Kuka on Chávezin seuraaja Nicolás Maduro?

Julkaistu 10.3.13 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Venezuela

Nicolás Maduro Moros on 50-vuotias pitkän linjan vasemmistolaispoliitikko, josta tulee mitä todennäköisemmin Hugo Chávezin seuraaja Bolivaarisen vallankumouksen uutena johtajana Venezuelan piakkoin järjestettävissä presidentinvaaleissa.

Viime kuukaudet varapresidenttinä toiminut Maduro vastaanotti Chávezin kuoleman jälkeen väliaikaisen presidentin paikan vannottuaan virkavalansa parlamentissä perjantaina 8.3 järjestettyjen vallankumousjohtajan hautajaisten jälkeen. Maduron puolitoistatuntia kestänyt puhe vakuutti kansan ja kansainvälisen yhteisön siitä, että vallankumous jatkuu vahvempana kuin koskaan. Venezuelan perustuslain mukaan uudet presidentinvaalit on kutsuttava koolle 30 päivän sisään presidentin poismenosta syntyvän valtatyhjiön täyttämiseksi. Korkein tuomioistuin päätti, että Maduro voi toimia väliaikaisesti presidenttinä ja asettua ehdokkaaksi suoraan uusissa vaaleissa.

Entinen Sosialistiliigan jäsen Maduro toimi nuoruudessaan Caracasin metron verkostoa täydentävien bussien kuljettajana. Myöhemmin hän johti metron ammattiliikettä. 90-luvulla Maduro aloitti poliittisen uransa yhdessä Hugo Chávezin kanssa vuonna 1997 perustamansa Viidennen Tasavallan Liikkeessä (MVR), jonka edustajana Bolivaarisesta vallankumousjohtajasta tuli Venezuelan 42. presidentti 1998. Vuonna 1999 Maduro osallistui uuden carta magnan luoneeseen perustuslakikokoukseen. Vain vuotta myöhemmin Maduro valittiin maan kansalliskokouksen edustajaksi. Tultuaan uudelleen valituksi samaan virkaan vuonna 2005 ja toimittuaan jonkin aikaa parlamentin puhemiehenä Maduro siirtyi Kansanvallan ulkoasianministeriön johtoon Chávezin pyynnöstä. Maduro toimi ulkoministerinä vuosien 2006 ja 2013 välillä.

Chávez nimesi Maduron seuraajakseen

10. päivänä lokakuuta 2012, vain kolme päivää vasemmiston voittoon päättyneiden presidentinvaalien jälkeen Nicolás Maduro nimitettiin uudeksi varapresidentiksi Elías Jauan ryhdyttyä Mirandan osavaltion kuvernööriehdokkaaksi. Tammikuusta 2013 lähtien Maduron kanssa läheisissä väleissä oleva Jaua on toiminut puolestaan Venezuelan ulkoministerinä.

Viimeiseksi jääneessä julkisessa puheessaan 8. päivänä joulukuuta Chávez ilmoitti Maduron olevan hänen poliittinen seuraajansa siinä tapauksessa, että syöpä estäisi hänen viranhoitonsa ja pyysi tälle kansan tukea:

”Vankka, kokonainen kuin täysikuu, horjumaton, absoluuttinen ja totaalinen mielipiteeni on, että pakon edessä koolle kutsutuissa uusissa presidentinvaaleissa te valitsette Nicolás Maduron Venezuelan bolivaarisen tasavallan presidentiksi. Pyydän sitä teiltä koko sydämestäni.”

Venezuelan väliaikaispresidentti Maduro elää avosuhteessa yleisen valtakunnansyyttäjä Cilia Floresin kanssa, joka toimi maan parlamentin ensimmäisenä naispuolisena puheenjohtajana elokuusta 2006 lähtien. Flores muodosti aikanaan vuonna 1992 osan siitä asianajajien joukosta, jonka tavoitteena oli Chávezin vapauttaminen epäonnistuneen kapinayrityksen jälkeen. Lopulta Chávez armahdettiin sillä ehdolla, että hän eroaa Venezuelan puolustusvoimista. Pariskunnan tiedetään vierailleen usein vankilassa Chávezin luona.

