Talousuudistukset etenevät Kuubassa

Posted: 15.12.11 in +Kuuba

Kuuban hallitus on hyväksynyt päätöksen, jonka mukaan jatkossa yksityisyrittäjille, maanviljelijöille ja omaa taloa rakentaville tai korjaaville kuubalaisille myönnetään pankkilainoja.

Erityisesti yritystoiminnan laajentamiseen tähtäävä lakimuutos astui voimaan joulukuun alussa. Jo 340 000 kuubalaista työskentelee laillistettuina yksityisyrittäjinä Kuubassa, jonka talous aiemmin perustui tiukasti vain valtionyrityksiin. Maauudistuksessa on puolestaan annettu valtion maita viljeltäviksi jo 150 000 yksityisviljelijälle.

Maataloustuotteiden kauppaa tehdään joustavammaksi joulukuusta lähtien myös siten, että valtiolliset ja osuustoimintatilat saavat jatkossa myydä tuotteitaan suoraan maan turismielinkeinon piirissä toimiville hotelleille ja ravintoiloille. Tämän uskotaan parantavan matkailupalvelujen tasoa. Aiemmin tuotteet on voitu myydä vain valtion tukkuliikkeiden kautta.

Aiemmin syksyllä Kuuban hallitus laillisti myös autojen sekä asuntojen ostamisen ja myynnin. Asuntokaupan sallimista pidetään Raúl Castron hallintokauden toistaiseksi merkittävimpänä talousuudistuksena. Aiemmin kuubalaiset pystyivät laillisesti vain vaihtamaan asuntoja keskenään, mikä vaati monimutkaisen lupaprosessin. Asuntokauppaa käytiinkin laittomilla mustan pörssin markkinoilla.

Jatkossakaan asuntokeinottelua ja omistuksen keskittymistä ei sallita, vaan kuubalaiset saavat omistaa yhden asunnon kaupungissa ja yhden maaseudulla. Myös autokauppaa rajoitetaan erilaisilla säädöksillä.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.