Vasemmiston kannatus nousussa Meksikossa

Julkaistu 25.5.12 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Meksiko

Demotecnian toteuttamassa ja UNOTV:n rahoittamassa ihmisten kotona tehdyssä kyselytutkimuksessa vasemmistokoalition (PRD-PT-MC) ehdokas Andrés Manuel López Obrador on parantanut asemiaan merkittävästi taistelussa siitä, kenet valitaan Meksikon uudeksi presidentiksi 1.7. käytävissä vaaleissa.

Institutionaalisen vallankumouspuolueen (PRI-PVEM) Enrique Peña Nieto pitää edelleen hallussaan mielipidemittauksien kärkipaikkaa, mutta hänen välimatkansa vasemmiston presidenttiehdokkaaseen ja oppositiojohtaja López Obradorin on kutistunut kahdeksaan prosenttiin, kun se vielä jokin aika sitten liikkui jopa 35 prosenttiyksikössä. 90 päiväisen presidenttikampanjan alkaessa Demokraattisen vallankumouspuolueen ehdokas oli Kansallisen toimintapuolueen (PAN) Josefina Vázquez Motan takana kolmantena, mutta hänen välimatkansa tämänhetkiseen oikeistolaisen hallituspuolueen edustajaan on jo viiden prosentin luokkaa.

Jos tarkastelemme mielipidemittausta miljoonissa niin tällä hetkellä Peña Nieto saisi 19 miljoonaa, López Obrador 15 miljoonaa ja Vázquez Mota 13,5 miljoonaa ääntä. Toisin sanoen López Obrador on jo kyennyt vakuuttamaan saman määrän äänestäjiä kuin vuoden 2006 presidentinvaaleissa, joissa noin 15 miljoonaa meksikolaista ilmaisi tukensa hänelle. Myös neljäs presidenttiehdokas, Uuden alliansin (PANAL) Gabriel Quadri saa yli kahden miljoonan kannatuksen, joka merkitsee 300 prosentin nousua kampanjan alun mittauksiin. Prosenteiksi muutettuina PRI:n ehdokas saisi 39 prosentin kannatuksen ja PRD 31 ja PAN 26 prosentin kannatuksen. PANAL:in ehdokkaan suosio on neljän prosentin paikkeilla. Noin viidennes meksikolaisista ei tiedä vielä, ketä äänestää.

Lupaavaa on myös ollut vasemmistokoalition menestys vaalidebaateissa ja kyky jalkautua ihmisten pariin. Ensimmäistä kertaa Meksikon historiassa PRD ja sen sisarpuolueet ovat saaneet suoran kontaktin useampiin äänestäjiin kuin vanha hegemoniapuolue PRI. Kaikkiaan López Obrador ja hänen kampanjaväkensä ovat tavoittaneet 10,1 miljoonaa meksikolaista, kun taas Peña Nieto on ottanut yhteyttä 8,2 miljoonaan kansalaiseen. PRI on toisaalta panostanut moninkertaisesti enemmän vaalimainontaan, joten se ei ole vielä luovuttanut taistelua paluustaan Los Pinosin presidentinlinnaan. Voittaessaan vaalit López Obrador olisi ensimmäinen PRD-puolueen presidentti.

25 prosenttia haastatelluista sanoi uskovansa Peña Nieton lupauksien täyttyvän. López Obradoriin luotti puolestaan 29 prosenttia äänioikeutetuista. Tilastot kertovat vasemmiston suuremmasta uskottavuudesta tilanteessa, jossa vain noin joka neljäs meksikolainen luottaa poliitikkojen vaalilupauksiin. Tulokset ovat kuitenkin merkittäviä, sillä Peña Nieto on kiertänyt maata solmien notaarin ja kannattajiensa edessä paikallisiin tarpeisiin liittyviä lupauksia. Myös hänen vaalimainontansa rakentuu mielikuviin lupauksensa täyttävästä vastuullisesta poliitikosta. Siitä huolimatta hänen uskottavuutensa ei vedä vertoja pitkänlinjan poliitikolle López Obradorille.

Maanantaina 21.5. korkeakouluopiskelijat ilmaisivat tukensa oppositiojohtajalle pääkaupungin Tlatelolcon Kolmen kulttuurin aukiolla järjestetyllä valtavalla torikokouksella. Sen sijaan maan suurimpiin yksityisiin yliopistoihin lukeutuvan Universidad Iberoamericanan oppilaat buuasivat 11.5. Peña Nietolle ja pakottivat hänet perumaan vierailunsa ja lähtemään kampuksilta ”ulos”-huutojen saattelemana. Opiskelijat huusivat lisäksi: ”Kansa ei halua sinua.” López Obrador puolestaan liikuttui Tlatelolcossa opiskelijoiden yksimielisistä tuenilmauksista ja puhkesi kyyneliin.

Yhden vasemmistolaisen ja kolmen erisävyisen oikeistoehdokkaan välinen kampanjataistelu jatkuu vielä koko kesäkuun, todennäköisesti yhä kiivaampana. Jo nyt näyttää siltä, että López Obrador ja Peña Nieto ratkovat keskenään presidenttikisan, joka määrittelee pitkälti maan tulevan politiikan suunnan. Meksikossa vaalit käydään yksivaiheisina.

Teksti: SAMI LAAKSONEN

Lähteet: http://www.unonoticias.com, El País.

Kommentointi on suljettu.