UNASURin jäsenmaat boikotoivat Hondurasin nykyhallintoa

Posted: 11.5.10 in +Honduras

Etelä-Amerikan valtioiden unioni UNASUR ilmoitti 4. toukokuuta, että enemmistö maista ei halua Hondurasin vallankaappaushallinnon järjestämissä vaaleissa presidentiksi valittua Porfirio Loboa toukokuun puolivälissä Madridissa pidettävään EU:n ja Latinalaisen Amerikan huippukokoukseensa.

”Emme halua toimia ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut Hondurasissa”, UNASURin puheenjohtajana toimiva Ecuadorin presidentti Rafael Correa perusteli tiedonannossaan.

Hondurasin presidentti joutui perumaan osallistumisensa huippukokoukseen, kun Latinalaisen Amerikan maat toisensa perään vahvistivat, etteivät ne suostu istumaan samaan neuvottelupöytään hänen kanssaan.

UNASUR perustettiin vajaat kaksi vuotta sitten lisäämään maanosan maiden yhtenäisyyttä. Siihen kuuluvat Argentiina, Bolivia, Brazilia, Chile, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay ja Venezuela.

Lobon oli kutsunut EU:n ja Latinalaisen Amerikan sekä Karibian huippukokoukseen EU:n puheenjohtajamaa Espanja. Lobo lievitti Espanjan arvovaltatappiota hieman ja päätti itse perua osallistumisensa pian UNASURin tiedonannon jälkeen.

Latinalaisen Amerikan maat ovat toistuvasti arvostelleet EU:ta ja Yhdysvaltoja siitä, että suurvallat ovat vaalien jälkeen hanakasti palauttaneet suhteitaan Hondurasiin. Latinalaisen Amerikan maista vain Kolumbia ja Peru ovat tunnustaneet Hondurasin marraskuiset vaalit.

Lobo valittiin presidentiksi samalla, kun armeija päivysti kaduilla ja opposition toiminta tehtiin mahdottomaksi. Muun muassa Amnesty International on raportoinut vaalikampanjan aikaisista laittomista pidätyksistä, opposition uhkailuista, kidutuksista sekä tapoista, eikä tilanne ole parantunut vaalien jälkeen. (MLS – kepa.fi/uutiset)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.