Etelä-etelä -yhteistyöllä ratkaisuja ruokaturvaongelmiin

Julkaistu 18.5.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Brasilia

Brasiliassa keskusteltiin toukokuun alussa ruokaturvallisuudesta, taistelusta nälkää vastaan ja maaseutualueiden kehittämisestä. Kokousta johti Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva ja siihen osallistui Afrikan valtioiden maatalouden ja maaseudun kehittämisen ministereitä ja asiaan liittyviä kansainvälisiä organisaatioita kutenYhdistyneiden kansakuntien ruoka- ja maatalousjärjestö (FAO), Kansainvälinen maatalouden kehitysrahasto, maailman ruokaohjelma, Maaailmanpankki (WB) sekä Afrikan kehityspankki.

Pääpaino keskusteuissa oli maatalouden kehittämisessä ja ruokaturvallisuuden parantamiseksi sekä maaseutualueiden kehittämisestä erityisesti etelä-etelä -yhteistyönä Brasilian ja Afrikan maiden kesken.

Lula avasi yhdessä kokouksen osanottajien kanssa Strategisen trooppisen maatalouden tutkimus- ja koulutuskeskuksen,  jonka on perustanut brasilialainen maatalouden tutkimuskeskus EMBRAPA.

Virallisten tietojen mukaan Afrikan maat saavat tällä hetkellä 60 prosenttia resursseista, jotka Brasilian yhteistyöjärjestö (ABC) antaa kansainväliseen kehitystyöhön.

Brasilialla on meneillään 50 projektia ruokaturvallisuuden alueella 18 Afrikan maassa. EMBRAPA:n juuri perustettu toimisto Ghanassa osoittaa osaltaan Brasilian työskentelevän täysipainoisesti Afrikan vaikeiden ruoka- ja kehitysongelmien ratkaisemiseksi.

Brasilialais-afrikkalaisen yhteistyön omaehtoinen tehostaminen merkitsee mm. sitä, että rikkaiden teollisuusmaiden muutoinkin heikkotehoiseen kehitysapuun ei luoteta ja että ruokaturvallisuusongelmat voidaan pitkällä tähtäimellä ratkaista lähinnä etelä-etelä -yhteistyöllä. (Prensa Latina / KOMINFORM)

Kommentointi on suljettu.