Meksiko: Vanha valtapuolue sai toisen mahdollisuuden

Julkaistu 4.7.12 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Meksiko

Alustavien tulosten mukaan vanha valtapuolue PRI on voittamassa Meksikon presidentinvaalit. Vasemmisto vahvistui kauttaaltaan nousten hopeasijalle, mutta saattaa hävitä kaikkein tärkeimmän viran Institutionaaliselle vallankumouspuolueelle. Nykyinen hallituspuolue PAN on jäämässä maan kolmanneksi tärkeimmäksi poliittiseksi voimaksi vaalien suurimpana häviäjänä.

Kansallisen vaali-instituutin suorittaman nopean laskinnan perusteella PRI:n ja Vihreän puolueen muodostaman Compromiso por México –koalition ehdokas Enrique Peña Nietoolisi saanut 38-38,5 annetuista äänistä, kun taas vasemmistokoalition Movimiento Progresista (PRD, PT, MC, MORENA) Andrés Manuel López Obrador nauttisi 31-32 prosentin kannatuksesta. Kansallisen toimintapuolueen Josefina Vázquez Mota puolestaan jäisi 25-26 prosenttiin. Uuden Allianssin (PANAL) Gabriel Quadri de la Torre saisi 2,2-2,6 yksikön kannatuksen.

Vaali-instituutin puheenjohtaja Leonardo Valdés Zurita korosti, että tulokset perustuvat 300 vaalipiirin kannatuslaskelmiin. Viralliset tulokset saadaan kuluvan viikon keskiviikkona. Tähänastisten arvioiden mukaan nyt käydyt vaalit olisivat Meksikon historian kolmanneksi vilkkaimmat, sillä kaikkiaan 49 miljoonaa meksikolaista äänesti omia ehdokkaitaan. Historiallisen suuresta 79,5 miljoonan rekisteröidyn äänioikeutetun joukosta jopa 62 prosenttia ilmaisi kantansa vaaliuurnilla. Koskaan aiemmin presidentinvaaleissa ei ole annettu yhtä lukuisaa määrää ääniä.

Peña Nieto kiitti kannattajiaan tuesta ja ilmaisi rakentavansa kaikkia tyydyttävän hallituksen. Hän aikoo pyrkiä tekemään presidenttikaudestaan kritiikille avoimen ja vastuullisen:

– Demokratia voitti tänään. Me kaikki voitimme näissä vaaleissa. Meksiko voitti! Tänä yönä alkaa maamme uusi aikakausi. Meksikolaiset ovat valinneet vaihtoehtoisen tien. Puolueemme on saanut uuden mahdollisuuden. Aion olla luottamuksen arvoinen ja lunastaa lupaukseni kaikille.

Keskustaoikeistolaisen PRI:n Peña Nieto on omaksunut vaalien aikana itselleen vasemmistolaisen diskurssin, joka korostaa hyvinvointivaltion rakentamista, tehokkaampaa työpolitiikkaa, koulutuksen laadun parantamista ja yleistä tuloerojen vastaista taistelua. Nähtäväksi jää, kykeneekö isojen intressien edustaja tekemään kansaa tyydyttävää politiikkaa. PRI:n strategia on kallistunut selkeästi PRD:n arvomaailmaa kohden ainakin mitä tulee retoriikkaan.

Oppositiojohtaja López Obrador ilmaisi odottavansa varsinaista ääntenlaskentaa:

– Ensi keskiviikkona kaikki vaalitulokset annetaan julki. Aiomme odottaa siihen asti voidaksemme määrittää kantamme. Tiedätte, ettei vaaleissa kunnioitettu yhdenvertaisuutta. Kiitän kansalaisia luottamuksesta. Vielä ei ole sanottu viimeistä sanaa. Pyydän kaikkia vaalitoimitsijoitamme osallistumaan tiedon kerämiseen. On äärimmäisen tärkeää käydä läpi kaikki tieto. Omat lähteemme eivät tue virallista linjaa. Meillä ei ole vielä riittävästi elementtejä vaalien laillisuuden toteamiseksi.

Alustavien vaalitulosten ohjelman (PREP) laskenta etenee. Maanantaina-aamuna Suomen aikaa annetuista äänistä on rekisteröity 48, 6 prosenttia. Peña Nieton kannatus liikkuu 36,8:ssa, López Obradorin 33,2:ssa, Vázquez Motan 25,3:ssa ja Quadrin 2,4 prosentissa. Niin sanottu nopea laskenta ja PREP ovat kaksi erillistä prosessia, jotka ennustavat varsinaista äänteenlaskentaa.

Vasemmisto vahvistui usealla rintamalla

Vasemmistokoalition ehdokas maan toiseksi tärkeimpään poliittiseen virkaan Distrito Federalin kaupungijohtajaksi, Miguel Ángel Mancera, on voittamassa pääkaupungin ennätyksellisellä 63,6 prosentin kannatuksella. PRI:n Beatriz Paredes on jäämässä 19,4 prosenttiin.

Parhaillaan Demokraattinen vallankumouspuolue (PRD) hallitsee 13 kaikkiaan 16 paikallishallituksesta tai delegaatista. Alustavien tulosten valossa PAN olisi menettämässä kaksi delegaattia PRD:lle, niistä Cuajimalpan vain 35 äänellä. Siis vasemmistokoalitio voittaisi yhtä vaille kaikki paikallishallinnot. PAN pystynee voittamaan vain Benito Juárezin noin kahden prosentin turvin.

Alustavat tulokset kertoisivat PRD:n, Työväenpuolueen (PT) ja Kansalaisliikkeen (MC) vahvistavan ehdotonta enemmistöään pääkaupungin 66 paikkaisesta paikallisparlamentissä. Kansallisella tasolla myös senaattorien ja erityisesti kongressiedustajien määrä on selvässä kasvussa. Nyt käydyissä vaaleissa valittiin kaikkian 128 senaattoria ja 500 kongressin jäsentä.

Sunnuntaina valittiin uudet kuvernöörit lisäksi kuudessa osavaltiossa. PRI on voittamassa Chiapasin 68,2:n, Jaliscon 39,8:n ja Yucatanin 34,2 prosentin kansalaisluottamuksella. Sen sijaan PAN näyttäisi olevan voitokas vain Guanajuatossa lähes 50 prosentin kannatuksellaan. Vasemmistokoalitio on marssimassa historiansa ensimmäiseen kuvernööritason vaalivoittoon Morelosin osavaltiossa 43,4:n ja Tabascossa 39,5 yksikön turvin.

 

SAMI LAAKSONEN

Lähteet: IFE, El Universal, Milenio Noticias

Kommentointi on suljettu.