Meksiko: Vastarintaan korruptoituneita vallanpitäjiä vastaan

Julkaistu 22.7.12 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Meksiko

Meksikossa valmistessaan vallankumousta usealla rintamalla. Opiskelijoiden muodostama #Olen132-liike, ja Kansallinen pakkovallan vastainen komissio yhtyvät taistoon aidosti vapaan kansan hallitseman Meksikon puolesta. Kansanvalta vahvistuu jokaisen taistelun myötä ja vallanpitäjien pelko kasvaa.

15-16.7. pidettiin Kansallinen kansalaiskokous (Convención Nacional contra la Imposición) pakkovaltaa vastaan San Salvador Atencossa, Méxicon osavaltiossa. Yli 300 tapahtumaan osallistunutta järjestöä ja #Olen132 (#YoSoy132) sopivat toimintasuunnitelmasta vaalivilppiä ja Enrique Peña Nieton valtaanastumista vastaan. 29 osavaltiosta tulleet yli 2 600 edustajaa keskustelivat kaikkiaan parista sadasta mahdollisesta tavasta aktivoida vastarintaa.

Nyt laadittu ohjelma pitää sisällään massiivisia mielenosoituksia koko maassa, mielenosoituksina liikkuvia karavaaneja, valtateiden maksupisteiden haltuunottamista, medioiden valtaamista, Soriana-kauppaketjun boikotin ja niin sanottujen tiedostamiseen tarkoittujen ryhmien perustamisen. Kaikkein tärkeimmäksi vastarinnan keinoksi voidaan laskea joulukuun ensimmäiseksi päiväksi suunnitellun Peña Nieton presidentin valtaanastujaisten estäminen.

Maanantaina 22. päivä heinäkuuta järjestetään maanlaajuinen mielenosoitus, joka toistetaan ainakin 22. lokakuuta. Sanoma on yksinkertainen: PRI:n ehdokkaan oletettua presidentinvaalivoittoa ei hyväksytä. 27. päivä heinäkuuta on tarkoitus boikotoida Lontoon olympialaisten avajaisista tehtävää televisiolähetystä muun muassa saartamalla mediajätti Televisan toimitilat. 8. päivänä elokuuta juhlistetaan vallankumouksellisen Emiliano Zapatan syntymäpäivää viemällä vastarinta kaduille ja moottoriteille. Samaisena päivänä harjoitellaan yleislakkoa.

Elokuun 11. järjestöjen edustajat ja muut kansalaiset yhtyvät Meksikon sähkötyöläisten ammattijärjestön (SME) mielenosoitukseen, joka päättyy presidentinlinnan porteille. Syyskuun ensimmäisenä päivänä muodostetaan puolestaan ihmismeri sulkemaan San Lázaron kongressi, jossa presidentti Felipe Calderónin on määrä antaa hallituksensa kuudes ja viimeinen selonteko sekä osallistua uusien lainsäätäjien virkaanastujaisiin.

Syyskuun kuudentena päivänä suljetaan useita moottoriteitä, otetaan haltuun niiden maksupisteet ja voimistetaan edelleen kulttuurisin ja taiteellisin keinoin protestihenkeä kaupunkien toreilla sekä jatketaan boikottia Sorianaa, Wal-Marttia, Coca-Colaa ja useita vaalivilppiin osallistuneita pankkeja vastaan. Itsenäisyyspäivää juhlitaan 15-16.9. huutamalla: ”Eläköön Meksiko ilman PRI:tä”. Vuoden 1968 opiskelijasurmien muistopäivää 2.10. vietetään kansallisen yliopistolakon muodossa ja osoitetaan mieltä kaduilla.

Seuraava pakkovallan vastainen kansalaiskokous on tarkoitus järjestää Oaxacassa 22-23. syyskuuta. Tuossa tapaamisessa määritetään tarkemmin toimintasuunnitelma Meksikon vallankumouksen juhlapäivästä 20.11. aina presidentinvaltaanastujaisiin 1.12 asti.

