Kristillinen, sosialisti ja solidaarinen

Julkaistu 12.11.11 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Nicaragua

Näin Nicaraguan johto kuvailee sitä Nicaraguaa, joka on elänyt Daniel Ortegan hallinnon johdolla ja joka nyt päätti antaa Ortegalle jatkokauden.

Jo ennen vaaleja tiedettiin, että oppositio tulee vastustamaan Ortegan valintaa vilppisyytöksillä ja siksi, että Ortegan ehdokkuus rikkoi pahasti perustuslakia ilman vaalilautakunnan hyväkymiä perustuslaille tehtyjä tulkinnanvaraisia ehostuksia.

Vaikka sandinistit olisivat saaneet vilpillisesti vaikkapa 10 % äänistä, nicaragualaiset valitsivat Ortegan selvin äänin, kuten Euroopan Unionin vaalitarkkailuryhmän johtaja, espanjalainen sosialistikansanedustaja Luis Yañez kertoi tiedotustilaisuudessa. Vasemmisto tuplasi kannatuksensa.

Jotta voisi jotenkin ymmärtää, miksi nicaragualaiset päättivät niin, pitää katsoa paitsi maan surulliseen historiaan, myös Ortegan hallinnon tekemisiin.

Moni nicaragualainen kaipaa rauhaa, työtä, koulutusta, ym. ja niitä on saatu Ortegan kaudella. Koulu ja terveyspalvelut ovat olleet maksuttomia, opettajat saavat palkan lisäksi bonuksia, taloja ja teitä rakennetaan, investointi on lisääntynyt. Luonnonkatastrofien aikana avun tarvitsijaa autetaan solidaarisesti kotimaassa, mutta myös Haitissa.

Ortegan aikana yhteiskunnan heikommassa asemassa olevat ovat saaneet paitsi huomiota, myös konkreettisia parannuksia.

Ortegan suhde maan tärkeimpään kirkkoon (roomalaiskatolinen) on selvästi parantunut 1980-luvun vallankumouksen ajoista. Se, että myös sandinistit uhrasivat naisten oikeuden aborttiin, on käytännössä tuonut kirkon tukea. Muutama päivä sitten Daniel Ortegan voitonjuhlassa yksi keskeisistä puhujista oli maan henkinen johtaja, arkipiispa Miguel Obando y Bravo. Nicaraguan varsinkin maaseudulla opettajan ja papin sana on tärkeämpi kuin laki. Katolisen kirkon ja muiden kirkkojen tuki on keskeisessä asemassa Ortegan valinnassa. Ortegan Nicaragua on siis kristillinen ja kristillisyys näkyy joka päivä ja kaikkialla. Toisin kuin Suomessa, Nicaraguassa kirkon ja valtion suhde on epävirallinen. Samoin kuin Suomessa, eri kirkkokunnat ovat eriarvoisessa asemassa.

Myös yksityisyrittäjien edustajaelin (COSEP) tukee Ortegaa. Näin aina ei ole ollut, mutta nyt on ehkäpä juuri siksi, että maa on avoin myös ulkomaiselle investoinnille ja turismi sekä muut tuotantosektorit kukoistavat. Työtä tehdään.

Yksityisyrittäjien neuvosto (COSEP) on perinteisesti ollut liberaalien takana.

Pitää sanoa, että Nicaraguan sosialismi on kaukana neuvostoajan suljetuista yhteiskunnista. Se on pikemminkin haalea kopio Pohjoismaiden hyvinvointiyhteiskunnista. Näin vaikka Nicaraguan demokratia on heikko.

Vaalivilpistä keskusteltaessa pitää muistaa, että Nicaraguan post-Somozan vaaleissa on ollut vilppiä, joka on ulkomailla nätisti sivuutettu. Sandinistit ovat hävinneet kolme vaalia ja hampaita kiristellen hyväksyneet toisten menestyksen, vaikka tiesivät selkeistä vaalivilpeistä. Nicaragualaisilta on siis turha nyt odottaa tuomioita vain vaalivilppeihin vedoten. Pitää ensin sisäistää demokratian reilun pelin ajatus ennen kuin toimii reilusti ja tämä koskee kaikkia eikä vain sandinisteja. Vaali- ja puolilakia pitää parantaa ja demokratiaa vahvistaa. Se on selvää.

Vaalilautakunnan hyväksymä perustuslain rikkominen, jotta Ortega voisi asettua uudestaan ehdolle, on vakava signaali paitsi demokratian heikosta tilanteesta myös väistyvän kauden enemmistöopposition hampaattomuudesta.

Ei voi olla niin, että vaalilautakunta päättää parlamentin yli laeista. Kansanedustajien kuului yhdessä vastustaa. Näin ei tehty. Kun palkkio juoksee ja etuja saa, unohdetaan, miksi eduskuntaan on menty.

Kun kirjoitan tätä, yritän koko ajan pitää mielessä, että en ole mikään Ortegan kannattaja. Ortega ei ole edes valovoimainen johtaja samalla tavalla kuin esimerkiksi sulavasanainen Chávez tai Obama. On kuitenkin niin, että se Nicaragua, joka näin Leónin syrjäseuduilla viime joulukuussa, teki vaikutuksen. Ei ole kyse siitä, että ihmisille annettaisiin sitä tai tätä vaan se, että kauan, kauan sitten oli kadoksissa ”Me rakennetaan tätä yhdessä”  -henki. Nyt se oli siellä läsnä.

Kun kysyn tuttavilta, joiden tiedän olevan kriittisiä, että miksi esimerkiksi Ortega, he sanovat, että hän tekee eikä vain puhu. Jos se hylkiö siis rikkoi perustuslakia voidakseen nostaa Nicaraguan Latinalaisen Amerikan toiseksi köyhimmän maan listalta, antaisin hänelle tilaisuuden ja jopa anteeksi, mutta jos nyt eduskuntaenemmistöllä maa menee täysin eri suuntaan, liittyisin vastustajien joukkoon. Moni äänestäjä Nicaraguassa ajatteli näin.

ANA MARÍA GUTIÉRREZ SORAINEN

Kommentointi on suljettu.