Fidel Castron taistelutahto ennallaan

Posted: 21.9.10 in +Kuuba

Kuuban vallankumousjohtaja Fidel Castro kertoo ajatuksiaan sairastumisestaan ja ydinsodan uhasta meksikolaisen La Jornada -lehden haastattelussa.

Fidel Castro oli jo niin lähellä kuolemaa, että hän viittaa itseensä ylösnousseena. Toisaalta päivän politiikka tai suuret kysymykset kuten maailmanrauha eivät lakanneet kiehtomasta Kuuban vallankumouksen henkistä johtajaa missään vaiheessa.

Sen jälkeen kun Fidel Castro jätti virkansa Kuuban valtioneuvoston presidenttinä heinäkuun 31. päivänä vuonna 2006, hän joutui taistelemaan neljä vuotta kuoleman ja elämän rajamailla jatkuvien leikkauksien, tajuttomuuskohtauksien ja hoitotoimenpiteiden keskellä. Castron omaehtoinen vetäytyminen valtiojohdosta liikutti koko Kuuban kansaa ja herätti Yhdysvaltojen sekä opposition toivon rakennemuutoksista. Vasta mystinen sairaus pystyi syrjäyttämään Castron, vaikka vahva naapuri on vuosien saatossa yrittänyt monia likaisia keinoja kauppasaarrosta matalan intensiteetin sotaan ja terrorismiin. Vallankumousjohtajan sairaudesta tuli valtionsalaisuus. Nyt toipunut Castro puhuu sairaudestaan, päivän politiikasta ja maailman tilasta La Jornadalle ensimmäisenä ulkomaisena mediana antamassaan haastattelussa.

Tarina toipumisesta

Kaksi kuukautta sitten julkisuuteen palannut Kuuban vallankumouksen johtohahmo Fidel Castro näyttää elinvoimaiselta ja terveeltä, vaikka hänen jalkansa eivät ole vielä täysin kunnossa. Viisituntisen lounashaastattelun aikana Fidel puhui useista teemoista, jotka jaksavat kiehtoa hänen uteliasta mieltään. Vaikka ilmapiiri on avoin kaikenlaisille kysymyksille, Castro on haastattelijaa aktiivisempi kysyjä. Castro ei puhu monimutkaisesta sairaudestaan eli paksusuolen divertikuulosista, jonka esiintyvyys kasvaa iän myötä, mutta käy läpi terveyskriirinsä vaiheita kivuliaalla suoruudella. Hän ei myöskään mainitse toistuvia verevuotojaan, jotka vaaransivat vallankumousjohtajan elämän useaan otteeseen leikkauspöydällä.

Castro keskittyy elettyyn kärsimykseen ja toteaa myrskyisestä kokemuksestaan rauhallisesti:

– Olin jo käytännössä kuolemassa. En enää edes odottanut eläväni. Kysyin itseltäni useaan kertaan, antaisivatko hoidostani vastanneet lääkärit minun elää niissä olosuhteissa vai saisinko kuolla…Sitten selviydyin, tosin huonossa fyysisessä kunnossa. Painoin vain viitisenkymmentä kiloa.

”66 kiloa”, korjaa Castron puoliso Dalia. Vain hän, kaksi lääkäriä ja kaksi läheisintä yhteistyökumppania ovat läsnä haastattelussa.

– Kuvitelkaa joku kaltaisellani pituudella varustettu ihminen, joka painaa vain 66 kiloa. Nykyisin painan jo 85-86 kiloa. Tänä aamuna pystyin kävelemään 600 askelta yksin ilman kävelykeppiä tai apua. Haluankin korostaa, että näet edessäsi eräänlaisen ylösnousseen.

Castro puhuu äänessään tiettyä ylpeyttä. Hän tietää hyvin, ettei ainoastaan häntä hoitanut lääkärijoukko ollut vertaansa vailla, vaan myös kuubalaisen terveydenhoidon laatu pantiin koetukselle. Silti Fidelin tahto ja rautainen itsekuri saavuttaa päämääränsä olivat ratkaisevia toipumisen kannalta.

– Maatessani siinä sängyssä katselin vain ympärilleni kaikista niistä koneista välittämättä. En tiennyt, kauanko myrsky kestäisi ja ainut toivoni oli maailman pysähtymisessä, etten vain menettäisi mitään.

Komentaja, kun ylösnousitte millaiseen maailmaan heräsitte:

– Hullunmyllyyn, maailmaan jonka näemme televisiossa ja lehdissä päivittäin eikä sitä jaksaa enää ymmärtää kukaan. Silti en olisi halunnut menettää sen tapahtumia mistään hinnasta, toteaa Castro hymynvirne kasvoillaan.