Diplomaattinen ja radikaali vasemmistopoliitikko

Maduro edustaa valtaa hallussaan pitävän vasemmiston ja Bolivaarista vallankumousta tekevän Venezuelan yhtyneen sosialistipuolueen (PSUV) radikaaleinta siipeä. Poliittiselta taustaltaan hän on marxilais-leniniläinen sekä maolainen ja Kuuban hallinnon vankkumaton tukija. Nuorena Maduro opiskeli Kuubassa paikallista vallankumouksellista poliitikan tekemisen tapaa. Hän kokee poliittisen oppi-isänsä perinnön puolustamisen henkilökohtaiseksi tehtäväkseen. Politiikantutkija Steve Ellnerin mukaan Madurossa yhdistyvät kaksi tekijää, jotka saivat Chávezin valitsemaan hänet seuraajakseen: uskollisuus puolueen johtoa kohtaan ja myötämielisyys suhteessa kansanvaltaan sekä sosiaalisiin uudistuksiin. Maduron voidaan odottaa jatkavan Chávezin työtä myös kansainvälisillä areenoilla mitä tulee kahdenvälisiin suhteisiin Kuuban, Kolumbian, Iranin, Venäjän ja Kiinan kanssa tai alueellisten yhteistyöelinten ALBA:n ja UNASUR:in kehittämiseen.

Maduron ja Chávezin henkilökohtaiset suhteet olivat aina läheisen lämpimät. Vaikka Chávez torui joskus ankarin sanoin ministerejään, hänen suhtautumisensa Maduroon oli luonteeltaan ymmärtävän sydämellistä. Chávez vitsaili usein Maduron urasta bussikuljettajana ja ihmetteli, kuinka ulkoministeri voi syödä niin valtavan kokoisia voileipiä. Toisaalta Chávez huvittui porvariston hyökkäyksistä Maduroa vastaan, jotka perustuivat häneen työläistaustaansa. Chávezin 20 kuukautta kestäneen ja neljä leikkausta sisällään pitäneen syöpähoidon aikana Maduro oli yksi niistä harvoista hänen lähellään jatkuvasti olleista ihmisistä.

Maduro ei suinkaan ollut Chávezin ainot vaihtoehto seuraajakseen, mutta lopulta Chávezin ja Maduron yhteinen menneisyys ja ystävyys, Maduron osoittama uskollisuus ja kyky neuvotella toisten poliittisten voimien kanssa painoivat vaakakupissa muiden meriittejä enemmän. Maduro on näyttänyt diplomaattiset kykynsä ulkoministerinä muun muassa neuvotteluissa, jotka ovat tähdänneet Venezuelan ja Kolumbian keskinäisten välien parantamiseen. Chávezin muiden vaihtoehtojen joukosta voimme mainita Jauan lisäksi nykyisen kansalliskokouksen puheenjohtajan Diosdado Cabellon, sisäministeri Tareck El Aissamin ja menehtyneen presidentin Barinasin kuvernöörinä toimivan isoveljen Adán Chávezin.

Viimeisessä televisioidussa puheessaan kansalle Chávez totesi Madurosta seuraavaa: ”Hän on yksi kyvykkäimmistä nuorista johtajista.”

Maduro on vannonut useaan otteeseen, ettei hän tule pettämään Venezuelan kansaa koskaan. Entisen sisäministerin Jesse Chacónin mukaan usein uskollisuutensa näyttänyt Maduro on vuosien saatossa muuttunut siksi ulkoministeriksi, josta ”Chávez aina haaveili”. Bolivian presidentti Evo Morales ja Nicaraguan presidentti Daniel Ortega kuuluvat Maduron läheisiin liittolaisiin, jotka puhuivat hänestä usein hyvää Chávezille. Madurolla tiedetään olevan läheiset suhteet myös useisiin Latinalaisen Amerikan kansalaisliikkeisiin kuten Brasilian Maattomien Liikkeeseen (MST). Aiempana ulkoministerinä Madurolla tuskin tulee olemaan ongelmia kansainvälisten suhteiden hoidossa.

Vallankumouksellinen työ jatkuu

Vannoessaan virkavalansa väliaikaisena presidenttinä Venezuelan parlamentissä perjantaina 8. päivänä maaliskuuta Maduro piti pitkän ja tunteikkaan puheen, joka muistutti useiden mielestä Chávezin olevan läsnä hengessä ja kaikessa poliittisessa tekemisessä. Maduro viittasi Bolivaariseen vallankumousjohtajaan jatkuvasti ja luki hänen viiden kohdan poliittisen testamenttinsä, jonka mukaisesti Venezuelan on säilytettävä kovalla työllä hankittu itsenäisyytensä ja jatkettava sosialismin rakentamista kaikilla rintamilla. Lisäksi Venezuelan alueellista johtajuutta Latinalaisessa Amerikassa on vahvistettava. Chávez listaa testamentissään tavoitteiksi tasapainoisen epäoikeudenmukaisuuksista vapaan maailman luomisen sekä planeetan ja ihmiskunnan pelastamisen ilmastonmuutoksen uhan edessä.

