Uusi vuosi vauhdittanee Kuuban nettiyhteyksiä

Julkaistu 23.12.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +ALBA, +Kuuba, +Venezuela

Pitkään odotetun ja välillä jopa peruutetuksi luullun Kuuban ja Venezuelan välisen tietoliikennekaapelin asentamisen on määrä alkaa vuoden 2011 alussa.

Kuuban viestintäministeri Ramiro Valdez ilmoitti marraskuun 4. päivänä 2010, että merikaapelin asentaminen alkaa tammikuussa ja kaapeli otetaan käyttöön vuoden 2011 toisella puoliskolla. Ministerin mukaan uusi yhteys ”mullistaa tietoliikenteen” Kuubassa.

Vedenalainen valokuitukaapeli yhdistää Kuuban, Jamaikan ja Venezuelan ja mahdollistaa muun muassa paljon nykyistä nopeamman internetyhteyden. Nykyisin yhteys kansainväliseen tietoverkkoon tapahtuu satelliitin kautta, koska Yhdysvaltojen kauppasaarron vuoksi Kuuba ei saa käyttää Yhdysvaltojen kautta kulkevia tietoliikennekaapeleita. Satelliittiyhteydet ovat hitaita ja kalliita.

Meksikon Cancúnin ja Miamin välinen valokaapeli kulkee 32 kilometrin päässä Havannasta, mutta USA:n lait eivät salli kuubalaisyritysten käyttää sitä. Kytkeytyminen siihen maksaisi Kuuballe arvioiden mukaan noin 500 000 dollaria. 1630 kilometrin pituisen kaapelin vetäminen Kuubasta Venezuelaan maksaa 70 miljoonaa dollaria.

Merikaapelin rakentaa venezuelalais-kuubalainen yhteisyritys Telecomunicaciones de Gran Caribe. Sen varatoimitusjohtajan Waldo Roboredon mukaan kaapelin tiedonsiirtokapasiteetti on 640 gigatavua, mikä tarkoittaa Kuuban tiedonsiirtokapasiteetin 3000-kertaistumista. Samalla kustannukset pienenevät 25 prosenttia.

Kaapeli kulkee suurimmalta osin kansainvälisillä vesillä. Yhdysvallat pystyi estämään kaapelin vetämisen tiettyjen merialueiden poikki, minkä pidensi kaapelin reittiä noin sata kilometriä.

Aloitteen kaapelin rakentamiseksi teki Venezuelan presidentti Hugo Chavez 2007. Alun perin työt piti alkaa syksyllä 2009, mutta ne lykkääntyivät. Hanke rahoitetaan Kiinalta saadulla lainalla.

Internetiin pääsy on nykyisin kuubalaisille hankalaa ja kallista. Yliopistojen ja tiettyjen työpaikkojen lisäksi se on mahdollista lähinnä hotelleissa ja joissakin postitoimistoissa. Kuuban viranomaiset ovat perustelleet internetin käytön rajoittamista nimenomaan kansainvälisten tietoliikenneyhteyksien huonolla saatavuudella ja kalleudella. (JSi – venezuelanalysis.com)

Kommentointi on suljettu.