Järjestöjen, kuten Kansallisen koulutustoimen työntekijöiden johdon (CNTE), Maataan puolustavien kylien rintaman (FPDT) ja Rautatietyöläisten ammattiliiton, edustajat luonnehtivat uutta vastarintaa parhaiden kansanvaltaan perustuvien periaatteiden seuraajaksi:

Seuraamme kansanvallalle tyypillistä käytäntöä jonka mukaisesti luodaan yhteisiä taistelusuunnitelmia paikallisista edustustoista käsin. Kun ehdotuksista on keskusteltu kansallisella tasolla, ne palautetaan uudelleen paikallistasolle. Nyt luotu organisaatio on kattojärjestö, joka kunnioittaa kaikkien toimijoiden autonomiaa. Liike on poliittisesti ja orgaanisesti riippumaton kaikista puolueista. Liikkeemme on laaja-alainen ja täysin demokraattinen, sen edustajat vaihtuvia ja päätökset horisontaalisia.

López Obrador ja vasemmisto eivät luovuta

Vasemmistokoalition (PRD-PT-MC) presidenttiehdokas ja oppositiojohtaja Andrés Manuel López Obrador on todennut että PRI liittolaisineen osti yli viisi miljoonaa ääntä muun muassa Méxicon, Veracruzin, Chiapasin ja Zacatecasin osavaltioissa. Toisaalta äänestysprosentti oli yllättävän korkea monin pakoin kuten Yucatanissa, jossa joillakin paikkakunnilla osallistumisaktiivisuus liikkui jopa 90 prosentissa.Vasemmisto ja López Obrador pyytävätkin vaalien hylkäämistä laittomina useiden vaalirikosten, kuten vaalibudjetin ylittämisen, laittomista lähteistä tulleen rahankäytön, rahanpesun, gallup-kyselyiden peukaloinnin ja medioiden manipuloinnin, takia:

– Emme aio sallia korruption hallitsevan kansakuntaa. Kutsunkin kansalaisia vastustamaan rankaisemattomuuden kulttuuria, jonka puitteissa rikotaan perustuslain 41. artikkelia vaaleista vapaana ja aitona kansalaisoikeutena. Demokraattisia oikeuksia ei voida perua käytännön teoilla. Presidentinvaaleja ei voida ostaa eikä Meksikon kohtalolle määrittää hintaa.

Vasemmistokoalitio ilmiantoi useat vaaleihin liittyvät rikkomukset vaalirikoksiin erikoistuneelle syyttäjänvirastolle ( FEPADE) jo ennen ensimmäisenä päivänä heinäkuuta käytyjä vaaleja, mutta syytteisiin ei reagoitu. Tiistaina 17. päivänä vaalituomioistuin (TEPJF) vastaanotti opposition vaatimuksen vaalien hylkäämisestä. Vaalien lopullisisista tuloksista ja laillisesta kelpoisuudesta päättävä viranomaistaho käsittelee todisteet seuraavaksi syyteharkinnassa. Tuhansien sivujen todistusaineisto pitää sisällään lisäksi 58 laatikollista kansalaisten luovuttamia todisteita äänien myymistä vastaan saaduista lahjoista. Demokraattinen vallankumouspuolue (PRD) tekee jo lisäksi yhteystyötä oikeistolaisen Kansallisen toimintapuolueen (PAN) kanssa,  jotta Peña Nieton vaalikampanjan rahoitus, kuten mahdollinen rahanpesu, selvitetään pikaisesti ennen kuin vaalituomioistuin päättää tuloksien laillisuudesta. Jos vaalituomioistuin ei hylkää vaalituloksia, López Obradorin joukkoineen ja kansanliikkeineen valittaa tapauksesta Amerikkojen väliseen ihmisoikeustuomioistuimeen (CIDH) meksikolaisten poliittisten oikeuksien loukkaamiseen johtaneena rikoksena. Meksikolainen lakimies José de Jesús Orozco Henríquez nimettiin tällä viikolla kyseisen kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen uudeksi puheenjohtajaksi.

