Hugo Chavezin perintö: Taistelu köyhien elämän parantamiseksi jatkuu Venezuelassa

Julkaistu 18.4.13 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Venezuela

Venezuelan presidentti Hugo Chávez Frías menehtyi syöpään 5. maaliskuuta 2013. Hän palasi kotimaahansa noin kaksi viikkoa ennen kuolemaansa Kuubasta, jossa hän oli ollut hoidettavana. Chavez taisteli syöpää vastaan 20 kuukautta.

Uusissa presidentinvaaleissa 14.4. Chávezin seuraajakseen suosittelema Venezuelan entinen ulkoministeri Nicolás Maduro voitti oikeistoehdokas Henrique Caprilesin niukasti. Maduro sai 50,6 prosenttia äänistä ja Capriles noin 49,3 prosenttia (pari muutakin ehdokasta oli). Capriles kyseenalaisti heti vaalituloksen ja vaati uudelleenlaskentaa, vaikka Venezuelan vaalijärjestelmä on kansainvälisesti todettu maailman luotettavimmaksi.

Capriles yllytti kannattajiaan kaduille protestoimaan vaalitulosta ja näin tapahtuikin. Mellakoitsijat polttivat Venezuelan Yhtyneen Sosialistipuolueen PSUV:n toimistoja ympäri maata, räjäyttelivät pommeja, polttivat autoja ja tekivät monenlaista hävitystyötä sekä murhasivat 8 PSUV:n kannattajaa. Loukkaantuneita mellakoissa oli yli 60 ja kaikki olivat PSUV:n kannattajia. Myös valtion tv-kanavan taloon hyökättiin. Maduro syytti oppositiota vallankaappausyrityksestä, mutta väkivaltaisuuksiin ja mellakointiin eivät PSUV:n kannattajat ryhtyneet.

Kaappausyritys on vieläkin mahdollinen, kun tietää, miten paljon pohjoinen naapuri USA tukee Venezuelan oppositiota – ja tietysti myös  haluaa bolivaarisen hallinnon kaatuvan.

Venezuelan uusi presidentti Nicolas Maduro määrittelee ideologiansa 21. vuosisadan sosialismiksi. Poliittiselta taustaltaan hän on kommunisti, mutta hän on ollut alusta alkaen Chavezin kannattaja ja PSUV:n aktiivinen toimija.

Mitä pysyvää Hugo Chavez jätti jälkeensä?

Chavezin perintönä on ainakin yksi asia, jota mikään oikeistolainen hallitus ei pysty ottamaan kansalta pois: lukutaito. Pian presidentiksi tultuaan vuonna 1999 Chavez käynnisti lukutaitokampanjan kuubalaisen järjestelmän ja kuubalaisten opettajien avulla. Muutaman vuoden kuluttua UNESCO julisti Venezuelan lukutaidottomuudesta vapaaksi maaksi.

Heti vuonna 1999 käynnistettiin uuden perustuslain laatiminen. Perustuslailla haluttiin mahdollistaa 2000-luvun sosialismin rakentaminen sekä  tasa-arvon ja demokratian edistäminen. Lukutaito oli tarpeen, kun hallitus jakoi kansalle miljoonia kappaleita perustuslakiluonnoksia tutustumista varten.

Uusi perustuslaki hyväksyttiin kansanäänestyksessä jo vuoden 1999 joulukuussa. Se on maailman tasa-arvoisin perustuslaki, sanoivat venezuelalaiset ylpeänä.

Julkista sektoria kasvatettiin julkeasti

Energinen Chavez aloitti heti myös sosiaaliset uudistukset. Terveydenhuolto uudistettiin ja levitettiin kaiken kansan saataville kuubalaisten lääkärien avulla. Maassa työskenteli tuhansia kuubalaisia lääkäreitä, jotka menivät myös syrjäisiin maaseudun kyliin, jonne venezuelalaiset lääkärit eivät olleet viitsineet mennä töihin. Lääkärien määrä asukasta kohden kolminkertaistettiin ja rakennettiin lähes 14 000 uutta terveysklinikkaa. Terveydenhoito hammashoitoa myöten säädettiin ilmaiseksi. Lisäksi valtion apteekit myyvät lääkkeitä jopa 40 prosentin alennuksella.

Myös koulutus säädettiin ilmaiseksi päiväkodista yliopistoon. Uusia kouluja rakennettiin ennätystahtiin ja perustettiin 10 uutta yliopistoa. Koulutus oli pian kaiken kansan saavutettavissa.  Vuonna 2007 kuulin, että noin puolet venezuelalaisista istui koulun penkillä, kun koulunsa aiemmin kesken jättäneetkin palasivat täydentämään opintojaan.

Sosiaaliturvaa parannettiin ja sen piiriin otettiin muun muassa kotiäidit ja katukauppiaat, eläketurvaa laajennettiin koskemaan myös maanviljelijöitä ja kalastajia, minimipalkkalaki  säädettiin. Bolivaarisen hallinnon uudistusten määrä on hengästyttävä.

Kansanruokaloita, elintarvikkeita alennettuun hintaan ja asuntoja

Tärkeää oli tietysti nälän poistaminen. Ennen vuotta 1999 jopa 21 prosenttia väestöstä kärsi aliravitsemuksesta. Venezuelassa on luotu valtion tukema elintarvikkeiden myyntiverkosto, josta saa monipuolista ruokaa valtion subventoimaan hintaan.

