Argentiina edelläkävijä homoseksuaalien oikeuksissa

Julkaistu 20.7.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Argentiina

Argentiinan senaatti hyväksyi heinäkuussa lain, joka sallii samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisen avioliiton. Argentiinasta tuli näin Latinalaisen Amerikan ensimmäinen homoseksuaalien avioliitot hyväksyvä maa.

[Teksti: Raisa Musakka]

Laki meni senaatissa yli 14 tunnin maraton-istunnon jälkeen läpi äänin 33-27. Kongressiaukiolla päätöstä odottanut väkijoukko riemuitsi, kun päätös aamuyöllä julkaistiin. ”Tämä on ihmisoikeusnäkökulmasta historiallinen päivä!” Paikallaolijat kommentoivat.

Käytännössä homoseksuaalit ovat voineet solmia avioliiton Argentiinassa jo ennen lakimuutosta, mutta vain pitkän ja kalliin oikeuskanteluprosessin kautta, joka nyt jää historiaan. Uusi laki takaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliitolle samat juridiset oikeudet kuin heteroparien liitoille. Eniten polemiikkia ennen lakimuutoksen läpimenoa aiheuttikin lain kohta, joka takaa homopareille heteropareihin verrattuna yhtäläisen adoptio-oikeuden.

Buenos Airesia luonnehditaan usein matkaoppaissa Etelä-Amerikan suvaitsevaisimmaksi kaupungiksi, ja seksuaalivähemmistöjen edustajat ovat vahvasti näkyvissä kaupungin katukuvassa.

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat olleet esillä myös poliittisella asialistalla viime joulukuun jälkeen, jolloin Argentiinasta oli vähällä tulla Latinalaisen Amerikan ensimmäinen homoaviopari.

Korkeimman oikeuden tuomari oli jo antanut Alex Freyrelle ja José María Di Bellolle luvan naimisiinmenoon, mutta päivää ennen määrättyä vihkimistä toinen tuomari kumosi kollegansa päätöksen. Aiottua vihkimistä edelsivät massiiviset kampanjat niin puolesta kuin vastaan. Buenos Airesin LGBT-yhteisöt (lesbo-,homo-,biseksuaali- ja transyhteisöt) olivat näkyvästi esillä ja mediapyöritys Freyren ja Di Bellon ympärillä valtava. Buenos Airesin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, konservatiivi Mauricio Macri näytti ristipaineen alla vihreää valoa avioaikeille. Siviilivihkiminen sai hyväksynnän korkeimmassa oikeudessa ja juhlat olivat jo vähällä alkaa.

Takaiskun tultua Freyre ja Di Bello eivät kuitenkaan luopuneet naimahaaveestaan, vaan käyttöön otettiin toisenlainen taktiikka. Tiedossa oli, että Ushuaiassa kuvernööri Fabiana Ríos suhtautui myönteisesti samaa sukupuolta olevien avioliittoon, joten naimaoikeutta päätettiin hakea sieltä, tällä kertaa konservatiivisten tahojen provosoimisen välttämiseksi täysin matalalla profiililla. Freyren ja Di Bellon vuosien haave täyttyi 28.12.2009 kun pari vihittiin laillisiksi aviopuolisoiksi siviilirekisterissä Argentiinan eteläisimmässä kaupungissa.

Viikkoa aiemmin Meksikon Ciudad de Méxicosta tuli Latinalaisen Amerikan ensimmäinen kaupunki, jossa kahden samaa sukupuolta olevan henkilön solmima avioliitto tunnustettiin lailliseksi kongressin äänin 39 puolesta ja 20 vastaan, ja Ciudad de Méxicossa vihittiin Latinalaisen Amerikan ensimmäinen homoaviopari.

Argentiina on siis ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka sallii homoavioliitot. Lisäksi liitot ovat laillisia Meksikon pääkaupungissa. Uruguayssa ja Kolumbiassa hyväksytään ns. siviililiitto (unión civil), joka ei kuitenkaan ole täysin verrattavissa heteroavioliittoon.

Uudistusten jarruna on toiminut erityisesti katolinen kirkko. Lakimuutos kohtasi huomattava vastarintaa myös Buenos Airesissa. Senaatin istuntoa edeltäneenä päivänä kongressiaukiolle kerääntyi runsasväkinen mielenosoitus. Pitkin kaupunkia oli myös levitetty kampanjan oranssein värein koristeltuja julisteita, joissa pelättiin homoliittojen hyväksymisen murentavan perhearvoja.

Vastustajat pelasivat osin hyvinkin likaista peliä, sillä esimerkiksi homoliittojen vastaiseen suurmielenosoitukseen oli saatu väkeä siten, että katolisten koulujen oppilaat oli pakotettu tulemaan paikalle, jossa heille annettiin osallistumisesta sertifikaatti, jota ilman ei seuravalle lukukaudelle voinut ilmoittautua. Tämä johtaisi opiskelupaikan menettämiseen.

Lakimuutos meni kuitenkin konservatiivitahojen vastustuksesta huolimatta läpi, ja Argentiinasta tuli maailman kymmenes homoavioliitot hyväksyvä maa Hollannin, Belgian, Espanjan, Kanadan, Etelä-Afrikan, Norjan, Ruotsin, Portugalin ja Islannin jälkeen.

Lähteet: argentina.ar, lanacion.com.ar ym.

Kommentointi on suljettu.