Perjantaina 20. päivä López Obrador julkisti pitkään odotetun Kansallisen suunnitelmansa Meksikon demokratian ja kunnian puolustamikseksi. Tarkoituksena on kerätä lisää todisteita vaalien hylkäämiseksi ja luoda tietoisuutta siitä, että vaalituloksen hyväksyminen tarkoittaisi korruption vahvistumista kaikilla julkisen elämän osa-alueilla. Kaikille kansalaisille, taiteilijoille ja tieteentekijöille suunnattua avointa kutsua osallistua vaalivilpin vastaiseen taisteluun tullaan levittämään netin sosiaalisissa medioissa ja televiossa. Kansallinen vaali-instituutti IFE on vastaanottanut yli 1 400 ilmoitusta vaalirikoksista, mutta nyt käynnistyvä kampanja pyrkii lisämään kansalaisten aktiivisuutta vaalirikosten, kuten PRI:n presidentivaaliehdokkaan epäselvän rahoituksen, ilmiantamisessa. Sunnuntaina 29.7. toteutetaan kaikkialla Meksikossa 142 tiedonkeräämiseen suunnattua kansalaispaneelia, jotka vastaanottavat todistusaineistoa ja rikosilmoituksia. Elokuun 5. päivänä viedään päätöksen vielä toiset 32 tiedon jakamiseen suunnattua tilaisuutta maan tärkeimmillä toreilla. López Obrador osallistuu itse tapahtumiin pääkaupungin aukio Zócalolla. Kampanja jatkuu toistaiseksi syyskuun alkuun asti.

Kutsu vallankumoukselliseen työhön

67-vuotias Victor Manuel Toledo on meksikolainen biologi ja etnoekologi, joka on yhdistellyt akateemisessa tuotannossaan poliittisen ekonomian, maatalouspolitiikan ja sosiologian näkökulmia. Hänen alkuperäiskansojen ja luonnon suhteeseen keskittyvät tutkimuksensa ovat myös kansainvälisellä tasolla tunnettuja. Nyt tämä poliittisen ekologian pioneeri kutsuu La Jornada-lehden julkaisemassa julistuksessaan Meksikon kansaa herämään vallankumoukselliseen työhön todellisuutensa muuttamiseksi:

”Olemme saapumassa lopun alkuun, kun yksi sykli loppuu ja toinen alkaa. Meksikoa hallitsevat mafiosot vaativat, että meidän pitäisi hyväksyä maan edun takia se epätäydellinen demokratia, josta on rakennettu perverssillä tavalla täydellisen diktatuurin paluun salliva instrumentti. Nyt uurnat, nuo demokratian symbolit, on prostituoitu laittomilla äänillä, jotka ovat lähtöisin yksilön kansalaisvallan ostamisesta ja kaupankäynniksi muutetuista äänistä. Äänillä on ostettu miljoonien meksikolaisten sielu. Epätäydellinen demokratia tarkoittaa siis ostettua, halvennettua ja raiskattua demokratiaa. Tarkkaan ottaen kyseessä on narkodemokratia, koska kaikki näyttäisi viittaavan PRI käyttäneen epäilyttävin keinoin hankkimaa rahaa.

Kaikista näistä syistä nämä vaalit eivät ole enää luonteeltaan ideologiset tai poliittiset, vaan moraalinen valinta. Tänään jokainen yksilö on velvoitettu määrittämään itsensä demokraatiksi tai tyranniksi, rehelliseksi tai korruptoituneeksi, kelvolliseksi tai kelvottomaksi kansalaiseksi. Moraalistaan ovat luopuneet mediat, galluppeja tehneiden yhtiöiden johto, sanomalehdet, intellektuellit, tuomarit, poliittiset puolueet, kirkot, julkisuuden henkilöt, useiden maailman maiden hallitukset ja yksittäiset kansalaiset. Useilta unohtuu, että näinä elintärkeinä tunteina pienikin periksi antaminen on liikaa.

