Venezuela: Sosialisteilla enemmistön tuki

Posted: 27.9.10 in +Venezuela

Venezuelaa hallitseva sosialistinen puolue sai enemmistön parlamenttipaikoista sunnuntaina 26.9. pidetyissä vaaleissa.

Alustavien tulosten mukaan sosialistit saavat 95 ja oikeisto-oppositio 64 paikkaa. Sosialistit eivät näin saa tavoittelemaansa kahden kolmasosan enemmistöä, joka olisi mahdollistanut lakimuutosten läpiviemisen nopeassa tahdissa.

Vaalitulos on kuitenkin vahva osoitus presidentti Hugo Chávezin ajaman vallankumouspolitiikan nauttimasta tuesta etenkin köyhien keskuudessa. Suomessa vieraileva venezuelalainen sosiologi María Paez Victor korostaa Chávezin hallituksen saavutuksia. Köyhien määrä on laskenut 80 prosentista 32:een ja äärimmäinen köyhyys kahdeksaan prosenttiin. Väestöstä 99 prosenttia on puhtaan juomaveden piirissä ja sosiaaliset investoinnit ovat nousseet 11 prosentista 20 prosenttiin kansantulosta.

”Kun minä olin nuori, emme koskaan olisi osanneet kuvitella, että autonkuljettajan poika voisi päätyä opiskelemaan yliopistoon. Tänään se on totta. Tänään Venezuela on tasa-arvoisempi kuin koskaan ennen. Siksi olemme ylpeitä vallankumouksestamme”, Paez Victor sanoo.

Hän näkee, että vääristyneessä tiedonvälityksessä vedotaan tunteisiin rationaalisen sijaan ja pimitetään Venezuelan saavutukset, esimerkiksi UNESCOn vahvistama lukutaidottomuuden poistaminen kuubalaisen Yo sí puedo –ohjelman avulla.

Ulkomainen uhka on tiivistänyt sosialistien rivejä. María Paez Victor sanoo venezuelalaisten kysyvän oikeutetusti, miksi Yhdysvaltojen joukot ovat moderneimmalla tekniikallaan 14 tukikohdassa aapurimaassa Kolumbiassa, miksi USA:n laivasto on Karibialla. ”Vastaus on: terrorisoidakseen Latinalaista Amerikkaa, painostaakseen henkisesti, pelotellakseen – ja ehkä lopulta interventiota varten. Armeijan oman asiakirjan mukaan: taistellakseen populistisia hallintoja vastaan.”

Paez Victor vakuuttaa yhteiskunnallisten muutosten jatkuvan Venezuelassa. Maa on kahtiajakautunut, minkä lisäksi myös monet Euroopan vasemmistolaiset kritisoivat Chávezin sosialisteja ja vallankumouspolitiikan virheitä. Heille Maria Paez Victorin viesti on selvä:

”Mutta se on meidän vallankumouksemme, minä vastaan. Emme toteuta sitä minkään oppikirjan mukaan vaan niin kuin meistä tuntuu oikealta, edeten tahdissamme ja luoden edetessämme. Missä on teidän vallankumouksenne ?” (TK – Telesur, Rauni Salminen/Hands Off Venezuela)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.