Meksikon dinosaurus vaalivoittoon neljässä osavaltiossa

Posted: 7.7.11 in +Meksiko

Sunnuntaina 3.7. Meksikossa käytiin kuvernöörinvaalit kolmessa osavaltiossa: Méxicossa, Coahuilassa ja Nayaritissa. Lisäksi Hidalgon osavaltiossa valittiin paikallisen kongressin edustajat ja kuntien uudet päättäjät. Institutionaalinen vallankumouspuolue (PRI) otti nyt käydyissä vaaleissa yhden vakuuttavimmista voitostaan sitten vuoden 1997, jolloin puolue menetti hegemonisen asemansa liittovaltiotasolla.

Tosin puoluekentän monipuolistuminen ei ole koskaan heijastunut moniin osavaltioihin tai kuntiin, joissa PRI on pitänyt valtaa yhtäjaksoisesti viimeiset 82 vuotta. Vuonna 2000 oikeistolainen Kansallinen toimintapuolue (PAN) valloitti ensimmäistä kertaa maan historiassa presidentin viran. Nyt kahden presidenttikauden jälkeen PRI:n paluu valtaan myös vuoden 2012 presidentinvaaleissa näyttää hyvin todennäköiseltä.

Notaarin edessä 6 000 vaalilupausta allekirjoittanut PRI:n ja Vihreän puolueen (PVEM) ja Uuden allianssin (PANAL) täydentämän koalition Unidos por Ti edustaja Eruviel Ávila Villegas voitti Méxicon osavaltion kuvernöörinvaalit 62,5 prosentin kannatuksella.

Maan väkirikkain 15 miljonaan asukkaan osavaltio jakautuu 125 kuntaan, jotka puolestaan muodostavat 45 äänestysaluetta. Eruviel Ávila sai eniten ääniä jokaisella vaalialueella, mikä tuo mieleen PRI:n vuosientakaisen aseman valtion ainoana varsinaisena puolueena.

Opposition aloite ei kantanut

Politiikan asiantuntijoiden ja demokraattisen kehityksen myötä 21. vuosisadan Meksikossa kaiken tuli olla toisin, mutta PRI:n voitto kertoo vanhan autoritäärisen järjestelmän vahvuudesta. Siksi Meksikon demokratia näyttäytyy nuoruudestaan huolimatta aneemisena ja yksinaamaisena. Sosiaaliset uudistukset tai kansalaisten osallistuminen yhteiskunnan rakentamiseen ei tunnu kanavoituvan politiikan ja puolueiden kautta.

Méxicon osavaltion asukkaista noin 10,5 miljoonaa on äänestyskelpoisia. Toisin sanoen Méxicossa on enemmän äänivaltaisia kansalaisia kuin Hondurasissa, Panamassa ja Costa Ricassa yhteensä. Heistä kuitenkin vain 43 prosenttia eli 4,5 miljoonaa äänesti viime sunnuntain kuvernöörinvaaleissa. Eruviel Ávila sai osakseen lähes kolme miljoonaa ääntä kun taas Demokraattisen vallankumouspuolueen (PRD), Työväenpuolueen (PT) ja Yhteiselon (Convergencia) muodostaman vasemmistokoalition Unidos Podemos Más ehdokas Alejandro Encinas Rodríguez ylsi vain noin miljoonaan ääneen 21,1 prosentin kannatuksellaan.

Hallituspuolue PANin Luis Felipe Bravo Mena puolestaan sai vaivaiset puoli miljoonaa ääntä 12,5 prosentin turvin.

Kuluneen vuoden maaliskuussa Meksikossa järjestettiin harvinainen suora kansalaiskysely vasemmistolaisen PRD:n ja oikeistolaisen PAN:in yhteisehdokkuuden kannatuksesta. Yli 230 000 puolueiden jäsentä ja tukijaa ilmaisia kantansa, jonka mukaan 76 prosenttia kannatti ideologisesti toisistaan kaukana olevien puolueiden vaaliliittoa.

Vaikka puolueiden johtajat ilmaisivat innostuksensa tuloksesta, vasemmiston ehdokas Alejandro Encinas ja vasemmisto-opposition johtaja Andrés Manuel López Obrador kieltäytyivät osallistumasta vaaliittoon. Méxicon osavaltion oppositiopuolueiden yhteinen aloite laittoi PRI:n varuilleen ja se valitsi jo maaliskuussa yksimielisesti ehdokkaakseen vahvimman korttinsa Eruviel Ávilan, joka nauttii nykyisen kuvernöörin Enrique Peña Nieton tuesta.