Ei ole mitään mikä oikeuttaisi Enrique Peña Nieton tai EPN:n pakkovallan tukemisen. Erinäisten arvioiden mukaan PRI:n koneisto ja kuvernöörit ostivat 4-5 miljoonaa ääntä, mikä on uusi Guinnessin maailmanennätys, sijoittamalla vaaleihin noin viisi miljardia pesoa (lähes 310 miljoonaa euroa). Voimme vetää seuraavasta kaksi johtopäätöstä: alustavien vaalitulosten ohjelman (PREP) Peña Nietolle antama etu on sinällään pienempi kuin pelkästään Kansallisen opettajien ammattiliiton (SNTE) ostamien äänien määrä ja jos EPN voittaakin kolmella miljoonalla äänellä, menettää hän samantien kuusi miljoonaa korttia. Tilanne muistuttaa suuresti menneisyydestä (1968, 1988, 2006) avaten uuden epädemokraattisen poliittisen korruption syklin, joka on laadultaan toisenlainen.

Elämä yllättää: 2012 ei ole enää 2006. Vastarintaa ei yhdistä enää vain vaaleissa esiintyvä vasemmisto vaikka Andrés Manuel López Obrador (AMLO) johtaakin omanarvon- ja vastuuntuntoisesti protestia tyranniaa vastaan. Taustalta löytyvä voima on paljon suurempi. Puhumme kansanvallasta, joka hyvin organisoituessaan antaa mahdollisuuden rauhanomaisen vallankumouksen toteuttamiseen. Se poistaisi kiveen koskematta ja luoteja ampumatta maasta sen mafian, joka on hyväksikäyttänyt sen enemmistöä jo 30 vuoden ajan. Lähes kaikki olemme ”se 99 prosenttia”, joka on köyhtynyt sekä materiaalisesti että inhimillisesti ahnean prosentin kustannuksella. Meksikossa on jo olemassa lähtökohdat uuden uusliberaalin ja korruptoituneen hallinnon pirstaleiksi panevan vallankumouksen tekemiselle, joka avaisi tien vapaamman, oikeudenmukaisemmen ja ihmisarvoisemman yhteiskunnan rakentamiselle. Jos vastaavaa on tapahtunut Islannissa, Egyptissä ja Tunisiassa, ei ole mitään syytä, miksi niin ei tapahtuisi myös täällä. Tämä vallankumous on ja tulee olemaan ennen kaikkea kulttuurinen, omaehtoisesti järjestyvä, ekologinen, leikkimielinen, digitaalinen, taianomainen, ei eeppinen vaan teknologinen, sellainen missä ei lauleta Kansainvälistä vaan ”Give me the Power”!…Ja sitä ei näytetä televisiossa.

Miten? Jokaisen yksilön on voitettava pelkonsa, epäluottamuksensa toisia kohtaan ja toivuttava siitä halvaannuksestä, joka estää häntä ajattelemasta uudelleen elämäänsä, maailmaansa ja omaa sosiopoliittista osaansa siinä. Tämän ensiaskeleen jälkeen mielikuvitus ottaa vallan ja alamme ajatella toisenlaisella logiikalla: jätämme vaaleihin perustuvan poliittisen vallan ja keskitymme sosiaalisen kansanvallan rakentamiseen. Jos puolueisiin ja vaaleihin liittyvät institutionaaliset kanavat menevät kiinni eivätkä salli niiden kautta tapahtuvaa sosiaalista muutostyötä, alamme kävellä uusia polkuja, niin oikeita ja laillisia kuin ne joiden piirissä meidät koulutettiin, mutta alhaalta ylöspäin rakentuvia.

