Wixarikojen elämäntapa uhattuna

Julkaistu 11.5.11 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Meksiko

Meksikon wixarikojen San Luis Potosín osavaltiossa sijaitseva seremoniakeskus Wirikuta on vaarassa tuhoutua kanadalaisen kaivosyhtiö First Majestic Silverin suunnittelemissa kaivauksissa.

Pyhien paikkojen hävittämisen lisäksi kaivostoiminta riskeeraisi alueen alkuperäiskansojen elinkeinot luonnonvarojen katoamisen myötä. Myös huicholeina tunnetun kansan edustajat valmistelevat parhaillaan toimia estääkseen kulta- ja hopeakaivaukset esi-isiensä mailla. Viime torstaina wixarikojen ryhmä vieraili Meksikon senaatissa ilmaistaakseen tyytymättömyytensä tapaan, jolla kaivosprojektia on viety eteenpäin kansallisesta tai kansainvälisestä lainsäädännöstä piittaamatta.

Durangon osavaltion Mezquitalin kunnasta ja Banco de San Hipóliton kylästä kotoisin oleva paikallisen alkuperäiskansojen hallinnon edustaja Santos de la Cruz Carrillo selitti La Jornadan haastattelussa pyhien paikkojen symbolisesta käytöstä:

– Olemme säilyttäneet oman kulttuurisen identiteettimme, jonka tukena seisovat pyhät paikat tarkoituksenaan pitää maailma paikoillaan. Siksi hyökkäys maitamme vastaa toisi mukanaan vakavia seurauksia.

Jo yli 50 vuoden ajan Wixárika-liitto (Unión Wixárika) on taistellut paikallisia auktoriteettejä ja kaivostoimintaan suuntautuneita yrityksiä vastaan vaatiakseen hallituksien solmimien maaoikeuksien kunnioittamista myös käytännöntasolla. Vastikään valtiovarainministeriö myönsi First Majestic Silverille 22 toimilupaa ilman, että yhtäkään alueen intiaanikylistä olisi kuultu. Näin tapahtui siitäkin huolimatta, että Wirikutaa ympäröivä 140 000 hehtaarin kokoinen alue on ollut suojelukohde jo vuodesta 1994 ja kesäkuussa 2008 ympäristöstä huolehtimiseen laadittiin erityinen suojeluohjelma liittovaltion hallituksen avustuksella.

de la Cruz kuvasi runollisesti kansansa huolenaiheita:

– Meitä huolestuttaa, ennen kaikkia meihin sattuu, koska nyt ei rikota ainoastaan laillisia vaatimuksia, vaan murhayritys kohdistuu elämäämme vastaan. Meidän pyhä kasvimme peyote elää Quemadon kukkulalla. Nuo paikat ovat vahvasti elossa, niillä on oma sydämensä ja olemme huolissamme, koska aikomuksena on leikata poikki niiden verisuonet.

Seitsemän San Luis Potosín kunnan alueella sijaitsevat yli kuusi tuhatta kaivostoiminnalle varattua hektaaria vaarantavat paikalliset vesivarat. Alueen useat juomavedeksi kelpaavat lähteet sattaisivat saastua kaivosteollisuuden yleisesti käyttämien kemikaaliyhdisteiden takia.

Kanadalaisen kaivosyhtiön strategiana on ollut kylien jakaminen toisiaan vastaan kilpaileviin leireihin tarjoamalla väestölle erinäisiä tekaistuja työpaikkoja, joiden väitetään koituvan alkuperäiskansan eduksi. Alueella kärsitään massatyöttömyydestä ja syrjäytyminen on yleinen ongelma, mutta ylhäältä käsin saneltu yksipuolinen kehitys tuskin hyödyttäisi wixarikoja. Toisaalta kaivosyhtiö on pyrkinyt leimaamaan projektia vastustaneet tahot vainoharhaisiksi ja väittänyt, etteivät vastustajat edes asu kylissä.

Wixárika-liiton valvontaneuvoston jäsen Jaime Carrillo huomautti kaivosprojektin rikkovan paitsi useita monikansalllisia sopimuksia, kuten Kansainvälisen työjärjestön (ILO) alkuperäiskansojen oikeuksista 1989 säätämää sopimusta 169, paitsi myös Hauxa Manaka’aan sopimusta, jonka presidentti Felipe Calderón allekirjoitti 28. päivänä huhtikuuta 2008. Sopimukseen yhtyivät myös Jaliscon, Nayaritin, Durangon, Zacatecasin ja San Luis Potosín kuvernöörit, jotka lupasivat kunnioittaa wirarikojen pyhien paikkojen ja erityisesti Wirikutan koskemattomuutta.

Carrillo jatkoi:

– Olemme tuohtuneita, koska meille ei ole annettu tarvittavia dokumenttejä tunnistaaksemme omat suojellut maa-alueemme. Haluamme Calderónin lunastavan lupauksensa ja kunnioittavan solmittuja sopimuksia.

Lopulta Santos de la Cruz vertasi Wirikutaa pyhyydessään Guadalupen neitsyen pyhäkköön, Latinalaisen Amerikan tärkeimpään pyhiinvaelluskohteeseen, jossa vierailee vuosittain yli 12 miljoonaa katolilaista ja jatkoi oivia rinnastuksiaan:

– On kuin Rooman historiallisiin ja uskonnollisiin kohteisiin haluttaisiin pystyttää bensa-asema. Seremoniakeskukselle ei voida määrittää hintaa, mutta Meksikon hallitus ei tunne sitä kohtaan minkäänlaista kunnioitusta. Wirikutan sydän kutsuu meitä yhdistymään kohdataksemme nämä vääryydet. Olemme myös liittoutumassa Yhdysvaltojen ja Kanadan alkuperäiskansojen kanssa rajoittaaksemme kaivosyhtiön toimivaltaa.

SAMI LAAKSONEN

Lähde: La Jorada 

Kommentointi on suljettu.