Meksikolaiset tuomitsevat Arizonan siirtolaislain

Posted: 3.5.10 in +Meksiko

Barrack Obama ei ole lunastanut lupauksiaan laajasta ja oikeudenmukaisesta uudesta siirtolaisreformista. Sen sijaan eteläisessä Meksikon rajalle yltävässä Arizonan osavaltiossa säädettiin kuvernööri Jan Brewerin johdolla  23.4. niin sanottu SB 1070 -laki, joka astuu voimaan 90 päivän kuluessa. Laki sallii kaikkien epäilyttävien tai laittomien siirtolaisten välittömän karkoittamisen.

Myös ne ihmiset, jotka eivät kanna mukanaan oleskelulupaansa, voidaan karkoittaa. Myös siirtolaisia autoissaan kuljettavia tai kodeissaan ja yrityksissään työllistäviä voidaan rangaista. Siirtolaispolitiikan uusi käänne vaikuttaa suoraan yli 20 miljoonaan latinoon, jotka asuvat Yhdysvalloissa.

Meksikossa poliitikot yli puoluerajojen, ihmisoikeuksien puolustajat ja akateemikot ovat jo ehtineet tuomita lain fasistiseksi ja autoritaariseksi sekä perustuslain vastaiseksi. Vihreän puolueen (PVEM) senaattori Jorge Legorreta tuomitsee rasistisen lain jyrkästi, koska se antaa poliisille valtuudet kuulustella ihmisiä ihonvärin ja etnisen taustan perusteella. Siirtolaisten pitäisi sitä paitsi näyttää virallinen henkilöllisyystodistus sitä kysyttäessä, vaikka harvalla syntyperäiselläkään yhdysvaltaisella on tällaista dokumenttiä. 

Kansallisen toimintapuolueen (PAN) puheenjohtaja César Nava näkee lain motivaation rasistisena: ”Laki perustuu rotuvihaan, eikä se ratkaise millään lailla siirtolaisongelmia ja jättää sitä paitsi huomioimatta sen tosiasian, että iso osa Yhdysvaltain taloudesta lepää siirtolaisten tekemän työn varassa.”

Meksikolaiset siirtolaiset  ja oppositiopuolueet ovat ehdottaneet kauppaboikottia Arizonan osavaltiota kohtaan. Esimerkiki Phoenixista operoivan lentoyhtiön US Airlwaysin lentoja on jo alettu välttää. Toisaalta harkitaan vaihtoehtoa, jossa asianajajat verkostoituisivat viedäkseen valituksen laista Yhdysvaltojen oikeuslaitokseen.

Kansallisen syrjinnän ehkäisemisen neuvottelukunnan (CNPD) puheenjohtaja Ricardo Bucio sanoo lain rikkovan kansainvälisiä sopimuksia xenofobiasta ja rasismista.  Kansallinen ihmisoikeuskomitea (CNDH) on alkanut myös vastaanottaa meksikolaisten valituksia SB 1070-laista. Ulkomailla asuvien meksikolaisten instituutin (IME) neuvonantajan José Barrónin mukaan laki ei tule astumaan voimaan, sillä se rikkoo Yhdysvaltojen perustuslakia ja afroamerikkalaisten oikeuksia.

Meksikon presidentti Felipe Calderón lupautui puolustamaan meksikolaisten oikeuksia kaikilla käytössään olevilla keinoilla. Calderón tapaa Obaman ja Yhdysvaltojen kongressin edustajia kolmen viikon päähän jo aiemmin sovituissa neuvotteluista, joissa hän aikoo ottaa esiin uuden siirtolaislain. Hän kuten monet muutkin näkee lain taustalla kuvernöörin ja Republikaanisen puolueen vaalistrategian suhteessa tuleviin marraskuun kongressivaaleihin.

Ulkomailla asuvien meksikolaisten instituutin neuvonantajan Rhosbita Barkerin mukaan presidentin on syytä katsoa peiliin:

”Rakas presidenttini, ehkä kysytkin itseltäsi, miksi niin monet ovat menneet Yhdysvaltoihin. Vastaukseni on seuraava: paremman tulevaisuuden takia, nälästä ja pelosta ja siksi, ettei heidän oikeuksiaan ole kunnioitettu Meksikossa. Eivät he ole jättäneet maatansa isänmaallisen uskottomuuden takia.”

Useissa latinojen järjestämissä mielenosoituksissa näkyi ironinen suhtautuminen heidän uuteen asemaansa rikollisina: ”Olen tumma, pidätä minut heti”.

Monissa pahvikylteissä viitattiin kuvernööri Jan Breweriin hitlerinä ja noitana. Hänen ehdotuksensa uudesta laista hyväksyttiin 15-11 Arizonan paikallisessa kongressissa. Brewerin mukaan hän toimii vain oikeuden lähettinä: ”Laittomuus ei liity rotuun, koska kyseessä on rikos.”

Kun kuvernöörin kysyttiin, kuinka laittoman siirtolaiset voitaisiin tunnistaa, hän vastasi tylysti: ”En tiedä”.

Amerikan valtioiden järjestö (OEA) tuomitsi sihteerinsä José Miguel Insulzan suulla Arizonan uuden lain: ”Olen huolissani erään Yhdysvaltain osavaltion hyväksymästä uudesta tavasta säädellä siirtolaisuutta syrjinnän avulla. Laissa rinnastetaan siirtolaisuus rikollisuuteen, mikä luo täysin hyväksymättömissä olevan perustan rotusyrjinnälle.”

Uuden siirtolaislain ajankohta liittyy myös viimeaikaisiin tapahtumiin Chihuahuan osavaltiossa ja erityisesti Ciudad Juárezissa. Poliittinen kannatus meksikolaisten syrjinnälle on kasvanut huumesodan väkivaltaistumisen myötä. Barack Obama on ehtinyt vastata uuteen lakiin sanomalla, ettei siirtolaisuutta voida säädellä ihmisoikeuksien kustannuksella ja rodullisten stereotypioiden perusteella. Astuessaan voimaan uusi Arizonan osavaltion laki tekisi suuresta osasta maailman kolmanneksi suurimman latinoyhteisön jäsenistä rikollisia ilman mitään kansalaisoikeuksia.

Torstaina 29.4. osavaltion pääkaupungissa Arizonassa aloitettiin jälleen kerran laajat siirtolaisratsiat. Myös Kaliforniassa ja Teksasissa on aloitettu keskustelu uusista samansuuntaisista siirtolaislaista. (SL – La Jornada, Canal Once, Telesur)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.