Venezuela mitätöi Haitin öljyvelat

Julkaistu 2.2.10 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +ALBA, +Haiti, +Venezuela

Venezuelan presidentti Hugo Chávez on ilmoittanut maansa mitätöivän Haitin öljyvelat. Venezuelan päätös on osa Latinalaisen Amerikan valtioyhteisö ALBAn apua maanjäristyksestä toipuvalle Haitille.

Chávezin mukaan Haiti ei ole Venezuelalle mitään velkaa, vaan päinvastoinVenezuelalla on suuri historiallinen velka haitilaisille.

Lähinnä vasemmistojohtoisten maiden muodostama ALBA on myöntänyt Haitille välitöntä katastrofiapua 20 miljoonaa dollaria ja lisäksi pidemmän tähtäimen jälleenrakentamiseen ”aluksi” 100 miljoonaa dollaria vastikkeetonta rahallista tukea.

Pitkän tähtäimen tuki suunnataan erityisesti Haitin maatalouden, kalastuksen ja teollisuuden elvyttämiseen sekä maan infrastruktuurin korjaamiseen ja jälleenrakentamiseen.

Rahallisen avun lisäksi erityisesti Kuuba ja Venezuela ovat lähettäneet katastrofialueelle tehokkaasti toimivia raivaus- ja lääkintäryhmiä.

ALBAn jäsenmaita ovat Bolivia, Venezuela, Kuuba, Nicaragua, Ecuador, Antigua/Barbuda, Saint Vincent/Grenadiinit ja Dominica. Myös Honduras on edelleen muodollisesti ALBAn jäsen, joskaan sen laiton hallitus ei käytännössä osallistu järjestön toimintaan. (TK – Latin American Herald Tribune, Vaihtoehtouutiset)

Kommentointi on suljettu.