Näkökulma: Tsemppiä Nicaragua!

Julkaistu 16.1.11 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +ALBA, +Nicaragua

Kansainvälisestä kritiikistä ja poliittisen tilanteen tulehtumisesta huolimatta Nicaragualla ja erityisesti tavallisella kansalla menee paremmin kuin vuosiin, kirjoittaa Ana María Gutiérrez Sorainen.

Tilastojen mukaan Nicragua on Latinalaisen Amerikan toiseksi köyhin maa. Jos tilastot perustuisivat vain yrittäjyyteen, Nicaraguan asema tilastoissa olisi nyt aivan toinen. Näin ei ole ollut aina.

Kävin tammikuun alussa Nicaraguassa. Havaintojeni perusteella työelämässä menee tosi lujasti. Toisin kuin aikaisemmin, jokainen, joka vain haluaa ansaita leipänsä, pystyy siihen. Edellisestä vierailusta kaksi vuotta sitten kehitys monilla aloilla on huimaa ja myös maaseudulla, monien mielestä erityisesti siellä.

Maan hallituksella on lukuisia kehittämisprojekteja erityisesti maaseudulla: pienviljeilijöille on myönnetty lainoja. Viljely, karjanhoito, pienyrittäjyys sekä turismi kukoistavat.

Matkustellessa ympäri ämpäri näkyi erilaisia työpajoja ja rakennusprojekteja. Rannoille nousee hotelleja, kyläteitäkin nyt päällystetään ja yleisten teiden kunto on huomattavasti parantunut.

Toisin kuin ennen, lentokoneet Yhdysvaltoihin ja takaisin olivat täynnä yhdysvaltalaisia turisteja. Samalla ulkomaiden investointi on maassa kasvanut. Maa on vielä edullista, ja muut investointikulut myös. Sen lisäksi turvallisuus on vähän parantunut. Kun ennen vanhaan esimerkiksi liikennepoliisien lahjonta oli yleistä, nyt siitä saa sakkoa, ainakin pääkaupungin ulkopuolella.

Ennen kaikkea tärkeintä on kuitenkin se, että peruskoulu on maksuton, ja tervedenhuoltoa on parannettu. Esimerkiksi Achuapan pikkukylään perustettiin viime viikolla äitiyspoliklinikka. Entuudestaan siellä on terveyskeskus lääkäreineen.

Yleinen mielipide on se, että kaikesta huolimatta Daniel Ortegan hallinto on se, joka vihdoin yrittää ehostaa rappeutunutta maata. Ortegan hallinto tekee sen muun muassa ALBA-maiden avustuksella ja erityisesti Venezuelan presidentin Hugo Chávezin hallinnon tuella.

Onneksi apua tulee. Euroopan maiden kehitysyhteistyö on kääntänyt selkänsä Nicaraguan hallinnolle, ja viime aikoina se on keskittynyt ehkä liikaa hyvän hallinnon kehittämiseen ja naisten vallan vahvistamiseen sivuuttaen korostetusti kasvatus- ja terveysprojekteja.

Nicaragualaisilla menee siis paremmin kuin ennen, vaikka maan päälehdet antavat ymmärtää toista. Lehdet eivät valitettavasti suhtaudu hallintoon neutraalisti tarjoten kansalle tietoja ja faktoja, vaan kampanjoivat avoimesti hallitusta vastaan.

Keskustellessani tavallisten nicaragualaisten kanssa heidän mielipiteensä lehdistä on se, että perinteisissä hallitsijaperheissä Chamorro-suvun omistuksissa olevat lehdet kaipaavat aikoja, jolloin valta oli muutamissa käsissä.

Tilanne ei ole kovin hyvä ottaen huomioon, että opposition toiminta on heikkoa. Yksi oppostion johtajista on tuomittu korruptiosta. Presidenttivaalivuoden alussa oppositio on myös hyvin hajallaan. Ortegan jatkohallinto näyttää siis hyvin varmalta.

Nicaraguan kaltaiselle maalle myönteinen kehitys ja ilmapiiri on odotettu haave, joka hallituksesta toiseen oli jäänyt vain lupauksiin. Tämä on siis ensimmäinen kerta, kun matkani jälkeen en voi sanoa vain ”voi voi Nicaragua-parka”, vaan ”tsemppiä Nicaragua!”

Ana María Gutiérrez Sorainen

Kirjoittaja on Suomessa asuva nicaragualainen toimittaja, kielenopettaja, kääntäjä ja tulkki.

Kommentointi on suljettu.