Venezuela: Kolumbia ja USA uhkaavat rauhaa Latinalaisessa Amerikassa

Julkaistu 27.7.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Costa Rica, +Venezuela

Venezuelan presidentti Hugo Chavez varoittaa, että Venezuela saattaa katkaista öljytoimitukset Yhdysvaltoihin, mikäli se sallii liittolaisensa Kolumbian käyttää asevoimaa Venezuelaa vastaan.

Venezuela katkaisi diplomaattisuhteet Kolumbiaan maan esittämien syytteiden vuoksi. Kolumbia väitti Venezuelan antavan tukea Kolumbian sisäiselle aseelliselle vastarintaliikeelle, vaikka tällaiset syytökset on yleiseteläamerikkalaisissa korkean tason tapaamisissa aiemminkin todettu paikkansa pitämättömiksi.

Yhdysvallat on suurin Venezuelan öljyn tuoja. Venezuela toimittaa Yhdysvalloille päivittäin noin miljoona barrelia öljyä.

Venezuelan ulkoministeri Nicolas Maduro on toistanut Kolumbialle osoittamansa vaatimuksen rauhan ja toisten valtioiden suvereeniuden kunnioittamisesta. Maduron mukaan Bogotan täytyy luopua presidentti Alvaro Uriben noudattamasta agressiivisesta politiikasta, mikäli Kolumbia todella haluaa hyviä suhteita Caracasin kanssa.

Hyvien suhteiden uudelleen luomiseksi Kolumbian tulee kunnioittaa Venezuelaa, sen instituutioita, kansaa ja presidentti Hugo Chavezia, sanoi Maduro lehdistölle.

Maduro totesi, että Uribe loukkaa Venezuelaa toistuvilla hyökkäyksillä maiden välisellä rajalla. Viimeisin tällainen sotilaallinen rajaloukkaus tapahtui kun Kolumbian puolustusministeri Gabriel Silva syytti Venezuelaa kolumbialaisten sissien suojelemisesta.

Maduro painotti, että kyseessä oli Kolumbian taholta tavanomainen rajaprovokaatio, jolla ei ole mitään tekemistä ”sissien suojelemisen” kanssa.

Maduro valitti tässä yhteydessä sitä, että Kolumbia yrittää Uriben valtakauden lopulla ilmeisesti tahallaan huonontaa suhteita Venezuelaan.

Maduro esitti samalla toivomuksen maiden välisten suhteiden muodostamisesta rakentaviksi Kolumbian uuden presidenttin astuessa virkaansa. Hän huomautti samalla, että Kolumbian alueella toimivat yhdysvaltalaiset sotilastukikohdat uhkaavat naapurimaita ja niiden kansoja, jotka joutuvat tästä syystä kärsimään Kolumbian jo kuusi vuosikymmentä kestäneestä sisällissodasta.

Alueelle tarvitaan konkreettinen rauhansuunnitelma, painotti Maduro ja totesi, että vain sillä tavalla kyetään tehokkaasti toimimaan puolisotilaallisia joukkioita ja huumeiden salakuljettajia vastaan.

Costa Rican kongressi hyväksyi 1.7. 46 yhdysvaltalaisaluksen ja tuhannen sotilaan saapumisen Costa Ricaan ”huumeiden vastaisten taistelun” ja ”humanitaarisen avun” tekosyillä.

Venezuelaa johtavan sosialistipuolueen varapuheenjohtaja Diosdado Cabello ilmoitti, että Pentagonin asevoimien saapuminen tähän Keski-Amerikan valtioon osoittaa, että ”Yhdysvallat jatkaa perinteistä häikäilemätöntä Latinalaisen Amerikan alueelle tunkeutumisen imperialistista politiikkaansa. Historia toistaa itseään”, sanoi Cabello. Hän sanoi, että Yhdysvaltain sotilaallinen tunkeutuminen alueelle on Latinalaisen Amerikan tämän hetken suurin huoli. (Kominform / Prensa Latina, Golos Rossii)

Kommentointi on suljettu.