ALBA kokoontui Ecuadorissa

Posted: 28.6.10 in +ALBA, +Ecuador

ALBA (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) ja TCP (Tratado de Comercio de los Pueblos) kokoontuivat Ecuadorin Otavalossa viime viikolla. ALBA:n kymmenennen kokouksen teemoina olivat alkuperäiskansojen ja afroperäisen väestön oikeudet, kamppailu ilmastonmuutosta vastaan sekä jäsenmaiden kansojen kansainvälisten kauppasuhteiden lujittaminen.

[Teksti: Raisa Musakka] 

Kokouspaikka Otavalo sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Ecuadorin pääkaupungista Quitosta pohjoiseen. Otavalon intianiväestö on saavuttanut Ecuadorin alkuperäiskansoista taloudellisesti vahvimman aseman ja ”otavalot” mainitaankin usein kannustavana menestystarinana alkuperäisväestöjen tilanteesta puhuttaessa.  

Kokouksen avaustervehdykset lausuttiin ensin kitsuaksi ja vasta sen jälkeen espanjaksi. Avajaiset päätti Otavalon pormestarin, intiaaniväestöön kuuluvan Mario Conejon puheenvuoro, jonka jälkeen kokoussalissa kaikuivat ”Jallalla”-huudot (eläköön kitsuaksi).  

Kokouspuheenvuoroissa avainsanoiksi nousivat kulttuurienvälisyys (interculturalidad) sekä monikansallisuus (plurinacionalidad). Ecuador ja Bolivia julistautuivat monikansallisiksi ja interkulttuurisiksi valtioiksi. Intiaaniväestön osuus Ecuadorin väkiluvusta (14,2 miljoonaa) on 35 prosenttia ja Bolivian 10 miljoonan väkiluvusta 47 prosenttia.  

Ecuadorin presidentti Rafael Correa peräänkuulutti alkuperäisväestön taloudellisen tilanteen kohentamisen ja köyhyydestä nousemisen ensisijaisuutta. Hänen mukansa köyhyys on ollut ja on edelleen intianiväestön suurin ongelma. ”Tässä suhteessa otavalot ovat loistavana esimerkkinä. He ovat onnistuneet selättämään köyhyyden luopumatta identiteetistään.” 

Correan mukaan kapitalistisen talousjärjestelmän lisäämää köyhyyttä ja eriarvoisuutta vastaan ALBA:n tulee tukea jäsenmaidensa kansojen solmimia, kaikkia osapuolia hyödyttäviä kauppasopimuksia. Vastauksena imperialismille hän toivoi lisää alueellista integraatiota ja yhteisöllistä toimintaa.  

Alueellisesta integraatiosta ja kauppasuhteista puhuttaessa esillä oli vahvasti maiden yhteisvaluuttahanke sucre, jossa olisivat mahdollisesti mukana myös taloudellisesti merkittävät Argentiina ja Brasilia. Ekonomisti Correa painottikin, että Yhdysvaltain dollarista luopuminen vaihdon välineenä maiden kauppasuhteissa on ensisijaisen tärkeää. 

Lisää integraatiota kaivattiin talouspolitiikan ohella myös muilla kansainvälisen politiikan areenoilla. Esillä oli OAS:n (Organization of American States) kaltaisen järjestön tarve, mutta ilman Yhdysvaltoja ja Kanadaa. OAS epäonnistui totaalisesti kriisinkäsittelytehtävässään Hondurasin vuodentakaisen vallankaappauksen yhteydessä. Hyvästä kriisinsovittelusta käytettiin esimerkkinä Rion ryhmää, joka näytti kapasiteettinsa kansainvälisenä kriisinhallintafoorumina Ecuadorin ja Kolumbian kriisin yhteydessä maalis-huhtikuussa 2008. (Kolumbia loukkasi Ecuadorin suvereniteettia suorittamallaan ilmaiskulla Ecuadorin puolelle tuhotessaan FARC-sissien leirejä). Rion ryhmä (Grupo de Río) on vuonna 1986 perustettu Latinalaisen Amerikan ja Karibian maista muodostuva kansainvälinen elin. Nyt tarvittaisiin Rion ryhmän vahvistamista uudeksi kansainväliseksi järjestöksi.  

Bolivian presidentti Evo Morales mainitsi puheenvuorossaan Yhdysvaltojen  Latinalaisen Amerikan vasemmistolaisiin hallituksiin kohdistamista uudenlaisista vakoilumuodoista. Boliviassa ei ole ollut enää vuoden 2008 salaliitto- ja vakouluskandaalin jälkeen Yhdysvaltain suurlähetystöä, mutta nyt on tullut ilmi kansalaisjärjestöjen kautta tapahtuvaa vakoilu- ja soluttautumistoimintaa. Myös Ecuadorin Correa vahvisti salaliittoepäilyn hallitustaan vastaan.  

Otavalon kokouksen päätöslauselmat muodostuivat yli kolmensadan intiaani- ja afroperäiseen väestöön kuuluvan kokousedustajan debatista. Edustajia oli kaikista kahdeksasta ALBA-maasta sekä erikseen kutsutuista maista kuten Guatemalasta ja Paraguaysta. Ecuadorilainen ministeri Ricardo Patiño tiivisti kokouksen tunnelmia: ”Olemme kokoontuneet tänne Andien kaupunkiin näyttääksemme maailmalle, että olemme kaikki yhdessä vahvistamassa Latinalaisen Amerikan vallankumousta, emmekä koskaan enää tule olemaan kenenkään siirtomaita.”       
 

Lähteet: comercio.com, Telesur,  elciudadano.com

    
 
 

 

Mainokset

Kommentointi on suljettu.