Kaikkien aikojen kalleimmat vaalit

Virallisesti Méxicon osavaltion vaali-instituutti (IEEM) on valtuuttanut vaalien läpiviemiseen lähes 45 miljoonaa euroa. Siis nyt käydyt vaalit ovat mitä todennäköisimmin Latinalaisen Amerikan kaikkien aikojen kalleimmat. Yhdelle äänelle tuli hintaa siis ainakin 40 euroa.

La Jornada -lehden laskelmien mukaan mainosten, julkisten tilaisuuksien ja muun propagandan paisuttama kokonaisbudjetti yltäisi jopa 216 miljoonaan euroon. Tästä luvusta puuttuu vielä 45 päivää kestäneen kampanjoinnin sallitut 12 miljoonaa euroa ehdokasta kohden. Myös useiden tuhansien vaalimainosten tuottama kymmenien tonnien roska lisää vaalien kokonaiskustannuksia.

Vaaleja edeltäneen viikon tulvat Ecatepecin ja Nezahualcóyotlin kunnissa vaikeuttivat äänestystä paikoittain ja kymmeniä äänestyspisteitä jouduttiin siirtämään. Itse vaalipäivää leimasivat muutamat yhteenotot ja osavaltion oppositiopuolueiden edustajien mielivaltaiset pidätykset.

PRI:n puheenjohtaja Humberto Moreira piti puoleensa vaalivoittoja vakuuttavina:

”Kansan nyt antama mandaatti on selvä. Se äänesti yhtenäisyyden ja aloitteiden puolesta Méxicon osavaltiossa, Nayaritissa, Coahuilassa ja Hidalgossa, joissa PRI voitti tänä sunnuntaina selvin numeroin. Puolueemme ymmärtää voittojen välittämän viestin: meidän velvoitteemme on Meksikon vaatimien suurten reformien läpivieminen. Siksi pyydämme poliittisia voimia ja liittovaltion hallitusta rakentamaan konsensusta, joka sallisi muutoksien toteuttamisen.”

Vuoden 2012 vaalien esinäytös

Vasemmistokoalition ehdokas Encinas piti vaaleja autoritäärisenä huijauksena, jota osavaltion viranomaiset ja kuvernööri Peña Nieto johtivat ja vannoi vievänsä vaalirikokset tuomioistuimiin sekä jatkavansa taisteluaan Méxicon osavaltiossa:

”Dinosaurus on elossa. Yksi sen viimeisistä henkäyksistä ja hännänheilautuksista vahingoittaa syvästi demokratiaa ja maan sekä Méxicon osavaltion asukkaiden vapauksia. Vaalikampanjoinnissa ei toteutettu tasavertaisuuden, puolueettomuuden ja laillisuuden periaatteita, koska vaaliviranomaiset eivät reagoineet valituksiin auktoriteetin hyväksikäytöstä tai kampanjoiden budjettien ylittämisestä.”

”Tulemme taistelemaan tuomioistuimissa, sillä emme voi olla lainrikkojien rikoskumppaneita. Aiomme järjestäytyä niin useasti kuin on tarpeen erityisesti vaatiaksemme kumppaneidemme vapauttamista. Siis en aio kadota osavaltiosta mihinkään. Olen varma, että nyt alkaa paljon osavaltion asukkaille maksaneen Atlacomulcon ryhmän autoritäärisen ja korruptoituneen valtakauden loppu.”

Osavaltion kuvernöörinä aina syyskuun puoliväliin jatkava Enrique Peña Nieto edustaa kyseistä Atlacomulcon ryhmää, joka on pitänyt osavaltion valtasuonia käsissään jo vuosikymmeniä. Hän on gallupjohtonsa turvin mitä varmimmin ehdolla presidentiksi heinäkuun 2012 vaaleissa, joissa hänen uskotaan voittavan. Peña Nieton saavutuksiin kuvernöörinä lukeutuu muun muassa Atencon kunnan mittavien mielenosoituksien väkivaltainen tukahduttaminen vuonna 2006.

Vaalivoittonsa varmistuttua Ávila kiitti Peña Nietoa tuesta ja vannoi seuraavasta hänen esimerkkiään.

Usein juuri Méxicon osavaltion äänet ratkaisevat vaalituloksen. Nyt käydyissä vaaleissa PRI:n tärkein haastaja PRD hävisi vaalit jopa kahdeksassa yhdeksästä hallitsemastaan kunnasta.