Uudet vallankumoukselliset mediat

Täynnä yllättävää energiaa Fidel on noussut haudan takaa entisen veroisella älyllisellä uteliaisuudella varustettuna laittaakseen itsensä ajantasalle päivänpolitiikasta. Ne jotka tuntevat hänet hyvin, sanovat ettei ole yhtäkään projektia pientä tai suurta, johon Castro ei ryhtyisi puhtaasta intohimosta, varsinkin jos kyse on vaikeuksien voittamisesta. Juuri vastoinkäymiset saavat hänet hyvälle tuulelle. Joku onkin sanonut, että asioiden täytyy olla huonolla mallilla, koska te säteilette pelkkää voimaa. Siksi selviytyjän tiedonhankinnan kotiläksyjen teko alkaa heti hänen herättyään. Hän lukee kirjoja nopeudella, jonka salaisuuksia kukaan ei tiedä. Castro lukee 200-300 liuskaa tiedonantoja päivässä. Erityisesti häntä vetävät puoleensa uudet mediat: ”Wikileaks on internetin syväkurkku.” Surffailija työskenteleekin parhaillaan niiden 90 tuhannen dokumentin parissa, jotka kyseinen nettimedia paljasti Afganistanin sodasta.

– Toverini, ymmärrätkö mitä tämä tarkoittaa. Internet on tuonut ulottuvillemme mahdollisuuden kommunikoida koko maailman kanssa. Ennen sellaisesta ei ollut tietoakaan. Salaisuuksien aikakausi on ohi tai ainakin siltä näyttäisi. Olemme jo korkeamman teknologisen journalismin äärellä. Tuo teknologia on sitä paitsi kaikkien saatavilla. Siksi voimmekin puhua kommunikaatiosta kaikkein vaikutusvaltaisimpana aseena ihmiskunnan historiassa. Tiedotusvälineiden valta on ollut ja on imperialistien ja yksityisten sektorien hallussa, jotka ovat väärinkäyttäneet sen mahdollisuuksia. Mediathan ovat pitkälti luoneet ne valtarakennelmat, joita ne ylläpitävät.

Vaikka mediat tuottavat konsensuksen, jonka näyttämöille toiminta keskittyy, korostaa Castro tuon valtakoneiston alati heikentyvää tilaa. Päivä päivältä valtaa pitävien vaikutus medioihin menettää merkitystään. Uudet mediat ovat nousemassa entisten tilalle. Castro haluaa antaa tunnustuksensa Venezuelan Telesurille, Argentiinan kulttuurikanavalle ja kaikille niille julkisille ja yksityisille medioille, jotka uskaltavat haastaa paikallisen eliitin sanelupolitiikan ja monikansalliset suuryhtiöt.

Kuubassa internet toimii kuitenkin toisin. Selailu on tuskattuttavaa, aivan kuin internet liikkuisi hidastetulla kameralla. Castro antoi kysymykseeni selkeän vastauksen:

– Kyse on Yhdysvaltojen pysyvästä kielteisestä vastauksesta antaa meille saaren asukkaille internetyhteys merenalaisten optisesta kuidusta tehtyjen kaapeleiden kautta, vaikka ne kulkevat aivat rannikon tuntumasta. Siksi Kuuban on ollut pakko hankkia yhteytensä erään satelliitin kautta, mikä puolestaan nostaa suuresti hallituksen palvelumaksoja ja estää laajakaistayhteyksien tarjoamisen useammille käyttäjille maailmanluokan nopeudella. Hallitus pyrkiikin suosimaan niitä ryhmiä, jotka eniten tarvitsevat internetiä eli lääkäreitä, akateemikkoja, lehtimiehiä ja viranomaisia. Emme voi tehdä sen enempää.

Castron mukaan Kuuba voi piakkoin ratkaista ongelman kunhan Venezuelan La Guairasta saarelle rakenteilla oleva merenalainen kaapeliverkko valmistuu. Hugo Chávezin hallituksen vetämä hanke mahdollistanee laajakaistapalveluiden tarjoamisen laajemmalle yleisöille.

Maailmanpolitiikan huolenaiheita

Kuubaa ja teitä on usein syytetty kielteisistä asenteista ja vihasta Yhdysvaltoja kohtaan:

– Siitä ei ole laisinkaan kyse. Miksi vihaisin Yhdysvaltoja, jos se on vain historian tuote.

