Maduro ja vallankumous voittoon Venezuelan presidentinvaaleissa

Julkaistu 16.4.13 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Venezuela

Hugo Chávezin seuraajakseen nimittämä Venezuelan entinen ulkoministeri ja Venezuelan Yhtyneen Sosialistipuolueen (PSUV) Nicolás Maduro on voittanut Bolivaarisen vallankumouksen ja nykyhallituksen edustajana oikeistoehdokas Henrique Caprilesin, joka näin koki jo toisen peräkkäisen vaalitappion lokakuussa 2012 käytyjen vaalien tavoin.

Siinä missä Chávez voitti lokakuun vaalit 54,4 prosentin turvin, Maduro sai eilen sunnuntaina 14.4. käydyissä vaaleissa 50, 8 prosentin kannatuksen. Chávezin ja Caprilesin eroksi jäi viime vaaleissa noin 9,2 prosenttia. Nyt Maduro voitti vaalit vain 1,8 prosentin erolla Caprilesiin, joka sai äänistä 49,0 prosenttia. Maduro sai enemmän ääniä 15 osavaltiosta kaikkiaan 23:sta. Pääkaupungissa Caracasissa vasemmiston presidenttiehdokas voitti reilun kolmen prosenttiyksikön marginaalilla.

Uudet presidentinvaalit järjestettiin sen jälkeen, kun Bolivaarisen vallankumouksen johtohahmo ja Venezuelaa presidenttinä 13 vuotta hallinnut Hugo Chávez menehtyi syöpään 5. päivänä maaliskuuta. Maan perustuslain mukaan uudet vaalit tulee kutsua koolle 30 päivän sisään valtatyhijön syntymisestä. Lyhyt ja intensiivinen virallisesti kymmenpäiväinen vaalikampanja käytiin 2.-11.4., vaikka käytännössä ehdokkaiden välinen taistelu äänistä alkoi jo pian komentaja Chávezin kuoleman jälkeen.

Jopa 16 ennen vaaleja tehtyä mielipidemittausta lupasi vaalivoiton bolivaarisen vallankumouksen uudelle johtajalle.  Hinterlacesin galluppi ennusti parhaimmillaan Maduron voittavan vaalit 35 prosentin turvin. Useimmat gallupit mittasivat hänelle vähintään kymmenen prosentin voittomarginaalin ja enimmillään yli 25 prosentin välimatkan opposition edustajaan. Tarkimmaksi osoittautuneessa DatinCorpin gallupissa eroksi laskettiin virhemarginaalin sisään mahtuva yksi prosenttiyksikkö. Vain kolme galluppia ennusti vaalivoittoa Caprilesille, yksi viiden prosentin ja kaksi noin 12 prosentin turvin.

Viime kerralla kun opposition Capriles kohtasi Chávezin, bolivaarisen vallankumouksen johtaja voitti vaalit 1,6 miljoonan äänen turvin. Maduron suosio vaaliuurnilla ei ollut yhtä vahva, sillä opposition kannatus kasvoi ja eroa jäi ehdokkaiden välille äänimäärissä mitattuna suhteellisen vähän. Siinä missä opposition äänisaalis lokakuun 2012 vaaleissa oli 6,6 miljoonaa, nousi se nyt ensimmäistä kertaa yli seitsemän miljoonan sillä Capriles onnistui keräämään 7,3 miljoonan venezuelalaisen tuen puolelleen. Maduro voitti silti vaalit noin 266 000 äänen erolla, saaden edustamansa koalition puolelle 50,8 prosenttia annetuista äänistä. Caprilesia kannatti lähes tasan 49 prosenttia kansasta. Maduron johtama puoluerintama sai nyt 7,6 miljoonan tuen, kun taas Chávezia kannatti lokakuussa 2012 8,2 miljoonaa kansalaista.

