Ecuadorissa setvitään vallankaappausyrityksen tapahtumia

Posted: 3.10.10 in +Ecuador

Tilanne Ecuadorissa alkaa normalisoitua torstain 30.9. vallankaappausyrityksen jälkeen. Koulut päätettiin pitää turvallisuussyistä suljettuina maanantaihin asti, ja sairaalat ovat edelleen valmiustilassa loukkaantuneiden hoitamiseksi. Presidentti Rafael Correa esitti myös osanottonsa kaappausyrityksessä menehtyneiden perheille. Yksi menehtyneistä oli 24-vuotias ekonomiopiskelija Juan Pablo Bolaños, aseeton siviili, joka kuoli kaapparien luotiin.

[Teksti: Raisa Musakka]

Bolañosin kuolema on vain yksi esimerkki kaappausyritykseen osallistuneiden häikäilemättömyydestä. Muun muassa sairaala, jossa Rafael Correa oli kaapparien saartamana, täytettiin kyynelkaasulla, mukaanlukien vastasyntyneiden ja keskosten osasto. Sairaalassa olleiden toimittajien reporttien mukaan he makasivat henkilökunnan kanssa sairaalan aulan lattialla luotisateessa kaapparien yrittäessä päästä sisään.    

Presidentti Correa kertoi perjantaina televisiohaastattelussa tunteneensa olonsa hengenvaarasta huolimatta rauhalliseksi.

”Kaapparit hakkasivat sairaalan lasiovia yrittäen rikkoa niitä, kuulimme myös radiopuhelimen kautta käskyjä tappaa presidentti. Tiesin, että asioiden kulku ei enää riippunut minusta, siksi oloni oli rauhallinen. Olin kuitenkin syvästi huolissani perheeni turvallisuudesta, koska heidät täytyi saada evakoitua”. 

Samassa haastattelussa Correa myös kertasi torstaiaamun tapahtumia. Hän sanoi huomanneensa välittömästi saavuttuaan paikalle neuvottelemaan kapinoivien poliisien kanssa, ettei kyseessä ollutkaan palkoistaan huolissaan olevat poliisit, vaan poliittinen temppu. Yleisöä ei kiinnostanut lainkaan keskustella ja kuulla poliisien palkoista tai lakimuutoksen sisällöstä, vaan väkijoukko koostui Correan poliittisista vastustajista, jotka huusivat presidentille: ”Kommunisti!”, ”Chavisti!”, ”Kuubalaiset pois Ecuadorista!”.

Tilanne muuttui väkivaltaiseksi, presidenttiä yritettiin lyödä vastaoperoituun polveen, joka olisi tehnyt vaikeasti liikkuneesta Correasta täysin liikuntakyvyttömän. Presidentin poistuessa paikalta hänen päällään ollut kaasunaamari koetettiin kiskoa irti, ja kolmenkymmenen sentin päässä presidentin kasvoista räjäytettiin kyynelkaasupommi. Turvamiehet saivat kaasunaamarin pidettyä paikoillaan ja kuljetettua lähes tajuntansa menettäneen presidentin sairaalaan. Kaapparit piirittivät sairaalan, josta presidentti saatiin evakuoitua kahdentoista tunnin jälkeen.

Vaativa pelastusoperaatio

Presidentti Correan pelastusoperaatioon osallistui yli 500 armeijan erikoisjoukkojen sotilasta (GEO), jotka varansivat henkensä presidentin puolesta, sillä kaappareilla oli selkeä tavoite ampua Correa. Presidentti, yllään kaasunaamari, kypärä ja luotiliivi, makasi auton lattialla, kolme sotilasta presidentin päällä kehoillaan häntä turvaten autoon kohdistuneelta luotisateelta.

Pelastusoperaatio vaati myös yhden kuolonuhrin, kun erikoisjoukkojen sotilas Froilan Jimenez, joka suojasi autoa ulkopuolelta, menehtyi luodinosumaan.

Lauantaisen radio- ja televisio-ohjelmansa presidentti Correa aloitti 2.10. minuutin hiljaisuudella edellisen torstain tapahtumien uhrien muistoksi. Tällä hetkellä epäonnistuneen kaappausyrityksen hinta on kuusi kuolonuhria ja 274 haavoittunutta.

Lakiuudistus parantaa poliisien oikeuksia

Presidentti selvitti myös kiistellyn julkisen sektorin lakiuudistuksen (la ley del servicio público) sisältöä televisio-ohjelmassaan La Cadena Presidencial. Hän kertoi vastaanottaneensa poliisien delegaation panttivankiutensa aikana sairaalassa. Poliisit vaativat muun muassa, että presidentti allekirjoittaisi sopimuksen, jossa valtio takaisi asianajokulujen maksamisen, jos virkatehtävää hoitanutta poliisia vastaan nostettaisiin syyte.

