Ecuador tuomitsi öljyjätti Chevronin

Posted: 1.3.11 in +Ecuador

Amazonian intiaanit saivat välierävoiton jo 17 vuotta jatkuneessa ”vuosisadan ympäristöjutussa”, kun ecuadorilainen tuomioistuin määräsi Chevronille yli 9 miljardin dollarin sakot sademetsän ekokatastrofista.

Tuomio on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa intiaaniheimot ovat haastaneet monikansallisen yritysjätin oikeuteen maassa, jossa rikos on tapahtunut – ja voittaneet.

Pitkä tie tuomiolle

Chevronin tuomitseminen kotimaassaan Yhdysvalloissa osoittautui mahdottomaksi. Kanteen nostivat 30 000 Koillis-Ecuadorissa sijaitsevan Sucumbiosín maakunnan asukasta jo vuonna 1993, mutta juttu kaatui, kun newyorkilaistuomari Jed Rakoff katsoi, ettei se kuulunut hänen tuomiovaltaansa.

Alunperin jutussa oli syytettynä öljy-yhtiö Texaco, jonka ostettuaan alan jätti Chevron joutui syytetynpenkille öljynporauksen tuhoisista seurauksista.

Juttu kääntyi päälaelleen vuonna 2009, kun Chevron vei asian Haagin kansainvälisen tuomioistuimen käsittelyyn vaatien Ecuadorin valtiolta korvauksia menetetyistä investoinneista. Öljyjätti voitti jutun.

Chevron ei hevin taivu

Nueva Lojan kaupunki tunnetaan myös nimellä Lago Agrio, ”kitkerä järvi”. Nimi juontuu öljynporauksesta alkaneista ”kitkeristä ajoista”, sillä sitä ennen aluetta kutsuttiin Lago Dulceksi, makeaksi järveksi.

Nueva Lojan tuomari Nicolás Zambrano määräsi Chevronille 14. helmikuuta historian suurimmat sakot historian pahimmasta ympäristökatastrofista.

Öljyjatti ei hevin taivu maksamaan, sillä yhtiön edustaja kommentoi tuomiota tuoreeltaan ”laittomaksi ja mahdottomaksi panna toimeen”. Chevron aikoo valittaa tuomiosta.

Chevron myös syytti oikeusistuinta korruptoituneeksi. Samalla yhtiö on itse käyttänyt viimeiset 18 vuotta poliittisten suhteiden luomiseen ja lobbauskampanjoihin. Intiaanien lakimiehen Pablo Fajardon arvion mukaan Chevron on käyttänyt yli 700 miljoonaa dollaria puolustukseensa.

Myös intiaanit tyytymättömiä

Jos ei öljyjätti, eivät myöskään intiaanit ole tyytyväisiä tuomioon. Intiaaneja edustava järjestö piti tuomiota ”oikeansuuntaisena, mutta täysin riittämättömänä”.

Intiaanit korostavat, etteivät he tavoittele taloudellista hyötyä oikeustaistelullaan. Pääosa korvaussummasta menee maaperän puhdistukseen. Noin miljardi on varattu asukkaiden syöpäsairauksien hoitoon. Loput menevat muun muassa pitkäaikaiseen terveysrahastoon, pohjaveden puhdistukseen ja puhtaan juomaveden kuljettamiseen.

Chevron tuomittiin myös tunnustamaan rikoksensa ja osoittamaan julkinen anteeksipyyntö ympäristökatastrofin uhreille. Tätä öljy-yhtiö ei ole vielä tehnyt.

”Meille rahallista kompensaatiota tärkeämpää on, että Texaco tunnustaa tekonsa ja pyytää meiltä maailman edessä anteeksi. Tämä on tuomion tärkein kohta”, kommentoi intiaanien edustaja.

Vaiettu kansanmurha

Öljynporauksen aiheuttamat tuhot Amazoniassa ovat vertaansa vailla. Viime vuoden öljykatastrofi Meksikonlahdella tai surullisen kuuluisan Exxon Valdez -öljytankkerin karilleajo Alaskassa 1989 kalpenevat sademetsän tuhoinneiden myrkkyhöyryjen ja öljyjärvien rinnalla.

Pahimmasta rikoksestaan öljynporaajia ei ole vielä tuomittu. Öljy-yhtiöiden saapuminen Amazonian viidakkoon 1960-luvulla johti kahden etnisen ryhmän, tetetesien ja sansahaurisen, katoamiseen kartalta.

Ecuadorissa Chevronia pidetään yhtenä syyllisenä näiden kahden intiaaniheimon vaiettuun kansanmurhaan. Eristyksissä eläneet heimot menettivät maansa öljyteollisuudelle, ja kun öljynporauksen ympäristötuhoista alkoi tihkua intiaanien toimesta tietoa julkisuuteen, hävitettiin heimot jäljettömiin.

Tetetesien ja sansahaurisien etninen kansanmurha ei kuitenkaan onnistunut vaientamaan Amazonian asukkaiden ääntä, ja maailma joutui avaamaan silmänsä öljylle perustuvan energiankulutuksen inhimilliselle hinnalle.

Kohti öljynjälkeistä taloutta

Amazonian viidakossa, Chevronin tuhoaman alueen kupeessa sijaitsevaa Yasunin kansallispuiston alueella on planeetan rikkain biodiversiteetti, siellä on enemman eliölajeja kuin koko Euroopassa yhteensä. Puiston pinnan alla on myös jättimaiset öljyvarat.

Yasunin musta kulta saattaa osoittautua kirouksen sijaan siunaukseksi. Vuonna 2007 ympäristöaktiivit saivat Ecuadorin hallituksen kannattamaan historiallista aloitetta, joka voi pelastaa paratiisin tuholta.

Yasuni ITT-aloitteen idea on yksinkertainen. Ecuador sitoutuu jättämään kansallispuiston öljyn poraamatta, jos kansainvälinen yhteisö sitoutuu kompensoimaan osan menetetyistä öljytuloista. Asia on yhteinen, Amazonian sademetsä muodostaa maailman keuhkot.

Yasunin Ishpingo-Tambococha-Tiputini (ITT), myös nimellä blokki 43 tunnetulla alueella on noin 20 prosenttia Ecuadorin öljyvaroista. Pienen, taloudeltaan öljystä riippuvaisen maan aloitetta voidaan pitää ympäristöpoliittisesta näkökulmasta vallankumouksellisena.

Yasuni ITT-aloitetta luonnehditaan Kioton jälkeiseksi ympäristöpolitiikaksi, sillä tavoite ei ole maksaa tuhojen korjaamisesta, kuten metsien uudelleenistutuksesta, tai päästöpoliittisesta uudelleenjärjestelystä kuten päästökauppa. Aloitteen idea on ympäristötuhojen ennaltaehkäisy.

Chevronin tuomio ja ympäristötuhojen puiminen on antanut aloitteelle uutta nostetta. Muun muassa Ecuadorissa hiljattain vieraillut YK:n pääsihteeri Ban-Ki Moon toivoi aloitteelle kansainvälisen yhteison tukea.

RAISA MUSAKKA

Lähteet: El Comercio, www.chevrontoxico.com yms.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.