Vuoden 2011 väestölaskennan mukaan Venezuelassa asuu noin 29 miljoonaa ihmistä. Heistä äänioikeutettuja on noin 19 miljoonaa. Vaikka kumpikin ehdokas uskoi vaalipäivänääänestysvilkkauden nousevan, todellisuudessa se väheni vuoden 2012 ennätyksellisestä 80,9:sän lukemista 79,2 prosentiin. Kuitenkin Venezuelan kansa osallistui jälleen kerran aktiivisesti presidentinvaaleihin ilmaisten poliittisen kantansa yli 39 000 äänestyspaikalla.

Kahden presidentin virasta vakavimmin taistelleen hallituksen edustajan Maduron ja opposition Caprilesin lisäksi Venezuelan vaaleihin osallistuivat myös Yhtyneen Demokratiapuolueen (UDEMO) Julio Mora, joka lopulta kääntyi aiemmin tukemaansa Caprilesia vastaan vuoden 2012 presidentinvaaleissa. 58-vuotias Eusebio Méndez puolestaan edusti nyt käydyissä vaaleissa puoluetta, joka tunnetaan nimellä Uusi visio maalleni (NUVIPA). Vaaleihin osallistui kaksi naisehdokasta, Työvoimapuolueen (PL) Reina Sequera sekä Yhtynyt Demokratiapuolue Rauhan ja Vapauden Puolesta (PDUPL) -ryhmittymän María Bolívar. Muiden ehdokkaiden yhteenlaskettu äänimäärä jäi alle 0,30 prosenttiyksikön.

Venezuelassa lasketaan äänet uudelleen

Oppositiokoalition presidenttiehdokas Henrique Capriles kieltäytyi tunnustamasta vaalitulosta ja vaati kaikkien äänten uudelleenlaskentaa:

”Emme aio tunnustaa tulosta, ennen kuin kaikkien venezuelalaisten äänet on laskettu ääni ääneltä. Vaadimme Kansalliselta vaalineuvostolta kaikkien äänestyspakettien avaamista ja jokaisen äänen huomioista.”

Maduro vastasi opposition huutoon ja pyysi vaalineuvostoa organisoimaan äänten uudelleenlaskennan epäselvyyksien välttämiseksi: ”Emme vastusta äänimäärien tarkistamista. Päinvastoin olemme kaikkein kiinnostuneimpia uudelleenlaskennasta. Tehkäämme se, sillä luotamme Venezuelan vaalijärjestelmään ja kansaan. Puhukoon vaaliuurnat ja sanottakoon totuus, ettei tuloksista jää mitään epäselvyyttä.”

Toisaalta Maduro pyysi poliittisia vastustajiaan välttämään väkivaltaa: ”Kristuksen nimeen, komentaja Chávezin Kristuksen nimeen, pyydän teiltä kykyä vastaanottaa tulokset vaatimattomuudella ilman ylimielisyyttä, ilman vetoomuksia väkivaltaan. Emme halua väkivaltaa. Siksi pyydän rauhaa, kunnioitusta instituutteja ja tuloksia kohtaan.”

Etelä-Amerikan kansojenliiton (UNASUR) vaaleihin osallistunut seurantakomissio on pyytänyt kunnioitusta vaalitulosta kohtaan sillä, se pitää Kansallisen vaalineuvoston toimintaa pätevänä. Komission mukaan vaaleista tehtävät valitukset on kanavoitava voimassaolevan lainsäädännön puitteissa.

Amerikkojen välisen vaaliorganisaatioiden liiton (UNIORE) puheenjohtaja Roberto Rosario on puolestaan korostanut Venezuelan presidentinvaalien läpinäkyvyyttä, tehokkutta ja turvallisuutta. Hän korosti vapaaehtoisten työpanosta, joka takasi vaalisalaisuuden noudattamisen sekä ääntenlaskennan sujuvan etenemisen. Rosario antoi kiitosta Tasavallan suunnitelman toteuttamisesta, josta vastasivat sen 140 000 jäsentä taaten työllään sen, etteivät yksittäiset tapahtumat vaikuta äänestyskäyttäytymisen laatuun. Hänen sanojensa mukaan nyt käydyt rauhanomaiset ja hyvin järjestetyt runsaasta osallistumisesta kertovat vaalit todistavat Venezuelan demokratian toimivuuden.