Tähän presidentti oli vastannut kysymällä: ”Oletteko tutustuneet vastustamaanne lakiesitykseen? Uusi laki sisältää muun muassa juuri tämän kohdan!” Poliisidelegaation puhemies oli vastannut: ”Ei, emme tunne lakiesitystä. Tuohan kuulostaa hyvältä. Informoin tästä kollegoitani.”

Sama oli toistunut myös toisen poliisidelegation kohdalla.

Rafael Correan kaudella poliisien palkat ovat tuplaantuneet (nousseet 102 prosenttia). Hänen hallituksensa on myös investoinut varusteisiin, etenkin poliisien turvallisuuteen liittyvään varustukseen kuten luotiliiveihin ja kaasunaamareihin, enemmän kuin yksikään aikaisempi hallitus. Ennen myös poliisit joutuivat itse kustanstaman ampumaharjoituksisa käytetyt luodit, jotka nyt valtio maksaa.

Correa kommentoikin poliisikapinaa ”selkäänpuukotukseksi”. Tosin Ecuadorin 40 000 poliisista kapinaan osallistui muutama sata, joista tämänhetkisen tiedon mukaan kaikki eivät edes olleet poliiseja vaan poliisiin soluttautuneita paramilitaareja tai muita rikollisia tahoja. Nyt runsasta kuvamaterialia torstain tapahtumista analysoidaan syyllisten tunnistamiseksi.   

Mitä oikeuksia kiistelty lakimuutos sitten poliisilta leikkaisi? Lakimuutos itseasiassa tulee nostamaan poliisin palkkoja, mutta poliisit ja sotilaat eivät enää tule ansaitsemaan suhteessa enemmän kuin muut julkisen sektorin työntekijät. Tämä on osa Correan hallinnon tasa-arvopolitiikkaa. Poliisille, sotilaille ja palomiehille aletaan kuitenkin ensimmäistä kertaa maksaa ekstraa muun muassa ylityöstä ja vaarallisiin operaatioihin osallistumisesta. Ainoa etuus, joka todella poistuu, on jouluisin jaettava ”joulukori” (la canastita navideña), joka on sisältänyt leluja, viiniä tai likööriä, karkkia ynnä muuta vastaavaa.

Ennen Correan hallintoa joulukori sisälsi pelkästään tuontituotteita, jotka valtio maksoi. Tässä oli presidentin mielestä ristiriita. Correa myös korosti, että joulukori kehitettiin kompensoimaan aiempia huonoja palkkoja. Nyt palkat ovat kohdallaan ja jokainen voi itse ostaa lapsilleen haluamansa lelun ja itselleen mieleisensä viinin. ”Valtion tehtävä ei ole ostaa leluja jouluksi, vaan maksaa asiallista palkkaa!” presidentti julisti.

UNASURin ulkoministerit kokoontuivat Quitossa

Presidentti totesi myös, että Ecuadorin tapahtumat osoittivat, ettei Latinalaiseen Amerikkaan tule toista Hondurasia. Hän kiitti UNASURia nopeasta reagoinnista. UNASURin presidentit kokoontuivat hätäkokoukseen jo myöhään torstai-iltana Buenos Airesissa, ja seuraavana päivänä järjestön ulkoministerit kokoontuivat presidentti Correan johdolla Quitossa. Molemmat kokoukset tuomitsivat jyrkästi vallankaappausyrityksen, tunnustivat, ettei kyseessä ollut poliisien palkkakapina vaan selvä yritys kaataa Correan hallinto, ja esittivät tukensa presidentti Correalle, Ecuadorin kansalle ja demokratiakehitykselle koko mantereella.

Venezuelan ulkoministeri Nicolas Maduro totesi puheenvuorossaan, että Latinalaisen Amerikan hallinnoista ne, jotka tähtäävät syvempiin sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin (ALBA-maat), ovat jatkuvan salaliiton ja vallankappausyritysten kohteena vastustaessaan uusliberalia ja uusoligarkista tendenssiä. Venezuelassa yritettiin vallankaappausta vuonna 2001 ja tapahtumat muistuttivat huomattavasti Ecuadorin  torstaisia tapahtumia, Boliviassa vallankaappausta yritettiin separatismin keinoin vuonna 2008.

Presidentti Correa yhtyi puheenvuorossaan Maduron sanoihin, mutta sanoi myös, että yrittäessään löytää turhasta, ihmishenkiä vaatineesta kaappausyrityksestä edes jotain hyvää, on se osoittanut UNASURin voiman ja mantereen yhteishengen puolustaa demokratiaa.

Lähteet: Ecuadortv.ec, Elciudadano.gov.ec, elcomercio.com, Telesur ym.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.