Brasilia äänestää presidentinvaaleissa

Julkaistu 31.10.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Brasilia

Brasilian vaalien toinen kierros järjestetään sunnuntaina 31.10. Gallupit ennustavat nykyisen presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan työväenpuolueen (PT) kandidaatille Dilma Roussefille voittoa. Jos näin käy, valitaan Brasiliassa presidentinvirkaan nainen ensimmäistä kertaa maan 121 itsenäisen vuoden historiassa. Kilpakumppani José Serra ei kuitenkaan ole kuin 12 prosenttiyksikön päässä.

[Teksti: Raisa Musakka]

Virallinen kampanjointi on jo vaalilain mukaan kielletty, mutta molempien kandidaattien tukijoukot ovat näkyvästi esillä maan poliittisen elämän keskuksessa São Paulossa. Täällä Brasilian liike-elämän  mekassa, kaupungissa jonka bruttokansantuote on samankokoinen kuin koko naapurimaan Argentiinan  BKT, keskustaoikeistolaisten sosiaalidemokraattien (PSDB) José Serra voitti ensimmäisellä kierroksella. Kaupungin torit ja aukiot ovat kuitenkin viime päivinä olleet Dilman kannattajien hallussa. 

Brasiliassa, kuten muissakin Latinalaisen Amerikan maissa, media on traditionaalisten yksityisten eliittipiirien hallussa, joten median välittämä uutiskuva ja silminnäkijähavainnot kadulta kandidaattien kannattajamääristä eroavat huomattavasti. Rousseffin kannattajia on myös pyritty aktiivisesti leimaamaan mellakoitsijoiksi.

”Mediakanavat ovat avoimesti Serran puolella. Kanavien uutisointiin ei ole uskomista. Näin se vaan valitettavasti on täällä Brasiliassa. Toisaalta en usko että sillä on suurta merkitystä, ihmiset kyllä tietävät. Myös Lulaa on median taholta mustamaalattu koko hänen kautensa ajan, mutta se ei ole vaikuttanut kansansuosioon”, kommentoi eräs Rousseffin kannattaja Patriarca-aukiolla perjantaina.   

Jotta muutos jatkuu Brasiliassa

Rousseffin kampanjan painopisteitä on ollut presidentti Lula da Silvan aloittamien sosiaalisten uudistusten  ja ohjelmien esilletuominen ja lupaus jatkaa muutosprosessia. ”Serran äänestäminen on Brasilian laittamista kävelemään taaksepäin” julistaa kampanjalehtinen. Myös Rousseffin sukupuolta on tuotu kampanjoinnissa esille julistamalla, että ”Dilman Brasilialla on naisen kasvot”, politiikan painopiste tulee olemaan sosiaalisissa oikeuksissa.

Perjantai-iltana järjestettiin kandidaattien välillä viimeinen televisiodebatti, jonka lopussa Rousseff listasi politiikkansa tärkeimmät tavoitteet: mahdollisuuksien tasa-arvon takaamisen kaikille brasilialaisille, sekä pääsyn käyttämään kommunikaatioyhteiskunnan vaatimia viestintävälineitä – oikeuden sivilisaatioon.

Serra korostaa kokemustaan

Vastaehdokas, PSDB:n eli brasilialaisittain tukaanien (puolueen tukaani-symbolin vuoksi) José Serra puolestaan on ottanut kampanjansa kulmakiveksi poliittisen kokemuksensa korostamisen. Serra valittiin kansanedustajaksi jo vuonna 1986, jonka jälkeen hän on toiminut São Paulon pormestarina sekä São Paulon osavaltion kuvernöörinä. Serra oli myös ehdolla presidentiksi vuonna 2002 jolloin hän hävisi Lula da Silvalle.

Rousseffin ongelmaksi on nähty, ettei hän ole ollut ehdolla saati voittanut suuria vaaleja. Poliittista kokemusta häneltä ei kuitenkaan puutu. Taloustieteilijän koulutuksen saanut Rousseff toimi presidentti Lulan henkilöstöpäällikkönä vuodesta 2005, jota ennen hän oli toiminut kaivos- ja energiaministerinä.

Spekulointia vaalien alla

Serran kampanjan taholta on myös nähty yritystä nostaa abortin laillistaminen presidentinvaalien keskiöön. Rousseff ei ole missään kampanjansa vaiheessa sanonut julkisesti kannattavansa abortin laillistamista, mutta se sopisi hänen arvoliberaaliin politiikkaansa, joten Serran piiristä presidentinvaalista on yritetty tehdä aborttivaalia. Tämän uskotaan heikentäneen jonkin verran Rousseffin suosiota traditionaalisella maaseudulla sekä muissa Brasilian konservatiivisissa piireissä.

Tänä viikonloppuna Brasilian ylä- ja keskiluokan oletetaan matkustavan lomakohteisiin, sillä alkuviikolle osuu muutama pyhäpäivä pidentäen viikonloppua. Tämän on nähty puolestaan hyödyttävän Rousseffia, jonka äänestäjien ydinjoukko muodostuu köyhästä työväenluokasta, joilla ei ole mahdollisuutta lomamatkoihin, ja ovat siten varmasti kotipaikkakunnillaan äänestämässä sunnuntaina. Brasiliassa, kuten monissa muissakin Latinalaisen Amerikan maissa äänestys on laissa säädetty velvollisuus, ja äänestämättä jättämisestä voi joutua maksamaan sakkoa.

Sunnuntaina selviää, minkä suunnan Brasilia 137 miljoonaa äänioikeutettua valitsevat malleen.

Kommentointi on suljettu.