Hugo Chávez on poissa

Posted: 6.3.13 in +Venezuela

Venezuelan varapresidenti Nicolás Maduro ilmoitti tiistai-iltapäivänä välillä kyyneliin puhjeten kansallisella radio- ja televisiokanavalla, että 58-vuotias Hugo Chávez Frías kuoli syöpään, jota vastaan hän taisteli viimeiset kaksi vuotta. Venezuelan bolivaariset puolustusvoimat (FANB) ja poliisi (PNB) osallistuvat erityisoperaatioon eri puolilla maata, jonka tarkoituksena on rauhan takaaminen ja kansalaisten surutyön tukeminen.

Maduro vetosi kansan apuun: ”Kunnioituksen ja rauhan on kuljettava käsi kädessä. Kutsumme kaikkia maanmiehiä valvomaan rauhaa ja kunnioitusta. Kannamme vastuun komentajan Hugo Chávezin rukouksista ja hänen poliittisen työnsä jatkuvuudesta.”

Maduro kiitti veljesmaiden presidenttejä solidaarisuudenosoituksista ja korosti sitä rakkautta, mitä näiden maiden kansojen keskuuden tunnetaan eteläamerikkalaista valtionpäämiestä kohtaan, joka toteutti elinaikanaan maanosan vuosikymmeniin tärkeimpiä projekteja.

Varapresidentti Maduro pyysi kansalaisia saattamaan Chávezin viimeiselle matkalle ja tekemään sen yhdessä perheenä, vapauden ja itsenäisyyden kansakunnalta perivänä perheenä ja lisäsi:

”Tarvitsemme paljon rohkeutta ja hengen lujuutta. Meidän on pidettävä yhtä enemmän kuin koskaan. Aiomme olla jättiläismäisen miehen perillisiä ja lapsia, sen suuren miehen joka Hugo Chávez oli ja tulee aina olemaan muistoissame.”

Aiemmin puolenpäivän aikoihin varapresidentti kertoi oikeiston hyökkäyksistä, joiden tarkoituksena on luoda epävakautta maan sisällä. Maduro ilmoitti kahden entisiä sotilaita riveihinsä värvänneen yhdysvaltalaisen virkamiehen karkoittamisesta.

Chávez esiintyi viimeisen kerran julkisesti 8. päivänä joulukuuta 2012, jolloin hän kertoi terveydentilastaan medioille. Venezuela viettää parhaillaan seitsemän päivän kansallista sukuaikaa. Lisäksi muun muassa Ecuadorin presidentti Rafael Correa julisti kolmen ja Kuuban presidentti Raúl Castro kahden päivän suruajan. Tulevana perjantaina on tarkoitus viettää viralliset hautajaiset, joihin saapuvat eri Latinalaisen Amerikan maiden presidentit.

Venezuelan perustuslain mukaan maassa on järjestettävä väliaikaisen presidentin koolle kutsumat uudet vaalit 30 päivän sisään. Todennäköisesti Madero asettuu ehdolle Bolivaarisen Vallankumoustyön jatkamiseksi Chávezin seuraajana. Chávez toimi Venezuelan presidenttinä helmikuun toisesta päivästä 1999 aina kuolemaansa saakka maaliskuun 5. päivänä kuluvaa vuotta 2013.

Lähde: Telesur

Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto esittää osanottonsa Venezuelan kansalle ja hallitukselle presidentti Hugo Chávezin poismenon johdosta. Jaamme Chávezin omaisten ja koko Latinalaisen Amerikan kansojen tunteman surun tämän murheellisen uutisen johdosta. Chávez muutti Venezuelan historiaa ja avasi toiminnallaan alueellisen integraation puolesta koko maanosan kansoille tien ulos köyhyydestä ja uuskolonialismista. Chávezin muisto rohkaisee meitä uusissa kamppailuissa paremman tulevaisuuden puolesta. ¡Hasta la victoria siempre!

Kommentointi on suljettu.