Silti kansallisen tason hallituspuolue PAN oli vaalien suurin häviäjä. Kuusi vuotta sitten käydyissä vaaleissa sen kannatus ylsi 24, 5 prosenttiin, mutta nyt se laski 13 prosenttiin. Oikeistopuolueen ehdokas Luis Bravo totesi Encinaksen tapaan vaalit asetelmiltaan epäoikeudenmukaisiksi ja sanoi osavaltion hallituksen puuttuneen niihin laittomasti:

”Olimme epätasa-arvoisen vaaliprosessin todistajia, mikä kertoo tämänhetkisestä autoritarismin uhasta Méxicon osavaltiossa. Vanhat korruptoituneet menetelmät näyttäisivät tekevän paluutaan.”

Vaalit voittanut Eruviel Ávila vetosi nuoriin ja itsenäisiin äänestäjiin ennen kaikkea nuorekkaalla olemuksellaan. Hän onnistui tukijansa ja tulevan presidenttiehdokas Peña Nieton tavoin välittämään sanomaa itseluottamuksesta ja menestyksestä. PRD:n ja PAN:in ehdokkaat eivät kyenneet esittämään tarpeeksi selkeästi erottuvaa vaihtoehtoa, sillä kolmen ehdokkaat ohjelmat muistuttivat toisiaan.

Toteuttaakseen perustuslaillisena velvollisuutenaan notaarin edessä vannomansa 6 000 vaalilupausta Eruvielin pitäisi panna täytäntöön lähes neljä lupausta jokaista arkipäivää kohden, mikä lienee käytännössä mahdotonta. Lupaukset pitävät sisällään muun muassa veronalennuksia ja infrastruktuurin parantamista. Hän astuu virkaansa 16. päivänä syyskuuta.

Vaikka Méxicon osavaltion asukkaista lähes puolet elää köyhyydessä, oikeistolais-keskustalaisen PRI:n vaalivoitto oli historiallisen suuri. Vasemmisto näyttäisi siis olevan altavastaajana vuoden 2012 vaaleissa, vaikka sen edustaja Andrés Manuel López Obrador oli vuoden 2006 ennakkosuosikki ja lienee voittanutkin vilpillisinänä pidetyt vaalit.

PRI:n Peña Nieto laittoi peliin kaiken arvovaltansa poliitikkona sekä puolueensa sisällä että kuvernöörinä. Nyt saavutettu voitto mahdollistaa hänelle parhaat mahdolliset lähtöasetelmat vuoden 2012 vaaleihin, joiden esinäytöksenä nyt käyty vaalitaistelu toimii.

PRI voittoon myös pohjoisempana

PRI:n, Vihreän puolueen ja Uuden allianssin sekä paikallisten puolueiden Ensin Coahuila (PPC) ja Sosiaalidemokraattisen puolueen (PSD) pohjoisessa Coahuilan osavaltiossa muodostama vaaliliitto on saanut 61,4 prosentin kannatuksen. Uusi kuvernööri Rubén Moreira Valdez on osavaltiota vuosina 2005-2011 hallinneen Institutionaalisen vallankumouspuolueen johtajan Humberto Moreiran veli. PRI sai enemmistön myös paikalliseen kongressiin osavaltiossa, jota ei ole koskaan johtanut kuin yksi puolue. Osallistuminen Coahuilassa oli ennätyksellisen korkea, jopa yli 61 prosenttia.

PRI on yltänyt vaalivoittoon niin ikään Nayaritin osavaltiossa, jossa se sai hieman yli 200 000 ääntä, kun taas PANin ehdokas sai osakseen noi 170 000 lipuketta.

Pienessä Hidalgon osavaltiossa PRI-puolue sai haltuunsa 43 kuntaa 84:stä. Niistä 32 PRI voitti yksin ja toiset 11 vaaliliittonsa kuuluneiden puolueiden turvin. Tällä hetkellä PRI hallitsee 53 kuntaa, joten tulosta voidaan pitää tappiona. Kuitenkin osavaltion pääkaupunki Pachuca pysyy edelleen Institutionaalisen vallankumouspuolueen hallussa. PAN voitti vaalit kahdeksassa kunnassa, PRD seitsemässä kunnassa ja PANAL seitsemässä. Xichicoatlánin kunnassa PRI:n ja pienpuolueiden koalitio voitti vaalit 14 äänen turvin kahta vasemmistolaista puoluetta vastaan.


SAMI LAAKSONEN

Lähteet: IEEM, IEEN, IEPCC, IEEH, La Jornada, Canal Once, Solo-opiones.com, Altonivel.com.mx.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.