Dilma Rousseffista Brasilian presidentti

Julkaistu 1.11.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Brasilia

Työväenpuolueen (PT, Partido dos Trabalhadores) kandidaatti Dilma Rousseff on voittanut Brasilian presidentinvaalit sunnuntaina 31.10. Rousseff voitti vastaehdokkaansa José Serran selvästi saaden 56 prosenttia äänistä. Rousseffilla on presidentti Luiz Inacio Lula da Silvan tuki. Maan historian suosituimmalla presidentillä Lulalla on edelleen noin 80 prosentin kansansuosio. Rousseff astuu virkaan tammikuun ensimmäinen päivä 2011.

Rousseff lupasi kampanjassaan jatkaa presidentti Lula da Silvan aloittamaa muutosprosessia. Lula onnistui kahden kautensa aikana nostamaan miljoonia brasilialaisia köyhyydestä. Rousseff kommentoikin tuoreeltaan tulosten selvittyä, että hänen kautensa ensisijainen missio tulee olemaan kurjuuden ja köyhyyden vähentäminen, sekä uusien mahdollisuuksien luominen kaikille brasilialaisille. Rousseff haluaa käyttää Brasilian öljyvaroja kaikkia kansalaisia hyödyttävästi.

Rousseff listasi tavoitteikseen myös panostaa julkisiin palveluihin sekä parantaa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Rousseff on ensimmäinen nainen, joka on valittu Brasilian presidentiksi maan 121 vuoden historiassa. Brasilian feministiset liikkeet pitävät Rousseffin vaalivoittoa erittäin merkittävänä. Rousseffin kampanjan tiimoilta he olivat painaneet T-paitoja tekstillä ”naisen paikka on olla presidenttinä”.

Vaalivoiton selvittyä PT:n perustamiskaupungin São Paulon pääkatu Paulista täyttyi juhlijoista. Rousseffin voittoa pidettiin samalla voittona demokratialle, sillä Rousseff joutui vaalien alla maan suurimman televisiokanavan Globon lokakampanjan kohteeksi. Brasiliassa, kuten muuallakin Latinalaisessa Amerikassa suuret mediakonsernit ovat eliittipiirien hallussa ja koettaneet parhaansa mukaan vaikuttaa brasilialaisten poliittisiin mielipiteisiin manipuloimalla ja mustamaalaamalla niin Lulan hallitusta kuin PT:n presidenttiehdokastakin. Käytäntö on ollut kuitenkin niin räikeän läpinäkyvää, että ihmiset ovat osanneet suhtautua uutisointiin varauksella.

Chilen ja Kolumbian tappiollisten vaalien jälkeen Rousseffin voittoa Brasilian presidentinvaaleissa voi pitää erittäin merkittävänä maanosan integraatiokehitykselle sekä vasemmistolaisen tendenssin vahvistumiselle. (RM)

Kommentointi on suljettu.