Silti vastikään Castro puhui uusissa Pohdinnoissaan (Reflexiones) vaikutusvaltaisesta naapurista:

– Aloin nähdä selkeästi kasvavan maailmanlaajuisen hirmuvallan ongelmat. Saamani tietojen valossa maailman olemassaoloa uhkaa väistämättömästi ydinhyökkäyksen vaara.

Nuo kirjoitukset olivat työn takana, sillä aluksi Castro ei pystynyt edes puhumaan julkisesti. Hän pystyi hädin tuskimaan kirjoittamaan sujuvasti. Siksi Fidel ei ainoastaan opetellut nyt 84-vuotiaana kävelemään uudestaan, vaan myös kirjoittamaan. Nyt kun toipumisen laadullinen hyppy on tapahtunut, Castro vannoo parantavansa kävelykuntoaan. Silti työhalukkuus voi johtaa terveyden heikentymiseen. Fidel keskittyy, sulkee silmänsä kuin uneksiakseen:

– En halua olla poissa näinä päivinä. Maailma on koko olemassaolonsa mitä mielenkiintoisimmassa ja vaarallisimmassa vaiheessa. Itse olen sitoutunut siihen, mitä tulee tapahtumaan. Minulla on vielä asioita tekemättä.

Kuten mitä asioita?

– Kuten maailmanlaajuisen sodan- ja ydinaseiden vastaisen rintaman muodostaminen. Haluan luoda kansainvälisen voiman, joka pystyy estämään ydinuhkan toteutumisen.

Fidel on omistautunut tälle tehtävälle aina siitä lähtien, kun hän palasi julkisuuteen pari kuukautta sitten. Fidel ei ole koskaan voinut vastustaa haasteita:

– Aluksi ajattelin, että ydinaseet tähdättäisiin kohti Pohjois-Koreaa. Kiina kuitenkin estäisi moiset aikeet YK:n turvallisuusneuvostossa. Sen sijaan Irania ei puolustaisi vastaavassa tilanteessa kukaan. Sitten YK antoi päätöslauselmansa, jota vain Brasilia ja Turkki vastustivat. Ajatelkaamme siis kaikkia keinoja välttää ydinräjähdyksen kauheudet. Meidän täytyy vakuuttaa yhdessä Yhdysvaltojen presidentti Barrack Obama ydinsodan välttämisen tärkeydestä. Hän on ainot joka voi painaa tai olla painamatta nappia.

Castro hallitsee asiakirjansa ja tietonsa asiantuntijan tarkkuudella:

– Nykyisten ydinaseiden teho on 470 000 kertaa Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeja suurempi.

Maailmassa on nykyisellään yli 20 000 ydinpommia. Jo aiempiin ydinpommeihin verrattuna sadankertaisella teholla voidaan aiheuttaa niin sanottu koko maailman pimentävä ydinreaktiosta johtuva talvi.

– Antaisivatko iranilaiset muka periksi? Rohkeat ja uskonnolliset miehet näkevät kuoleman melkeinpä palkintona. Entäpä jenkit? Mitä tapahtuu jos kumpikaan ei anna periksi?

Lupaus Meksikolle

Fidel Castron viimeaikaiset kommentit Meksikon sisäpolitiikasta ovat herättäneet kummastusta, joten kysyn asiaa häneltä itseltään. Mikä sai teidät kirjoittamaan aiheesta?

– Minulla oli onni löytää Andrés Manuel López Obradorin kirja, jonka kautta heräsin miettimään Meksikon ongelmia: sitä mitä maalle, kaivoksille ja öljylle on tehty. Havahduin siihen ryöväykseen ja hirveyteen, jonka kohteeksi tuo suuri maa on joutunut.

Miksi mainitsitte oppositiojohtaja López Obradorin näinä lähes vaaleja edeltävinä aikoina?

– Olin kunniavelassa hänelle, koska en voinut toimia toisin häntä kohtaan aikoinaan tehdyn videoskandaalin suhteen. Minun oli lähettävä todistusaineisto suoraan syyttäjänvirastolle Demokraattisen vallankumouspuolueen pyynnöistä huolimatta. Emme kuitenkaan olleet salaliitossa häntä vastaan. Päinvastoin olen ylpeä voidessani jakaa hänen näkemyksensä politiikasta.

– Älkää välittäkö Meksikossa näistä Kuubaan liittyvistä imagoasioista. Kaikki tuo on muuttumassa. Minussa ei elä pienintäkään epäilystä siitä, etteikö Meksikossa nähtäisi suuria muutoksia pikemmin kuin kuvittelettekaan.

Haastattelija: Carmen Lira Saade / La Jornada

Käännös ja editointi: Sami Laaksonen

Mainokset

Kommentointi on suljettu.