Kansallisen vaalineuvoston (CNE) puheenjohtaja Tibisay Lucena on kieltäytynyt äänten manuaalisesta uudelleenlaskennasta. Tosin perustuslain säätämät 54,5 prosenttia äänistä tullaan joka tapauksessa laskemaan uudestaan. Lucenan mukaan sunnuntaiset vaalit osoittivat Venezuelan demokratian uskottavuuden. Hän vakuuttaa maan vaalijärjestelmän toimineen täydellisesti ja pitää saatuja tuloksia laillisesti sitovina. Venezuelassa äänestys tapahtuu elektronisesti, jonka jälkeen ääni tulostuu paperille, jonka äänestäjä toimittaa pahviseen vaaliuurnaan. Lucena muistutti kuulijoitaan siitä, että käsin suoritettava äänten uudelleenlaskenta toimi vuosikymmenien ajan äänestäjien tahtoa vastaan. Vaalineuvoston puheenjohtaja kutsui Venezuelaa demokratian mestariksi ja pyysi kunnioitusta oikeusvaltion periaatteita kohtaan.

Silti vaalipäivänä ei vältytty kaikilta ongelmilta, koska esimerkiksi Maduron ja Venezuelan Yhtyneen Sosialistipuolueen Twitter-sivustot hakkeroitiin sunnuntai-iltapäivänä. Varapresidentti Jorge Arreaza varoittelikin pian tapahtuneen jälkeen Internetissä mahdollisesti liikkuvista valheellisista viesteistä. Myös vaalineuvoston viralliseen sivustoon kohdistui yli 45 000 hakkeerausyritystä, mutta niihin oltiin varauduttu ja ne pystyttiin torjumaan.

Capriles on pyytänyt kannattajiaan lähtemään kaduille ja menemään kaikille äänestyspaikoille puolustamaan opposition vaalivoittoa. Maduro puolestaan julistettiin virallisesti vaalien voittajaksi maanantaina. Hän varoitti kansalle suunnatussa puheessaan äärioikeiston valmistelemasta vallankaappausyrityksestä ja sen kannattajien lietsomasta kaaoksesta. Maanantain aikana Caprilesin kannattajat piirittivät televiokanava TeleSUR:in toimitilat huutaen iskulauseita vaalivilpistä. Myös vaalineuvoston puheenjohtajaa ja Maduron kampanjaan osallistuneita poliitikkoja on uhkailtu. Toisaalta myös chavistat ovat lähteneet kaduille paitsi juhlimaan vaalivoittoaan, niin myös turvaamaan vasemmiston kampanjapäällikön Jorge Rodríquezin kotia. Maduro on ajautunut sanasotaan Espanjan kanssa sen jälkeen, kun sen edustajat ovat puuttuneet Venezuelan sisäpolitiikkaan Yhdysvaltain tavoin vaatien äänten uudelleenlaskentaa uuden hallituksen tunnustamisen ehdoksi.

Latinalaisen Amerikan presidentin ilmaisivat tukensa Madurolle

Kuuban presidentti Raúl Castro onnitteli Maduroa seuraavin sanoin: ”Kuuban kansan ja hallituksen nimissä, onnittelen sinua tästä merkittävästä voitosta, joka todistaa komentaja Hugo Chávez ideoiden ja työn lujuuden. Tämä ratkaiseva voitto ja uskollisuutesi kansaa kohtaan takaavat bolivaarisen vallankumouksen jatkumisen ja meidän Amerikkamme todellisen integraation.”