Viisi miljoonaa koululaista saa valtion kustantaman aterian ja 900 000 köyhää syö 6000:ssa julkisessa ruokalassa päivittäin. Enää vain  5 prosenttia kansasta kärsii aliravitsemuksesta. Ruoan tuottamisen kotimaisuusastetta on koko ajan lisätty. Maanviljelijöitä on tuettu antamalla lainaa investointeihin lähes puolelle miljoonalle tuottajalle.

Vaikka ilmasto on Venezuelassa trooppinen, on katto tietysti hyvä olla pään päällä. Valtion vuokra-asuntotuotanto on ollut massiivista, satoja tuhansia uusia asuntoja on rakennettu. Niissä asuminen on halpaa. Ihmettelin joskus vuosia sitten, miksi Chavez kansallisti sementtitehtaat. No siksi. Sehän on avainala, jos valtio aikoo rakentaa miljoonia asuntoja.

Venezuelan bolivaarinen vallankumous on ollut jatkuvaa taistelua köyhyyttä vastaan. Öljytuloja on käytetty näihin sosiaalisiin uudistuksiin, palvelusektorin kehittämiseen ja vuokra-asuntojen rakentamiseen. Chavezin kaudella köyhyys onkin vähentynyt 44 prosenttia.

Todellista demokratiaa

Hugo Chavez toi Venezuelaan myös todellisen demokratian. Hänen kaudellään 13 vuodessa maassa äänestettiin 17 kertaa, joko kansanäänestyksissä tai vaaleissa. Chavez ja PSUV voitti vaalit 16 kertaa. Äänestysprosentti on ollut korkea muihin Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna, yleensä noin 80 prosenttia. Kansa on siis myös aktivoinut poliittiseen vaikuttamiseen.

Ruohonjuuritason demokratiaa toteuttaa Venezuelassa yli 30 000 yhteisöneuvostoa. Ne määrittävät paikalliset ongelmat ja tarpeet ja saavat hallitukselta budjettirahaa, jonka ne saavat käyttää itsenäisesti yhteisönsä hyväksi. Tarpeittensa mukaan.

Talous vakaalla pohjalla

Toisin kuin länsimedia yrittää väittää, Venezuelan talous on vakaalla pohjalla. Talouskasvu on ollut viimeiset 10 vuotta noin 4,3 prosenttia joka vuosi. Talouskasvua on edistänyt julkisen sektorin kasvattaminen ja investoiminen infrastruktuuriin, asuntoihin ja sosiaaliseen kehitykseen. Tämä on   tuonut lisää verotuloja.

The Wall Street Journal on todennut, että Venezuelan arvopaperimarkkinat tuottavat sijoittajien kannalta parhaat tulokset koko maailmassa. Yksi Venezuelan talouden jo Chávezin aikakautta edeltänyt haaste on edelleen korkea inflaatio.

Che Guevaran unelma

 

Che Guevaralla oli unelma, että Latinalaisen Amerikan veljeskansat olisivat yhtä suurtä perhettä, joka olisi sosialistinen. Hugo Chavez halusi toteuttaa tätä unelmaa.

Chavez ideoi ja oli perustamassa lukuisia sekä poliittisia että taloudellisia yhteistyöjärjestöjä Latinalaiseen Amerikkaan. Hän sai aikaan sen, että Kuuban eristäminen Latinalaisen Amerikan yhteistyöstä lopetettiin. Chavezin tullessa presidentiksi 1999 Kuuba oli täysin eristetty veljeskansoistaan ja täysin yksin. Kuuba on nyt jäsenenä kaikissa yhteistyöjärjestöissä, myös aikaisemmin USA:n dominoimassa Amerikan valtioiden yhteistyöjärjestössä OAS:ssä. Siitä Kuuba oli erotettu jo 1962. Jäseneksi Kuuba kutsuttiin uudelleen yksimielisesti vuonna 2009, kun USA:n silloinen ulkoministeri Hillary Clinton oli jo poistunut kokouksesta.

Viimeisin Chavezin ideoima poliittinen yhteistyöjärjestö on CELAC, johon kuuluvat kaikki Amerikan mantereen maat, yhteensä 33 maata, lukuunottamatta USA:ta ja Kanadaa. Tämän järjestön Chavez toivoi saavan arvovaltaa Amerikan äänenä ja korvaavan pikku hiljaa OAS:n.

Kaiken tämän lisäksi Chavez solmi suhteita Afrikkaan ja Aasiaan. Hänellä oli unelma kehittää etelä-etelä-yhteistyötä, rikkaiden länsimaiden ylivallan vastapainoksi. Lopullisena tavoitteena oli murtaa USA:n johtama yksinapainen maailmanjärjestys ja saada aikaan moninapainen, moniääninen maailma. Tämä työ oli vasta alussa.

Hugo Chavez oli 2000-luvun merkittävin valtionjohtaja. Hänen elämäntyönsä jäi pahasi kesken, kun hän sairastui syöpään vuonna 2011 ja kuoli vain 58-vuotiaana. Mutta hän ehti tehdä uskomattoman paljon. Hän loi mallin 2000-luvun sosialismin kehittämiselle. Se antaa toivoa myös meille vanhan, sairaan Euroopan asukkaille. Muutos on mahdollinen, jos kansa nousee sortajiaan vastaan.

MARJALIISA SIIRA

Kommentointi on suljettu.