Maduro vannoi virkavalansa seuraavin koskettavin sanoin:

”Tietäkäätte, että minä, Nicolás Maduro, otan vastaan tämän Chávezin presidentinnauhan hänen edustajanaan puolustaakseni kansaa ja toteuttaakseni valani jatkaa vallankumousta hänen viitoittamallaan tiellä.”

Pitkän puheensa aikana Maduro myönsi, että hän ei koskaan tavoitellut tasavallan presidentin virkaa.

”Olimme kaikkinaisen tyytyväisiä siihen johtajaan ja presidenttiin, mikä meillä oli ja tahdomme pitää hänet sydämissämme aina viimeiseen elämän henkäisyyn asti.”

Maduro kuvasi tavoitteitaan: ”Vannon mitä absoluuttisinta uskollisuutta komentaja Hugo Chávezille […] Olemme täällä takaamassa rauhan ja kansamme turvallisuuden, poliittisen vakauden ja Venezuelan köyhien vallankumouksen jatkumisen kohti sosialismia.”

Chávezin elämäntyön jatkuminen on turvattu Maduron lisäksi Yhtyneen Sosialistipuolueen (PSUV) toimesta, jonka riveihin kuului vuonna 2009 yli seitsemän miljoonaa venezuelalaista. Silti yli 20 puolueen yhteistyö vaaleissa ja niiden ulkopuolella vaatii sovittelevaa luonnetta ja kykyä neuvotella eri poliittisten voimien kesken. Diplomaattisena poliitikkona Maduro välttäneekin sisäiset konfliktit, jotka ovat lopulta ulkoisia uhkia suurempi vaara Bolivaarisen vallankumouksen jatkamiselle. Vallankumouksen jatkuvuus on Humberto Vargas Carbonellin, Kansan Eturintama (VP) –puolueen pääsihteerin, sanoin Maduron, ”hyvän, älykkään ja eettisesti varman miehen” harteilla.

Kesäkuussa 2010 julkaistun Sosiaalitutkimuksen ryhmän (GIS-XXI) mielipidemittauksen mukaan 60,9 prosenttia venezuelaisista arvio Chávezin työn presidenttinä positiivisesti. Toisen tilaston mukaan Chávezin kansansuosio liikkui yli 70 prosentissa hänen elämänsä viimeisten kuukausien aikana. Chávezia kaduille saattamaan ja suremaan saapuneet miljoonat ihmiset näyttävät osaltaan sen valtavan merkityksen, mikä Bolivaarisella vallankumouksella on ollut heidän elämäänsä ja osoittavat komentaja Chávezin kansansuosion olleen huipussaan hänen kuollessaan viime kuukausien sairaudesta johtuneesta näkymättömyydestä huolimatta.

Maduron nouseminen bussikuljettajasta aina presidentinvirkaan asti ei ole osoitus Chávezin hallinnon epäonnistumisesta, kuten useat Bolivaarisen vallankumouksen viholliset asian näkevät. Päinvastoin kyseessä on oiva osoitus siitä, miten Venezuelassa käynnissä olevat muutokset mahdollistavat alempien sosiaaliluokkien edustajien nousemisen aina kansan johtaman vallankumouksen vetureiksi asti. Carbonellin mukaan Maduro ei tarvitse tutkintoja, sillä hän on elämän koulusta valmistunut periaatteen mies:  ”Moraalia parempaa koulua ei olekaan.”

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä nykyisen hallinnon edustaja Nicolás Maduro ja opposition 40-vuotias johtohahmo ja asianajaja Henrique Capriles kohtaavat toisensa piakkoin järjestettävissä presidentinvaaleissa. Kansallisen vaalineuvoston (CNE) mukaan uudet vaalit järjestetään 14. päivänä huhtikuuta. Lyhyt kymmenpäiväinen vaalikampanja tullaan käymään 2.-11.4.

SAMI LAAKSONEN

Lähteet: El Financiero; La Jornada; cambiopolitico.com

Kommentointi on suljettu.