokaatioihin reagoimista. Hallituksen asemaa hän kuvasi seuraavin sanoin:

– Jatkamme työn tekoa ja hallituksen toimintaa. Pyydän kaikkia sosiaaliryhmiä pysymään rauhallisina. Meidän on oltava varmoja siitä, mitä teemme ja näytettävä se, kuinka vahvoja olemme. Rauha, rauha on nyt tärkeintä. Ja täällä tulee olemaan rauhaa. Eliitti erehtyi. Pyydän kaikkia instituutteja tekemään työtä: vastaamme heidän yleislakon yritykseensä työllä ja sabotaaseihin sekä väkivaltaan laillisuudella ja oikeudenmukaisuudella. Olemme itse rakkaus, isänmaa, edistys ja tämän maan tulevaisuus.

Maduro kysyi, mitä tapahtuisi jos hän reagoisi opposition provokaatioihin:

– Mitä tapahtuisi, jos tulen hulluksi ja kutsun kansan äkkiseltään kadulle? Mitä tapahtuisi jos kutsun sekä kansan että armeijan kadulle? Montako miljoonaa lähtisi kaduille? Mitä tapahtuisi, jos me tulisimme hulluiksi ja lähtisimme teidän peräänne? Mitä tälle maalle tapahtuisi silloin? Emme tule toimimaan niin. Tämä maa tarvitsee rauhaa kehittyäkseen. Jenkit haluaisivat, että me todella tulisimme hulluiksi ja ryhtyisimme sotaan kansa kansaa vastaan.

Vaikka Capriles erotti turvamiehensä ja sanoi Twitter-sivustonsa kautta syyllistävänsä Maduroa, jos hänelle sattuu jotain, presidentti pyysi Kansalliselta bolivaariselta tiedustelupalvelulta, että oikeiston ehdokkaan suojelua jatketaan.

Lopulta torstaina Maduro ilmoitti vallankaappauksen uhan olevan ohi:

– Tänään meillä on rauha koska olemme onnistuneet kohtaamaan tilanteen rakkauden kriteerein. Tänään 18. päivä isänmaa heräsi töitä tehden ja opiskellen. Olemme selättäneet vallankaappauksen, mutta he tulevat jatkamaan maan julkisen elämän sabotaasia. Olkaamme varuillamme.

Vallankumous vallankumouksen sisällä

Maduro oli kutsunut kansaa kokoontumaan parlamentin ulkopuolelle, jotta hän voisi vannoa virkavalansa heidän läsnäollessaan. Perjantaina kymmenet tuhannet venezuelalaiset liikkuivatkin punaisena merenä pääkaupunki Caracasin kaduilla.

Virkaanastujaisista ei puuttunut symboliikkaa, sillä Maduro vannoi virkavalansa vapaustaistelija Simón Bolívarista ja vallankumousjohtaja Hugo Chávezista maalattujen isokokoisten muotokuvien välissä.

Kansalliskokouksen puhemies Diosdado Cabello pyysi Maduroa vannomaan virkavalansa kansanedustajien ja valtiovieraiden läsnäollessa:

– Veljeni Nicolás Maduro, vannotko tänään 19. päivänä huhtikuuta vapauttajamme Simón Bolívarin ja komentaja Hugo Chávezin muisto mielessäsi, valtionpäämiesten ja vallankumouksellisen kansan edessä noudattavasi tätä perustuslakia ja tasavallan lakeja antaaksesi mahdollisimman paljon onnenaiheita kansalle, jatkaaksesi sosialismin rakentamista ja seurataksesi Hugo Chávezin perinnön viitoittamalla tiellä, isänmaan edessä, ettei kätesi lepää ennen kuin Venezuelan kansa on vapaa.

Maduro vastasi parlamentin puheenjohtajalle seuraavin sanoin:

– Vannon sen tämän kansan 1999 hyväksymän perustuslain nimeen, vannon sen tänään 19. huhtikuuta, vapauttajien perinnön, Jumalan, Kristuksen ja ikuisen ylikomentajan muiston vuoksi, että noudatan tätä perustuslakia ja tasavallan lakeja rakentaakseni itsenäisen ja sosialistisen isänmään kaikille, vannon sen.

Virkavalansa lausuttuaan komentaja Chávezin tytär María Gabriela Chávez asetti yhdessä puhemiehen kanssa presidentinauhan Maduron ylle. Sen jälkeen laulettiin Venezuelan kansallislaulu Chávezin esilaulamana nauhoitettuna versiona. Tämän jälkeen Maduro allekirjoitti hänen valtaanastumisensa varmistavan asiakirjan yhdessä kansalliskokouksen puheenjohtajan, korkeimman oikeuden presidentin ja vaalineuvoston puheenjohtajan kanssa.

Diskurssissaan Maduro muistutti venezuelalaisia siitä, että he ovat lopulta yksi ainut kansa ja pyysi siltä yhtenäisyyttä sekä tukea hallitukselleen, joka aikoo huomioida kaikki ilman minkäänlaisia poikkeuksia.

Maduro aloitti puheensa kutsuen venezuelaisia mukaan hallituksen työhön:

– Hyvää iltapäivää kaikille ilman poikkeusta. Ojennan teille käteni, haluan tehdä töitä kanssanne. Haluan ryhtyä suoraan vuoropuheluun kadunmiehen, naapureiden, työläisten, keskiluokan ja yrittäjien kanssa. Haluan kuunnella kaikkien argumenttejä. Jos olette asioista erimieltä, niin olkaa, mutta jos hyväksette kutsuni, niin tulkaa minun, Chávezin pojan kanssa, rakentamaan isänmaata.

