Peru: Humalan voitto vauhdittaa sosiaalisia uudistuksia

Posted: 13.6.11 in +Peru

Kansallisen vaaliprosessien toimiston (ONPE) mukaan vasemmiston presidenttiehdokas ja koalition Gana Perú edustaja Ollanta Humala on voittanut vastaehdokkaansa kongressiedustaja Keiko Fujimorin, joka oli  alliansin Fuerza 2011 presidenttiehdokas. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Humala sai 31, 7 prosenttia äänistä ja Fujimori 23,5. Toisella kierroksella Humalan välimatka poliittiseen vastustajaansa kaventui, mutta hänen edustamansa vasemmistokoalitio ylsi silti 51, 5 prosentilla vaalivoittoon. Fujimori sai lopulta äänistä 48, 5 prosenttia. Lähes 20 miljoonaa perulaista äänesti sunnuntaina 5. päivänä kesäkuuta järjestetyissä vaaleissa, mutta vastaehdokkaiden eroksi jäi lopulta vaivaiset 500 000 ääntä.

Keiko Fujimori on Perua vuosina 1990 – 2000 hallinneen ex-presidentti Alberto Fujimorin tytär. Hänen neoliberaaleja arvoja edustanut isänsä on tuomittu 25 vuodeksi vankeuteen useista ihmisoikeusrikoksista ja korruptiosta. Humalan isä Isaac Humala Núñez puolestaan on Perun etnonationalistisen liikkeen perustaja. Etnonationalismi tai etnokakerismo kannustaa inkavaltakunnan aikaisten arvojen ja toimintapojen uudelleen löytämiseen ja kansallissankari Andrés Avelino Cáceresin esimerkin seuraamiseen. Liikkeen konkreettisten tavoitteiden mukaan Tahuantinsuyon (”auringon neljän puolen valtakunnan”) eli muinaisen inkaimperiumin tulisi muodostaa jälleen yksi hallinnollinen yksikkö Perun, Bolivian ja Ecuadorin kesken sekä luoda oma etninen identiteettinsä. Etnonationalismo pyrkii Perun teollisuuden kansallistamiseen ja muuttamaan maan virallisesti kaksikieliseksi quechuaa ja espanjaa puhuvaksi valtioksi.

48-vuotias Ollanta Humala aloitti poliittisen uransa lokakuussa 2000 Locumban kansannousussa maan eteläosassa yhdessä veljensä Antauro Humalan kanssa. He vaativat presidentti Alberto Fujimorin eroa sen jälkeen, kun tämä valittiin toistamiseen Perun presidentiksi kyseenalaisissa olosuhteissa tai jopa laittomasti. Siihen asti kummatkin veljekset olivat lähes tuntemattomia sotilaita. Kansannousu pyrittiin tukahduttamaan väkivaltaisesti. Ironisesti Ollanta Humala sai nyt mahdollisuuden revanssiin Fujimorin tyttären Keikon kanssa. Voitokkaasti päättynyt vaalikampanja avaa mahdollisuuden Perun laajamittaiseen uudistamiseen.

Humala on johtanut perustamaansa Perulaista kansallispuoluetta (PNP) vuodesta 2006 lähtien, jolloin hän oli ensimmäistä kertaa ehdolla maan presidentiksi. Gana Perú -koalition taustalta löytyvät PNP:n lisäksi useat vasemmistolaiset puolueet kuten Perun kommunistinen puolue (PCP), Perun sosialistinen puolue (PSP), Sosialistinen vallankumouspuolue (PSR) ja laajat kansanliikkeet kuten Sosialistinen ääni (Voz Socialista) ja iso osa Lima kaikille (Lima para todos) -liikkeestä. Itse PNP:n politiikka on ideologialtaan latinalaisamerikkalaista anti-imperialismia ja osallistuvaa demokratiaa tukeva sosialistinen uudistuspuolue. Nyt käydyissä vaaleissa Perulaisesta kansallispuolueesta ja sen muodostamasta koalitiosta tuli maan suurin parlamentaarinen ryhmä myös kongressissa, jonka 130 paikasta se sai haltuunsa peräti 47.

