Solidaarisuutta Chilen mapuche-kansalle

Julkaistu 11.9.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Chile

Helsingissä osoitettiin perjantaina 10.9. mieltä Chilen suurimman alkuperäiskansan mapucheiden puolesta. Mapuchet ovat ainoa Etelä-Amerikan alkuperäiskansoista, joita eivät alistaneet inkat eivätkä espanjalaiset. Vasta Chilen valtion synnyttyä 1810 mapuchet alistettiin reservaatteihin ja heidän ikiaikaiset maansa ryöstettiin.

Lastensuojelujärjestö Parasta Lapsille ry vetoaa suomalaisiin, poliittisiin puolueisiin ja ihmisoikeusjärjestöihin, jotta Chilen hallitus ryhtyy noudattamaan YK:n sopimuksia ja lopettaa mapucheiden vainoamisen.

Mapuche-kansalta puuttuvat edelleen ne oikeudet, jotka YK:n sopimusten mukaan tulee taata alkuperäiskansoille: oikeus maahan, omaan kieleen ja kulttuuriin sekä oikeus toimia yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä. Chilen valtio kohtelee mapucheja huonosti ja heidän pyrkimyksiinsä saada maa-alueitaan takaisin suhtaudutaan vihamielisesti. Mapuche-aktivisteja tuomitaan sotilastuomioistuimissa Pinochetin aikaisen terrorismilain nojalla ja mapuche-alueita on militarisoitu. Seurauksena on ollut jo useita vuosia jatkunut konflikti, joissa mapucheita on kuollut. Militarisoinnista kärsivät myös lapset.

Militarisointi yhdistettynä mapucheiden köyhyyteen on nostanut voimakasta vastarintaa Chilen hallituksen suuntaan, josta viimeisin osoitus on 32 vangin aloittamat nälkälakot eri vankiloissa. Nälkälakot alkoivat jo heinäkuun 12. päivänä. Nälkälakon ensisijaisena tavoitteena on saada maa-alueiden militarisointi ja terrorismilain soveltaminen loppumaan.

Kommentointi on suljettu.