Ciudad Juárez – maailman vaarallisin kaupunki

Posted: 25.2.10 in +Meksiko

Meksikossa murhataan vuosittain 12 ihmistä jokaista 100 000 kohden. Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa Ciudad Juárezissa kuolee kuitenkin 101 ihmistä samalla tekniikalla mitattuna. Ciudad Juárez ylittää siis reilusti Chicagon tai New Yorkin verisimmät vuoden 1990 luvun alussa, jolloin näissä yhdysvaltalaisissa kaupungeissa kuoli murhattuina noin 30 ihmistä per satatuhatta asukasta. Historiallisesti ainoastaan Medellínissa Kolumbiassa on rekisteröity enemmän murhia sataa tuhatta asukasta kohden eli kaikkiaan 139 vuonna 1991.

Kansalaisjärjestöjen YK:n ihmisoikeusneuvostolle viime vuonna luovuttamat tiedot osoittavat, että Ciudad Juárez on tällä hetkellä maailman vaarallisin kaupunki. Esimerkiksi Irakin pääkaupungissa Bagdadissa kuolee vain 40 ihmistä jokaista sataatuhatta kohden vuositasolla, mikä tekee siitä kolminkertaisesti Ciudad Juárezia turvallisemman kaupungin elää.

YK:n Latinalaisen Amerikan kehitysohjelman neuvonantaja Bernardo Kliksberg puhuu uhriluvun tulkinnasta:

”Kun murhatilaston luvut ovat viiden ja kahdeksan välillä, tilanne on hälyttävä. Kun puhumme yli kahdeksasta murhatusta ihmisestä sataa tuhatta elossa olevaa asukasta kohden, on kyseessä rikosepidemia, jota ei voida torjua tavanomaisin keinoin.”

Juhlat päättyivät verisesti

Tammikuun viimeisenä lauantaina Ciudad Juárezissa murhattiin raa’asti 16 nuorta. Lisäksi toiset 12 nuorta loukkaantui.  Iältään 15–20-vuotiaat opiskelijat juhlivat eräässä kodissa, kun 15 aseistettua miestä rynni sisään. Raskaasti aseistettu joukko oli avannut tulen aiemmin kahdessa läheissä kodissa, kunnes he löysivät enemmän uhreja kolmannesta. Kellään nuorista ei tiettävästi ollut yhteyksiä huumekauppaan, vaan he olivat tavanomaisia lukioikäisiä ja Chihuahuan autonomisen yliopiston opiskelijoita, jotka joutuivat toistaiseksi selittämätön väkivallan kohteeksi. Sen sijaan vielä tuntemattoman huumekartellin sanotaan olevaan vastuussa hyökkäyksestä. Kartellin johtohahmo herra ”Oksa” kuoli pari päivää myöhemmin yhteenotossa sotilaiden kanssa. Hän antoi käskyn ampua kaikkia ilman minkäänlaista armoa. Tapauksesta nousi suuri kohu, jota on yritetty selvittää koko helmikuun ajan.

Demokraattisen vallankumouspuolueen (PRD) kongressiryhmän puheenjohtaja Alejando Encinas kritisoi hallituksen tehottomuutta:

”Rajakaupungissa murhattujen nuorten kohtalo on valitettava. Tapaus on tutkittava pohjia myöten ja syyllisiä on rangaistava. Srategiasta kamppailussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan ei ole olemassa mitään selvyyttä. Valtion on avoimesti tunnustettava, ettei se ole kyennyt ratkaisemaan ongelmia. Nyt hallituksen on aika toimia tehokkaammin.”

Ciudad Juárezissa on käynnissä eräänlainen jatkuva sisällissota vuodesta 2007 lähtien. Kaupunki oli tärkeässä asemassa jo vallankumouksessa ja on nyt yksi kipupiste hallitukselle tiellä vallankumouksen satavuotisjuhliin syyskuussa. Sillä välin väkivalta Ciudad Juárezissa kasvaa päivä päivältä.

Jo puolet Meksikon 200 000 miehen vahvuisesta armeijasta on työllistetty huumesotaan. Vaikka Chihuahuan osavaltioon on sijoitettu erityisen paljon resursseja huhtikuusta 2008 lähtien, väkivaltaista kierrettä ei ole kyetty katkaisemaan. Päinvastoin armeijan läsnäolo on lisännyt murhien määrää. (SL – Milenio, El Universal, La Jornada)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.