Bolivian presidentti Evo Morales piti Maduron voittoa Bolivaarisen vallankumouksen ja Latinalaisen Amerikan kansojen voittona: ”Kansa on päättänyt jatkaa bolivaarista vallankumousta. Demokratia on voittanut Venezuelassa. Vaikka jokainen Amerikan alue on erilainen ja monimuotoinen, niin kyseessä on koko maanosan voitto, sillä se edustaa kansantahtoa olla alistumatta imperialistiselle ja kapitalistiselle sorrolle. Alueellinen integraatio oli tärkeää Chávezille, joka osallistui ALBA:n, CELAC:in ja UNASUR:in luomiseen. Tiedämme Maduron jatkavan hänen viitoittamallaan tiellä, sillä hän on luonteeltaan vallankumouksellinen, kansanomainen bolivaarinen sosialisti.”

Argentiinan presidentti Cristina Fernández lähetti terveisensä Madurolle Twitterin välityksellä: ”Onnittelut uudelle presidentillenne, Nicolás Madurolle; kiitollisuutta ja muistoja ystävälle ja toverille, Hugo Chávezille. Hänen ja Venezuelan kansan nimissä, yhteisymmärrystä, kunnioitusta demokratiaa ja rauhaa kohtaan.”

Myös Ecuadorin presidentti Rafael Correa onnitteli Maduroa Twitterin kautta kahdessa erillisessä viestissä ennen Eurooppaan suuntauvia valtionvierailujaan:

”Onnittelut Nicolás Madurolle, Venezuelan kansalle ja bolivaariselle vallankumoukselle täältä Amazonasin korkeuksista. Eläköön suuri kotimaa! Kunniaa rohkealle kansalle, joka selätti taakkansa. Komentaja Chávezille: Venezuela ei palaa enää koskaan menneisyytensä!”

Chávezin perintö kunniaan

Saatuaan tiedon vaalivoitosta Maduro puhui tukijoilleen Vuorikasarmin entisessä tukikohdassa, jossa vallankumousjohtajan maalliset jäännökset lepäävät ja viittasi Cháveziin isähahmonaan:

”Chavismo on nyt voittanut 17 kaikkiaan 18:sta viimeisenä 14 vuotena käydystä vaalitaistosta. Kyseessä on ensimmäinen voitto, jota ei saavuttanut jättiläinen Chávez, isäni. Hän jätti paikalleen poikansa ja se poika on nyt Venezuelan presidentti. Nyt kun yli 7,5 miljoonaa venezuelalaista halusi minusta presidentin, sitä päätöstä on kunnioitettava, sillä demokratiassa harjoitetaan enemmistön valtaa.”

Vasemmistoehdokas pyysi opposiota äänestäneitä yhteistyöhön uuden hallituksen kanssa. Maduron mukaan maan politiikassa alkaa nyt uusi Chávezin perintöä kunnioittava aikakausi. Maanantaina kun vaalineuvosto puheenjohtaja julisti vasemmistoehdokkaan Venezuelan uudeksi kansan valitsemaksi presidentiksi Maduro muistutti tukijoitaan jälleen poliittisesta perinnöstään: ”Olen ensimmäinen Hugo Chávez Fríasin jälkeinen chavistinen presidentti ja aion noudattaa täysin hänen perintöään köyhien suojelijana ja itsenäisyyden puolustajana sekä sosialismin rakentajana.”

Maduro tähtää sosialismin syventämiseen

Venezuelan vasemmisto on jo ehtinyt arvostella odotettua niukempaa vaalivoittoa, joten Maduron hallituksen on näytettävä ensimmäisten kuukausien aikana kykynsä johtaa maan politiikkaa. Lyhyessä ajassa saavutettu riittävä kansansuosio kertoo kuitenkin paitsi vastavalitun presidentin johtamiskyvystä niin myös bolivaarisen vallankumouksen pysyvästä luonteesta. Vasemmisto pyrkii aloittamaan uuden poliittisen luvun hyväksi havaitulla reseptilla eli panostamalla kansan hyvinvointiin.

