Chile: Tuhojen korjaaminen vie vuosia

Julkaistu 5.3.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Chile

Chilen keskiosssa, lähellä Concepcionin kaupunkia, oli 27.2. erittäin voimakas maanjäristys, 8,8 Richterin asteikolla. Sen jälkeen Chilessä on ollut jo yli 150 jälkijäristystä. Myös järistysten aiheuttamat tsunamit ovat koetelleet rannikon kyliä ja kaupunkeja. Tähän mennessä kuolleita on löydetty yli 800 ja ainakin 100 on edelleen kadoksissa. Tuhoista on kärsinyt yli 2 miljoonaa ihmistä.

Chilessä ei kuitenkaan tapahtunut Haitin maanjäristyksen kaltaista täystuhoa ja raunioitumista, koska rakennukset on osittain rakennettu järistyksiä kestäviksi. Myös kuolonuhrien määrä on paljon pienempi kuin Haitissa.

Suurin osa Concepcionin kaupungista on edelleen ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Ruoka-avun jakelu alkoi vasta 3.3., joten ihmiset ryöstelivät kauppoja nälkäänsä ja janoonsa. Chilen hallitus on  lähettänyt 14 000 sotilasta pitämään järjestystä yllä.

Naapurimaista Argentiinasta, Brasiliasta ja Perusta on luvassa kenttäsairaaloita, vedenpuhdistuslaitoksia ja sähköaggregaatteja. Kuubasta on saapunut paikalle lääkintäprikaati pystyttämään kenttäsairaaloita. Avustuskuljetuksia hidastavat kulkukelvottomat tiet, sillat ja raiteet. Myös satamalaiturit ovat monin paikoin tuhoutuneet.

Chilen maanjäristystuhojen korjaaminen vie ainakin kolme vuotta, arvioi Chilen väistyvä presidentti Michelle Bachelet. Jälleenrakennustyön arvioidaan maksavan jopa 30 miljardia dollaria. Uusi presidentti Sebastian Pinera aloittaa virkakautensa 11.3. haasteiden edessä. (MLS – Prensa Latina, yle.fi)

Kommentointi on suljettu.