Correan neljä vuotta ovat muuttaneet Ecuadoria

Julkaistu 19.1.11 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +ALBA, +Ecuador

Ecuadorissa juhlittiin lauantaina 15.1. Alianza PAIS-puolueen ja presidentti Rafael Correan valtaannousun neljättä vuosipäivää. Presidentti Correan hallituksen uudistukset ovat nostaneet maan jaloilleen katastrofaalisen uusliberaalin jakson jälkeen.

1990-luvulla alkanut uusliberaali politiikka, korruptioskandaalit ja jatkuvasti vaihtuvat presidentit ajoivat Ecuadorin kaaokseen. Politiikan suuntaan tuli täyskäännös Rafael Correan noustua valtaan 15.1. 2007. Alkoi ”kansalaisten vallankumouksena” (La Revolucion Ciudadana) tunnettu poliittinen prosessi.

Banaanikaupunki täyttyi juhlijoista

Etelä-Ecuadorissa, El Oron provinssissa sijaitseva Machalan kaupunki täyttyi lauantaina Correan ja hänen politiikkansa kannattajista. Trooppisilla alangoilla, Tyynen valtameren rannalla sijaitseva Machala on tunnettu vientituotteistaan banaanista, kahvista ja kaakaosta. Machalan satama, Puerto Bolivar, on Ecuadorin tärkein banaaninvientisatama. Machalaa kutsutaankin ”maailman banaanipääkaupungiksi”.

Alianza PAIS ei valinnut banaanikaupunkia juhlanäyttämöksi sattumalta, sillä presidentti Correa yhdessä maan liikenneministerin Maria de los Angeles Duarten kanssa lanseerasi Manchalan 9 de Mayo-stadionilla runsaslukuiselle yleisölle maan seuraavan poliittisen suurhankkeen, tieverkoston laajentamisen ja uudistamisen. Hanke kohdistuu suureltaosin El Oron provinssiin ja tulee parantamaan niin kansallista vientiä ja tuontia kuin paikallistalouttakin. Kunnolliset tiet antavat lisäpotkua muun muassa provinssissa harjoitettavalle ekoturismille.

Correan suosio jatkuu vahvana

Neljä vuotta sitten Ecuador oli epäoikeudenmukainen, talouseliittien kidnappaama ja hallussaanpitämä maa. Euroopassa ja Yhdysvalloissa ekonomikoulutuksen saanut Rafael Correa toimi maan talousministerinä ennen nousuaan presidentiksi. Correaa edeltäneiden presidenttien kaudet päättyivät protesteihin, katumellakoihin, lakisotkuihin tai sotilasvallankaappauksiin. Ennen Correaa vuodesta 1996 lähtien yksikään presidentti ei ole pysynyt vallassa neljää vuotta.

Viime syyskuisen vallankaappausyrityksen jälkeen maan poliittinen ilmapiiri on jännittynyt, mutta opposition toivomaa polarisoitumista ei ole suuremmin tapahtunut. Correan suosio on edelleen laaja myös keskiluokan piirissä.

Hallutuksen ohjelmilla luodaan solidaarisuutta

Hallituksen ohjelmista erityisesti Mision Solidaria Manuela Espejo on saavuttanut mittavia tuloksia. Kyseessä on eräänlainen vammaisten kansalaisten väestönlaskenta, joka suoritetaan yhdessä kuubalaisten lääkäreiden kanssa. Ensin vammaisten kansalaisten määrä ja tarpeet kartoitetaan, jonka jälkeen ryhmä palaa tarvittavien, vammaisen elämää helpottavien varusteiden kanssa. Valtio lahjoittaa erikoisvarusteet niitä tarvitseville ilman kustannuksia. Prosessiin sisältyy myös lukuisia seurantakäyntejä. Erityisesti maaseudulla ohjelma on vallankumouksellinen, sillä moni köyhissä oloissa elänyt ei ole koskaan ennen edes nähnyt lääkäriä.

Ohjelmaan liittyva Bono Joaquin Gallegos Lara puolestaan takaa parantumattomasti sairaiden henkilöiden omaisille rahallista avustusta. Ohjelmista vastaa varapresidentti Lenin Moreno, joka itse on pyörätuolissa saatuaan luodinosuman joutuessaan ryöstön uhriksi kymmenisen vuotta sitten.

Uusin ohjelmista on Salario Digno ja Trabajo con Derechos. Ohjelmat pyrkivät takaamaan inhimillisen minimipalkan yksitysen sektorin työntekijöille.
RAISA MUSAKKA

Kommentointi on suljettu.