Maduro ja Capriles antoivat alustavat hallitusohjelmansa tiedoksi Kansalliselle vaalineuvostolle ennen vaaleja. Omassa ehdotuksessaan Maduro määrittelee ideologiansa 21. vuosisadan sosialismiksi. Maduro lupaa laajentaa valtion tukemien ruokatarvikkeiden myyntiä ja yhteisomistusta sekä hallituksen ja yhteisöjen sekaomistusta. Hänen tavoitteenaan on, että vuoteen 2019 mennessä 68 prosenttiä venezuelalaisista eläisi kommuuneissa, joiden tarkoituksensa on kansalaisten päätösvallan lisääminen ja paikallisten tuotantomuotojen tukeminen.

Maduro kertoi samaisessa ohjelmassa luovansa uusia bolivaarisia missioita terveydenhoidon, koulutuksen ja asumisen parantamiseksi. Uusia asuntoja on tarkoitus rakentaa seuraavien vuosien aikana yhteensä 2,6 miljoonaa. Miljoonaa jo olemassaolevaa rakennusta aiotaan parantaa. Maduro haluaa lisäksi saavuttaa 90 prosenttisen omavaraisuusasteen ruuantuotannossa vuoten 2019 mennessä.

Uuden vallankumouksellisen hallituksen suunnitelmissa on lisäksi öljytuotannon nostaminen neljään miljoonaan tynnyriin päivässä 2014 ja kuuteen miljoonaan vuonna 2019. Tällä hetkellä Venezuela tuottaa noin kolme miljoonaa tynnyriä raakaöljyä joka päivä. Hallitus aikoo myös panostaa merenalaisiin kaasuprojekteihin ja kultavarojen hyväksikäyttöön Aiemmat sopimukset öljyn toimittamisesta Kuuban ja muihin alueen maihin tullaan säilyttämään.

Maduro on ilmaissut aikeensa sadan prosentin koulutusasteen saavuttamisesta peruskoulusta aina lukiotasolle asti. Tarkoituksena on, että ainakin 90 prosenttia venezuelaisista voisi nauttia ilmaisesta yliopistokoulutuksesta. Mitä tulee turvallisuuteen, jonka venezuelan kansa kokee erinäisten selvitysten mukaan suurimmaksi ongelmakseen, Maduro aikoo puuttua tilanteeseen parantamalla rikosten ennaltaehkäisyä, asuinalueiden valvontaa ja oikeuden jakamista. Hän pyrkii myös rakentamaan lisää ja entistä parempia vankiloita. Toisaalta uusi presidentti mainitsee suunnitelmassaan vaihtoehtoisten rangaistusmuotojen kokeilemisen ja rikosrekisterien nollaamiseen sen jäljeen, kun tuomio on kärsitty, jotta vankien palaaminen yhteiskuntaan helpottuisi.

Vaaliohjelmassaan Maduro lupaa luoda kolme miljoonaa uutta työpaikkaa seuraavien vuosien aikana. Teknologian jakamista kansainvälisten liittolaisten kanssa aiotaan lisätä osana strategiaa työllisyyden tukemiseksi, sillä se suosii uusien tehdasalueiden rakentamista. Maduro pyrkii myös nostamaan vähimmäispalkkaa 20 prosentilla toukokuussa, 10 prosentilla syyskuussa ja vielä 5-10 prosentilla marraskuussa. Tavoite on päästä noin kolmeen tuhanteen bolivaariin tai 364 euroon. Parhaimmassa tapauksessa minimipalkka tulee nousemaan jopa yli 45 prosentilla seuraavan puolen vuoden aikana.

Venezuelan kansan presidentiksi valitsema Maduro vannoo virkavalansa perjantaina 19. päivänä huhtikuuta. Virallisesti kuusivuotinen presidenttikausi alkoi jo 10. päivänä tammikuuta.
SAMI LAAKSONEN

Lähteet: CNE, TeleSUR,La Jornada

Kommentointi on suljettu.