Atencon vangit vihdoin vapaaksi

Posted: 12.7.10 in +Meksiko

San Salvador Atencossa, Estado de Méxicon osavaltiossa vapautettiin vihdoin keskiviikkona 30. päivänä kesäkuuta 12 vankia, jotka tuomittiin vuonna 2006 pitkiin vankeusrankaistuksiin osallistumisesta 15 000 asukkaan kunnan maaoikeuskiistoihin. Meksikon korkein oikeus totesi historiallisessa päätöksessään, että heidät vangittiin laittomin perustein ja vaati heidän välitöntä vapauttamistaan. Useiden viranomaisten todettiin syyllistyneen yksilönvapauksia koskeviin rikkomuksiin. Vankeja syytettiin täysin aiheettomasti poliisien ja virkamiesten kidnappauksesta, jotta heidän osallistumisensa laajoihin protesteihin voitaisiin kriminalisoida.

Toukokuun 2006 mellakoissa pidätettiin tai loukkaantui lähes 300 ihmistä. Lisäksi kaksi nuorta kuoli ja 26 naista raiskattiin. Myös useista kidutustapauksista raportoitiin.

Alun perin kaikki sai alkunsa kukkia myyvien katukauppiaiden, zapatistien, paikallisten viranomaisten ja puoleiden yhteenotosta. Texcocon kunnassa sijaitsevan Atencon kylän mellakat alkoivat, kun kahdeksan zapatistien kamppanjaa tukeneen kukkakauppiaan ei annettu pystyttää kojujaan Belisario Domínguezin kauppahalliin. Siinä vaiheessa kukkakauppiaat pyysivät Kylien maiden puolustamisen rintaman (FPDT) apua.

Parin tunnin sisällä paikalliset, osavaltiotason ja liittovaltion poliisit sekä kylän asukkaat ajautuivat avoimeen konfliktiin, joka johti myös erään tieosuuden valtaamiseen ja paikallisten viljelijöiden riitantumiseen. Niin sanottu ehkäisevä liittovaltion poliisi (PFP) kutsuttiin paikalle sillä perusteella, että julkinen järjestys oli häiriintynyt. Kylä saarrettiin ja militarisoitiin välittömästi.

Korkeimman oikeuden tuomari Olga Sánchez perustelee vapauttamista useilla laittomuuksilla:

”Vankitut vetosit viranomaisiin ainoastaan vaatiakseen heidän huomiotaan sosiaalisille tarpeille. Todistuksina käytettiin laittomia aineistoja. Pidätetyt tuomittiin yksinkertaisesti, koska heidät löydettiin tapahtumapaikalta.”

Toinen korkeimman oikeuden ministeri Juan Silva Meza totesi, että kylälaisten vankitseminen järjestettiin institutionaalisella tasolla mielenilmauksien kriminalisoimiseksi. Vankitut nähtiin oppositiojohtajina, jotka uhkasivat osavaltion hallituksen asemaa. Jo aiemmin vuonna 2009 korkein oikeus myönsi, että paikalle saapuneet poliisit harjoittivat vakavia ihmisoikeuksiarikkomuksia. Silti vastuullisia viranomaisia ei koskaan rangaistu.

Myös kansainvälinen painostus vaikutti aiheettomasti tuomittujen vankien vapauttamiseen. Useat kymmenet taiteilijat ja akateemikot sekä yli 650 järjestöä 28 maasta vaativat Meksikon korkeinta oikeutta toimimaan.

Lentokentän rakentamista vastustavan maaoikeusliikkeen johtohahmon Ignacio del Valle tuomittiin 112 vuodeksi vankeuteen. Hänen puolisonsa ja miehensä paikan Kylien maiden puolustamisen rintamassa (FPDT) ottanut Trinidad Ramírez puhuu yhä ilman pelkoa:

”Päätös vapauttamisesta ei ole mikään palkinto tai lahja korkeimmalta oikeudelta, vaan ainoastaan reilu ratkaisu. Ministerit ovat vain kunnioittaneet lakimiesten valmistelemiem juridisten perusteiden yhdenmukaisuutta ja kunneelleet kansaa, joka tiesi toverimme viattomiksi. Silti uusi päätös ei kerro oikeuden toteutumisesta. Epäoikeudenmukaisuuksien annettiin jatkua neljä vuotta ja toverimme istuivat turhaan vankilassa. Jotta voisimme todella puhua oikeunmukaisuudesta, rikkomuksista vastuussa olevat tulee tuomita. Päätöslauselma todistaa, että hallitus on voitettavissa.”

Vapautetut vangit ja heidän perheensä pitävät osavaltion kuvernööriä Enrique Peña Nietoa syyllisenä mielivaltaisuuksista. Institutionaalisen vallankumouspuoleen (PRI) Peña Nietoa pidetään varmana voittajana vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Atencon kyläläiset lähettävät kuitenkin toisenlaisen viestin äänistäjille: aiheettomat pidätykset osoittavat, ettei hän osaa hallita. Atencossa järjestetiin kolmipäiväinen poliittinen juhla, johon kutsuttiin koko kansalaisyhteiskunta, sillä kyseessä on Meksikon kansan voitto. (SL – Univisión, Periodismohumano.com, Canal Once)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.