Talouskasvuun sosiaalisia oikeuksia parantamalla

 Valtiotieteiden tohtori Ollanta Humala aikoo jatkaa Perun vahvaa yli 8 prosentin talouskasvua, mutta sen hedelmät tullaan suuntamaan sosiaalisiin uudistuksiin koulutuksen, terveyspalveluiden ja infraestruktuurin parantamiseksi. Humala pyrkii rakentamaan hallituksestaan laajan kansarintaman ja kutsumaan Perun intellektuaalit mukaan ongelmien ratkomiseen. Hallituksesta on tarkoitus rakentaa sellainen, että jokainen voi tuntea itsensä edustetuksi.

Voitettuaan presidentinvaalit Ollanta Humala puhui ensimmäistä kertaa julkisesti innokkaiden kannattajiensa edessä Limassa Dos de Mayon aukiolla:

– Aiomme taata täydet työoikeudet nuorille, ettei heitä enää käytettäisi hyväksi. Meidän on siirryttävä 1700-luvun työoikeuksista 2000-luvulle. Jotta Peru voisi kehittyä, ensin on ratkottava perheiden ongelmat, kuten vedensaanti ja julkisen liikenteen solmut. Vasta kun perheiden elämänlaatu paranee, talouskasvu muuttuu kehitykseksi. Koulutus on muutoksen työkalu, eikä se voi olla harvojen oikeus. Jokaisen perulaisen on saatava laadukas koulutus. Siksi aiomme parantaa infraestruktuuria ja opettajien valmiuksia.

– Korruptiolle on laitettava päätepiste, koska nykyisin valtio menettää 15 prosenttia budjetistaan laittomuksiin. Aiomme tehdä valtiosta tehokkaan, jotta julkiset hankkeet voidaan viedä päätökseen ilman ongelmia. Se on lupaukseni teille kaikille.

Humalan suurimpiin vaalilupauksiin kuuluu köyhyyden vähentäminen:

– Aiomme parantaa erityisesti työtä tekevien yksinhuoltajaäitien tilannetta ja varmistamaan, että heidän ei tarvitse laiminlyödä lapsiaan. Jokaiseen maan provinssiin tullaan rakentamaan uusia sairaaloita, koska terveyspalvelut ovat kaikkien oikeus. Tulemme pitämään huolta niistä, joilla on vähiten. On toimittava vastuullisesti ja ratkottava epätasaisen tulonjaon ongelma. En aio levätä ennen kuin lunastan lupaukseni Perun kansalle.

Myös neoliberaalille talouspolitiikalle ollaan löytämässä vaihtoehtoja:

– Tulemme tukemaan perulaista teollisuutta ja vahvistamaan kotimaisia pääomia. Tästä lähin kannustamme kansallisia investointeja. Tavoitteemme on luoda kehitysmahdollisuuksia koko maassa eikä enää vain rannikolla.

Joidenkin poliittisten analyytikkojen mukaan Humalan vaalivoiton ratkaisivat ne noin 750 000 ulkomailla äänestänyttä perulaista, jotka ilmaisivat luottamuksensa aiottuja uudistuksia kohtaan:

– Laitamme lopun syrjinnälle. Juuri sen takia 80 prosenttia vammaisista elää pahimmassa köyhyydessä. Tämä hallitus uskoo kuitenkin mahdollisuuksiin ja on toivo paremmasta. Useat perulaiset elävät muualla, koska täällä ei ole ollut tarjolla mahdollisuuksia eikä palveluita. Tulemme kannustamaan perheenjäsenten paluuta Peruun. Otamme heidät huomioon uusissa asuinrakentamisen hankkeissa ja takaamme heille edustajan kongressissa. Heille tullaan myös luomaan oma äänestysalueensa Perun ulkopuolelle. Aiomme rakentaa mahdollisuuksia Perussa, jotta kenenkään ei enää tarvitsisi paeta maasta pakon edessä.

Humala kiitti tukijoitaan vuolaasti ja korosti lupauksiensa arvoa:

– Ainot sitoumukseni presidenttinä on Perun kansa. Olette johtajani. En olisi täällä ilman miljoonien perulaisten työpanosta. Olemme odottaneet pitkään, sillä kansa on kaivannut vuosien mittaan köyhistä välittävää hallitusta, joka toisi Peruun todellisen muutoksen. Peru ei voi enää kehittyä 12 miljoonan köyhän kustannuksella. Olen täällä juuri siksi, tehdäkseni Perun kansan toiveista ja tahdosta totta. Se on motivaationi poliitikkona, muu ei minua kiinnosta.

