Venezuela: Mediamogulin sukulaispoika opposition presidenttiehdokkaaksi

Posted: 15.2.12 in +Venezuela

Venezuelan oppositio on valinnut ehdokkaansa lokakuun presidentinvaaleihin. Opposition esivaalin voittajaksi nousi Mirandan osavaltion kuvernööri, 39-vuotias Henrique Capriles Radonski, josta tuli siten oikeiston vaalikoalition Mesa de Unidad Democrátican (MUD) virallinen kandidaatti.

Oppositiokoalition äänitorvi Leopoldo López kommentoi vaalin tulosta iloiten erityisesti suuresta äänestysprosentista. Oppositio on jo toistuvasti ehtinyt esittää väitteitä, että hallitus saattaisi manipuloida lokakuisten vaalien tulosta. Nyt vilppiä on epäilty myös toisinpäin. Venezuelan kansallisen vaalilautakunnan edustaja piti opposition väitettä kolmesta miljoonasta äänestäjästä epäuskottavana.

”En ole matemaatikko, mutta uskallan väittää tekniseksi mahdottomuudeksi, että kolme miljoonaa äänestäjää olisi äänestänyt ilmoitetussa ajassa. Näin ollen jokainen yksittäinen äänestäjä olisi käyttänyt vain noin yhden minuutin äänestykseen. Me kaikki tiedämme, ettei se toimi niin.”

Opposition taholta on myös esitetty jatkuvia väitteitä maan tiedostusvälineisiin kohdistuvasta kontrollista. Hallituksen leiristä tähän on kommentoitu muistuttamalla, että maan tiedotusvälineet ovat edelleen noin 95 prosenttisesti yksityisen sektorin ja opposition kannattajien hallussa. Tämän voi testata helposti, jos osaa espanjaa. Venezuelan googlessa (google.co.ve) haut nimillä Hugo Chávez ja Henrique Capriles antavat varsin osuvan kuvan maassa vallitsevista mediavaltasuhteista.

Perheen bisnekset 

Capriles on nimennyt itsensä keskustavasemmistolaiseksi. Hän myös ilmoitti ehdokkuutensa varmistuttua tavoittelevansa naapurimaan Brasilian kaltaista talousjärjestelmää sosiaaliohjelmineen. Brasilian vei vasemmistolaisten uudistusten tielle metallityöläisten ammattiliiton puheenjohtajana kannuksensa hankkinut Luiz Inacio da Silva, jota seurasi entinen vasemmistosissi, nykyinen presidentti Dilma Rousseff.

Capriles puolestaan lukeutuu sukunsa kautta tukevasti Venezuelan taloudelliseen eliittiin. Äidin puolen suvun omaisuuteen kuuluu muun muassa elokuvateatteriketju Cinex (Circuito Radonski). Elokuvabisneksen lisäksi perheen varallisuus muodostuu media- ja kiinteistöalan yrityksistä. Capriles on isänpuolelta hollantilaista ja curacaolaista (alkuperää, äidinpuolen sukujuuret taas ovat Venäjän ja Puolan juutalaisia. Juutalaisesta alkuperästä huolimatta Capriles tunnustaa katolilaista uskoa, johon hän tuli poliitikkouransa alussa.

Lakiopintoja ulkomailla, showbisnestä ja politiikkaa

Capriles on koulutukseltaan yritysjuridiikkaan erikoistunut asianajaja, ja opiskellut muun muassa New Yorkissa, Amsterdamissa sekä Italiassa. Lakimiesuran ohella hän on kotimaassaan tunnettu myös viihdepuolella, sillä hän on muun muassa toiminut tuomarina Miss Venezuela-kilpailuissa, ja seurustellut Marc ”Jennifer Lopezin ex-mies” Anthonyn nykyisen heilan, huippumalli Shannon de Liman kanssa.

Showbisnes on tullut tutuksi siitä luonnollisesta syystä, että isän puolen suvun omistuksessa on suuri mediakonserni Cadena Capriles. Konserni on tuoreen presidenttiehdokkaan isän serkun johtama. Tämän poika, konsernin perijä Armado Capriles, on mediakonsernin lisäksi lukuisten finanssi- ja rakennusalan yritysten johdossa. Hän oli juuri se henkilö, joka alun perin suositteli Henrique- serkulleen poliitikonuraa. Capriles lähtikin politiikkaan mukaan nuorella iällä ja hänet valittiin vasta 25-vuotiaana kansanedustajaksi.

Yhteyksiä vuoden 2002 vallankaappaukseen

Caprilesia vastaan on esitetty väitteitä, joiden mukaan hän olisi ollut osallisena vuoden 2002 vallankaappausyrityksen aikana tapahtuneessa Kuuban suurlähetystön piirityksessä. Maan silloinen varapresidentti Diosdado Cabello, sekä muuta Chávezin hetkeksi syrjäytetyn hallinnon poliittista johtoa oli evakuoituneena Kuuban lähetystössä Caracasissa. Piirittäjät estivät elintarvikkeiden pääsyn lähetystöön sekä katkaisivat veden ja sähkön. Kuuban lähettiläälle esitettiin myös väkivaltaisia uhkauksia.

Silloin Barutan alueen kaupunginjohtajana toimineen Caprilesin läsnäolo tapahtumapaikalla tallentui televisiokameroille. Capriles on väittänyt saapuneensa paikalle sovittelijaksi suurlähetystön pyynnöstä. Kuuban lähettiläs Gérman Sanchéz on kieltänyt väitteen jyrkästi. Kun vallankaappausyritys oli torjuttu, Caprilesia vastaan käytiin oikeutta asian tiimoilta, mutta sittemmin hänet vapautettiin syytteistä.

Myös oppositiokoalition johtajaa Leopoldo Lópezia on syytetty osallisuudesta vuoden 2002 tapahtumiin. López todettiin päävastuulliseksi Chávezin silloisen hallituksen oikeus- ja sisäministerinä toimineen Ramón Rodríguez Chacínin laittomaan pidätykseen vallankaappauksen aikana. Pitkän oikeudenkäynnin jälkeen López sai tuomionsa vuonna 2007, jonka mukaan hän ei voi olla ehdolla mihinkään julkiseen virkaan Venezuelassa ennen vuotta 2014. Siksi hän ei voinut tavoitella myöskään presidenttiehdokkuutta.  López tosin valitti tuomiostaan OAS:n yhteydessä toimivaan yhteisamerikkalaiseen ihmisoikeustuomioistuimeen (Inter-American Court of Human Rights). Puerto Ricossa päämajaansa pitävän instituution päätös oli Lópezille myönteinen.

Capriles ei ilmiselvästi omaa samanlaista vahvaa vasemmistotaustaa kuin brasilialaispoliitikot Lula da Silva ja Rousseff, joiden politiikkaa hän omien sanojensa mukaan toteuttaisi. Sosiaalisten tekijöiden korostaminen vaalikamppailussa ei toki ole Venezuelassa yllätys. Myös edellisten vaalien (2006) oikeistokoalition, joka muodostui pitkälti samoista puolueista kuin Caprilesin koalitio, Manuel Rosales, ilmoitti valituksi tullessaan jatkavansa Chávezin aloittamia, Venezuelassa suureen suosioon nousseita sosiaaliohjelmia.

Venezuelan presidentinvaalit järjestetään 7.10.1012. Vaalitulosta pidetään suunnannäyttäjänä koko mantereen poliittisessa kehityksessä.

RAISA MUSAKKA

Lähteet: Lapatilla.com, NoticiasVenezuela, Telesur, Venezuelaanalyzis.com jne.

Kommentointi on suljettu.