Kolumbia: Presidentinvaalit toiselle kierrokselle

Julkaistu 1.6.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Kolumbia

Sunnuntaina kolumbialaiset äänestivät presidentinvaaleissa. Entinen puolustusministeri Juan Manuel Santos (58) voitti selvästi 47 prosentilla annetuista äänistä. Hän saa toiselle kierrokselle vastustajakseen entisen Bogotan kaupunginjohtajan Antanas Mockusen (58), joka sai 22 prosenttia äänistä. Ehdokkaita ensimmäisellä kierroksella oli yhteensä yhdeksän. Toinen vaalikierros järjestetään kolmen viikon kuluttua.

Juan Manuel Santos on nykyisen presidentin, Alvaro Uriben konservatiivisen Kansallisen yhtenäisyyden puolueen ehdokas. Matemaatikko ja filosofi Antanas Mockus tulee perinteisten puolueiden ulkopuolelta ja on vihreän puolueen, Partido Verden, riippumaton ehdokas.

Vaaligallupeissa matemaatikko ja filosofi Mockuksen kannatus nousi rakettimaisesti sen jälkeen, kun perustuslakituomioistuin hylkäsi helmikuussa Uriben esityksen perustuslain muuttamiseksi siten, että hän voisi asettua ehdolle kolmannelle kaudelle. Mockus kiri tasoihin Santoksen kanssa gallupeissa vaalien alla. Hänen kannatuksensa kymmenkertaistui.

Vihreä puolue ei Kolumbiassa tarkoita ympäristöliikettä, vaan läinäkyvää politiikkaa ja korruption vastaista kamppailua. (MLS – KU, Yle ym.)

Kommentointi on suljettu.