ALBA: Bolivia ja Venezuela käyttivät yhteisvaluutta sucrea

Posted: 9.10.10 in +ALBA, +Bolivia, +Venezuela

Bolivia ja Venezuela suorittivat perjantaina 8.10.2010 ensimmäisen maiden välisen transaktion käyttäen ALBA-maiden yhteisvaluuttaa sucrea (Sistema Único de Compensación Regional), kun Venezuela osti Bolivialta viisi tonnia soijaraakaöljyä. Kauppa suoritettiin venezuelalaisen Diana- ja bolivialaisen Gravetal-yhtiöiden välillä.

Venezuelan VTV-televisiokanava välitti suorana, kun maiden presidentit Hugo Chávez ja Evo Morales antoivat ohjeen suorittaa transaktio. Morales kommentoi tuoreeltaan tämän kaltaisen kansainvälisen vaihdon vapauttavan maat IMF:sta sekä Yhdysvaltain dollarista ollen siten erittäin tervetullut menetelmä.

Moralesin mukaan tärkeä tehtävä olisi nyt houkutella lisää maita tähän Latinalaisen Amerikan ”blokkiin”, jotta sucre vakiintuisi kansainvälisessä kaupassa. Morales totesi myös, että niin Bolivian hallitus kuin bolivialaiset tuottajatkin olivat odottaneet hartaasti sucre-kaupankäynnin aloittamista ja lujittumista, koska se hyödyttää maan vientiä ja tuontia. Chávez piti transaktiota erittäin merkityksellisenä molempien maiden talouden kehitykselle.

Sucrea on käytetty tätä ennen Venezuelan ja Kuuban sekä Venezuelan ja Ecuadorin välillä. Transaktio suoritettiin maiden keskuspankkien välityksellä, kun Bolivian keskuspankki vastaanotti 4 241 680 sucren (reilut viisi miljoonaa US dollaria) maksun.

Sopimus sucren käyttöönotosta allekirjoitettiin 16.10.2008 Bolivian, Ecuadorin, Kuuban, Hondurasin, Nicaraguan ja Venezuelan välillä Bolivian Cochabambassa. Honduras vetäytyi sopimuksesta kesäkuun 2009 vallankaappauksen jälkeen.

Sucren käyttö vähentää pakkoa käyttää Yhdysvaltain dollaria kansainvälisessä kaupassa vaikuttamatta markkinoihin, mutta samalla laskien kansainvälisestä kaupasta tulevia talouden riskejä, kun markkinoiden heilahtelut, dollarin arvon vaihtelut ja talouden laskusuhdanteet eivät enää tule sucre-maiden maksettavaksi.

Yhtesvaluutta on yksi ALBA-maiden hallituksien aloitteista vahvistaa uutta alueellista talousjärjestelmää (NAFI, la Nueva Arquitectura Financiera Regional), jonka tavoite on vahvistaa Latinalaisen Amerikan maiden talouksia. (RM – Telesur, terra.es)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.