Puolellamme on lähes kaikki tarvittava kansalaisten vallan rakentamiseen useilla eri tason vapautetuilla elämänalueilla. Meillä on älykkyyttä eli suuri enemmistö maan julkisista ja yksityisistä yliopistoista, akateemikot ja taitelijat, suurin osa terveellisen ruuan tuottajista eli viljelijöistä ja kalastajista, vedestä ja biodiversiteetistä, ympäristönsuojelijoista agroekologisine ja ekoteknologisine ehdotuksineen ja kaksi estrategista elintärkeää ryhmittymää, siis maan henkiset resurssit eli alkuperäisväestö ja #Olen132-liikkeen nuoret kapinalliset.

Voimme aloittaa kuntatasolla, seuraten Cheránin, Cuetzalanin, Tepotzlánin, zapatistiyhteisöjen ja Guerreron vuoriston esimerkkejä kansannoususta. Sen jälkeen voimme edetä alueittain aina Ciudad de Méxicoon asti, jossa kaksi kolmesta chilangosta tai pääkaupungin asukkaasta on jo tällä puolella taistelua. Kansannousun suunnittelemisen jälkeen, järjestämme kansanäänestyksiä lunastaaksemme itsenäisyytemme väärästä vallasta. Mitä liittovaltion poliisi voi tehdä sen jälkeen, kun he eivät enää saa verotuloja Distrito Federalista joka vastaa kolmasosaa bruttokansantuotteesta?

Kansanvalta alkaa omilla toimeentulevasta ja ekologisesta kodista, joka toimii aurinkoenergialla, varastoidulla vedellä ja elää terveellisestä ruaasta. Tällainen ruoka tuotetaan kodin läheisyydessä tai hankitaan, jopa ilman rahaa, vihreiltä ja oikeudenmukaisilta markkinoilta. Tässä omaehtoisen järjestäytymisen mallissa me kansalaiset myymme energiaa Kansalliselle sähkökomissiolle (CFE) ja sanomme hyvästit pankeille kuten BBVA ja Banamex, koska on oleva kansanpankkeja ja säästölaitoksia asuinyhteisöissä, kunta- ja paikallistasolla. Taiteilijat toteuttavat festivaaleja jokaisessa puistossa, julkisessa ja yksityisessä tilassa. Teemme koulutuksesta vähemmän järkiperäistä ja entistä herkempää sekä luontoa lähempänä olevaa. Jokaisen kylän, kaupunginosan ja kunnan asukkaat päättävät kansalaiskokoontumisissa, miten heidän hallituksensa käyttää budjettivaransa. Uuden yhteiskunnan organisoimiseen osallistuvat yliopistojen tutkijat ja teknologian asiantuntijat.

Ei maailmassa eikä Meksikossa vuosi 2012 ole 2006. Maassamme nykyisyys on enemmän kuin vuosi 1968 reloaded. Kyseessä ei ole paluu menneisyyteen vaan uusi kierros ajan spiraalissa, historian työntäyteisessä hiljaisuudessa. Kuten vuonna 1968 demokratian vaatiminen on vallanpitäjien vastustamista, mutta samalla jotakin enemmän. Modernin sivilisaation kriisin edessä kaikkialla planeetalla nousee uusia omaehtoisia liikkeitä, aina Euroopan öljyttömistä kaupungeista Etelä-Amerikan, Intian ja Afrikan kommuuneihin. Tänään Meksiko on 99 prosenttisesti hyväksikäytetty, tahrattu, nöyryytetty, siispä sen on aika sanoa ”jo riittää ja aloitetaan”. Tyrannien vallan edessä vetoamme muistiin. Emme unohda. Olemme kaikki nuo 99.”

 

SAMI LAAKSONEN

Lähteet: sdpnoticias.com; La Jornada, El Universal

Kommentointi on suljettu.