Näiden lupauksien lisäksi Humala aikoo vahvistaa Perun asemaa Latinalaisen Amerikan sisäisissä integraatioprosesseissa, erityisesti suhteessa Etelän yhteismarkkinoihin (MERCOSUR) ja Etelä-Amerikan kansojen liittoon (UNASUR) sekä Andien kansanyhteisöön (CAN).

Brasilia esimerkkinä

Heti vaalivoittoa seuranneen viikon torstaina Ollanta Humala aloitti kiertueensa moniin Etelä-Amerikan maihin kuten Brasilia, Uruguay, Chile, Argentiina, Paraguay, Ecuador, Bolivia ja Venezuela. Hänen tarkoituksenaan on keskustella jokaisen maan presidentin kanssa Perun poliitikan suunnanvaihdoksesta.

Tavatessaan perjantaina 10.6. Sao Paulossa Brasilian entisen presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan Humala korosti Perun ottavan mallia naapurivaltiostaan:

– Tunnustamme Brasilian mallin menestyksekkääksi, koska siellä on kyetty yhdistämään talouskasvu ja makroekonominen tasapaino kaikkia hyödyttävään sosiaaliseen kehitykseen. Tiedämme Perun todellisuuden poikkeavan Brasiliasta, mutta olennaista on se, että hallituksellamme tulee olemaan tavoitteena niin ikään köyhyyden vähentäminen ja järkevä talouspolitiikka.

Humalan voiton arvoa nostaa se tosia-asia, että kansalliset ja kansainväliset mediat, Washingtonin poliittinen koneisto ja Perun eliitti kävivät häntä vastaan kaiken rahansa ja valtansa turvin. Siitä huolimatta Humala voitti vaalit selvästi kaikkiaan 19 maakunnassa, kun Fujimori sai tuekseen vain vauraan rannikon viisi maakuntaa ja Liman. Virallisten lähteiden mukaan Perun väestöstä jopa 52 prosenttia kuuluu alkuperäiskansoihin. Juuri intiaanivaltaiset pahiten elintason kehityksestä syrjässä olleiden aluiden asukkaat antoivat äänensä Humalalle.

Vaaleja seuranneena maanantaina korservatiivisimmat tahot pelästyivät radikaalia vallanvaihdosta ja Perun pörssissä koettiin historian pahin yhden päivän aika sattunut pudotus. Osakkeiden yleinen indeksi laski 12, 5 prosentilla. Todennäköisesti paniikkirekation taustalta löytyvät perättömät huhut kaasuvarojen kansallistamisesta. Oikeiston tarkoituksena lienee ollut pelotella Humalaa, koska pian pörssinotkahduksen jälkeen häntä vaadittiin ilmoittamaan ennen aikojaan hallituksensa jäsenien nimet. Hän ei kuitenkaan sortunut provokaation, vaan pyysi kansaa jatkamaan töitään rauhassa luottaen Perun talouden vakauteen. Loppuviikkoa kohden maan valuutta nuevo sol ja Liman pörssikurssit toipuvat alkuviikon romahduksesta.

Vasemmiston Perussa saavuttama vaalivoitto on askel eteenpäin Latinaisen Amerikan demokratiakehityksessä, joka tähtää sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Ollanta Humala astuu virkaansa maan presidenttinä 28. päivänä heinäkuuta. Hänen viisivuotinen presidenttikautensa kestää aina vuoteen 2016 asti.

Teksti: SAMI LAAKSONEN

Lähteet: Telesur, Oficina Nacional de Procesos Electorales, La Jornada

Ollanta Humalan vaalivoiton jälkeen pitämän puheen voi katsoa kokonaisuudessaan seuraavasta osoitteesta: http://www.peruenlinea.pe/2011/06/06/discurso-de-ollanta-humala-luego-de-resultados-de-la-onpe/

Kommentointi on suljettu.