Chile: Piñera virkaan järistysten saattelemana

Julkaistu 15.3.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Chile

Oikeistolaianen liikemies Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique aloitti 11. maaliskuuta virkakautensa Chilen presidenttinä. Juuri ennen virkaanastujaisia maa järisi jälleen useita kertoja vain noin 140 kilometrin päässä Valparaisosta, jossa seremonia järjestettiin. Virkavalan vannomisen jälkeen tilaisuus jouduttiin keskeyttämään, ihmiset evakuoitiin parlamenttitalosta ja juhlapäivälliset peruutettiin.

Piñeralla on edessään suuri haaste helmikuun maanjäristyksen, sen jälkijäristysten ja tsunamien tuhojen korjaamisessa. Jälleenrakentaminen vie vuosia ja maksaa arvion mukaan vähintään 30 miljardia dollaria.

Augusto Pinochetin sotilasdiktatuurin (1973-1990) jälkeisen demokratian aikana Piñera on ensimmäinen oikeiston edustaja, joka voitti vaalit Chilessä. Edellisissä vaaleissa hän hävisi keskusta-vasemmistolaiselle Michelle Bachelet’lle, joka ei perustuslain mukaan voinut asettua ehdolle toista kertaa peräkkäin. Oikeiston voitto on myös harvinainen tapaus 2000-luvulla koko Latinalaisessa Amerikassa, jossa vasemmistoaalto on levinnyt tsunamin tavoin maasta toiseen.

Piñeraa on yhdistetty Pinochetin diktatuuriin, koska hänen veljensä toimi Pinochetin hallituksen ministerinä. Piñera on kuitenkin luvannut jatkaa edeltäjänsä Bachelet’n sosiaalisia ohjelmia. Ensi töikseen hän allekirjoittikin lakiesityksen, jolla annetaan noin 80 dollarin avustuskuponki 4.2 miljoonalle köyhälle lapselle.

Piñera on ansainnut miljardiomaisuutensa jo 1970-luvun lopulla, kun hän toi luottokortit Chileen. Nykyisin hän omistaa maankattavan televiokanavan Chilevisiónin, osuuden LANAirlines -lentoyhtiöstä sekä Chilen parhaasta jalkapallojoukkueesta Colo-Colosta. (MLS)

Kommentointi on suljettu.