Maduro painotti, ettei hän hyväksy väkivaltaa, mutta sanoi voivansa keskustella Caprilesin kanssa:

– Olen valmis keskustelemaan, vaikka pirun kanssa. Jumala antakoon minulle anteeksi. Voin keskustella jopa uuden Carmonan kanssa, jos se on tarpeen minua ja Venezuelan kansaa tunnettavan vihan laannuttamiseksi.

Tuore presidentti joutui yllättäen häiriköinnin kohteeksi kesken puheensa, kun yksi punaisiin pukeutunut mies ryntäsi viemään mikrofonin hänen kädestään. Kuvayhteys Maduroon katkesi muutamiksi kymmeniksi sekunneiksi, kun kolme turvamiestä saatteli miehen ulos salista. Silti tapahtumat ehtivät aiheuttaa venezuelalaisissa hämmennystä. Yendrik Sáncheziksi esittäytynyt huomionhakuinen mutta vaaraton mies on syyllistynyt aiemminkin samanlaisiin tempauksiin. 10. päivänä huhtikuuta, hän lähestyi opposition presidenttiehdokasta Henrique Caprilesia tempaisemalla tämän lippalakin päästä. Aiemmin Sánchez on keskeyttänyt Chávezin puheen ja häiriköinyt muutamia muusikkoja ja yhtä missiä, jolta hän varasti kruunun.

Maduro jatkoi pian puhettaan todeten välikohtauksen olevan ohi. Hän pyysi kansaa suojelemaan itseään, koska ”minua oltaisiin voitu ampua”. Samalla hän muistutti elämänsä olevan isänmaan palveluksessa. Maduro vitsaili opposition kustannuksella ennakoiden oikeiston reaktioita, joissa välikohtauksesta voidaan syyttää vasemmiston yritystä tehdä tosi-tv:tä.

Uusi presidentti muisti myös niitä kahdeksaa viime päivinä kuollutta sankariksi nimeämäänsä kansalaista, joille tullaan järjestämään kunniosoituksia. Samalla hän ilmoitti, etteivät rikokset tule jäämään rangaisematta.

Nicolás Maduro lopetti ensimmäinen puheensa presidenttinä vedoten isänmaahan, Cháveziin ja rauhaan:

– Olen ensimmäinen chavistinen presidentti ja maan historian ensimmäinen työläispresidentti. Toivon voivani vaalia venezuelalaisia arvoja ja tehdä totta Hugo Chávez Fríasin unelmista suuresta, rauhallisesta ja turvallisesta isänmaasta. Otan vastaan presidenttiyden rohkeudella, rakkaudella ja rauhantahdolla.

Maduro kuvaili itseään presidenttinä Chávezin unelmien toteuttajaksi yhdessä kansan kanssa. Puheensa aikana Venezuelan uusi presidentti ilmoitti Chávezin ajatteluun keskittyvän tutkimuskeskuksen perustamisesta, jonka päämäärä on vallankumousjohtajan jättämän perinnön selvittäminen ja turvaaminen.

Maduro aikoo parantaa sosialismin tehokkuutta ja kitkeä korruptiota entistä voimakkaammin. Hän paljasti Chávezin aloittaneen vuoden alussa salaisen korruption tutkintahankkeen, jota tullaan vahvistamaan. Uusi hallitus tulee perustamaan Tehokkuutta tai ei mitään –nimisen bolivaarisen mission. Mikromissioiden tarkoituksena taas on venezuelalaisten yritysten pelastaminen.  Myös tuotantovoimia aiotaan vauhdittaa. Turvallisuuteen, jonka 80 prosenttia venezuelalaisista kokee pahimmaksi ongelmakseen, tullaan puuttumaan entistä tarmokkaammin.

Kaksituntisessa puheessaan Maduro viittasi vallankumoukseen vallankumouksen sisällä, joka tarkoittaa maan sosialististen muutosprosessien radikalisoimista kadulta lähtevistä tarpeista käsin. Maduro itse aikoo ministereineen lähteä kadulle kansan pariin tehdäkseen hallituksensa toiminnasta mahdollisimman ihmisläheistä. Hänen mukaansa vallankumous on mahdollinen vain kansalaisista lähtevänä yhteistoimintana. Uuden presidentin kunnianhimoisin tavoite on, ettei vuonna 2019 Venezuelassa olisi enää lainkaan köyhyyttä eikä kurjuutta, jotka aiotaan pudottaa nollatasolle.

Maduro lupasi tehdä seuraavista vuosista vauraita:

– Tehkäämme näistä kuudesta vuodesta isänmaan talouskasvun, moraalin, politiikan ja sosiaalisen hyvinvoinnin ihme. Haluan tehdä vallankumouksen vallankumouksen sisällä. Aiomme syventää sosiaalista vallankumousta vahvistamalla ja muokkaamalla missioita.

– Ilman pienintäkään epäilystä olemme muutosprosessissa kohti sosialismia: se on meidän projektimme. Olemme varmoja siitä, että vain sosialismissa on mahdollista päästä pysyvästi eroon epätasa-arvosta, suoda elämää ja onnea köyhille sekä tehdä loppu kurjuudesta.

Virkaanastujaisten jälkeen järjestettiin sotilasparaati, jonka aikana Venezuelan bolivaarinen armeija vannoi uskollisuutensa Maduroa kohtaan. Maanantaista lähtien Maduro tulee tekemään uuden hallituksensa ensimmäiset poliittiset päätökset.

 

SAMI LAAKSONEN

Lähteet: TeleSUR, La Jornada, Juventud Rebelde,Cubadebate

Kommentointi on suljettu.