Ecuadorissa juhlittiin kolmevuotiasta kansalaisvallankumousta

Posted: 27.1.10 in +Ecuador

Lauantaina 16.1.2010 juhlittiin Ecuadorissa presidentti Rafael Correan ja Alianza País -puolueen valtaannousun kolmivuotispäivää. Tapahtumat järjestettiin noin kolmen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Quitosta etelään sijaitsevassa Ambaton kaupungissa.

[Teksti: Raisa Musakka]

Correan voitettua presidentinvaalit 2007 päättyi maan historian syvimpään taloudelliseen kriisiin ajanut uusliberaali kausi, jonka seurauksena ulkomaanvelka paisui sellaisiin lukemiin, että maa käytännössä menetti suvereniteettinsa. Kansainväliset järjestöt kuten maailmanpankki ja IMF sanelivat politiikan sisällöt ja Ecuadorille laadittiin mantereen uusliberaalein perustuslaki. Tämän presidentti Correan sanoin ”pitkän ja synkän uusliberaalin yön” seurauksena köyhyys lisääntyi siinä määrin, että jopa kolmasosa maan väestöstä joutui lähtemään siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan. Köyhyyttä ja siirtolaisuutta lisäsi se, että maa menetti kansallisen valuuttansa sucren ja siirtyi käyttämään Yhdysvaltain dollaria, joka johti rajuun hintojen nousuun.

Correan valtaannousu muutti politiikan suunnan vasempaan ja Ecuadorin suhteet lähenivät maanosan muihin vasemmistojohtoisiin maihin kuten Venezuelaan ja Boliviaan. Alkoi la Revolución Ciudadana, kansalaisten vallankumous. Correan kaudella on tehty merkittäviä kansalaisten hyvinvointiin vaikuttavia uudistuksia.

Vuonna 2008 maalle laadittiin uusi perustuslaki ja kohtuuttomin ehdoin laaditun ulkomaanvelan maksu lopetettiin. Sosiaalimenoihin käytetyt rahamäärät ovat moninkertaistuneet. Terveydenhuollon ja sairaalapalveluiden saralla Manuela Espejo -ohjelma on ollut menestyksekäs. Ohjelman puitteissa kuubalaiset lääkärit ovat vapaaehtoisten kanssa muun muassa kiertäneet köyhällä maaseudulla ensin kartoittaen hoitoa tarvitsevien tilanteen. Seuraavalla kierroksella on palattu tarvittavan laitteiston, esimerkiksi modernin ja ko. henkilön tilaan parhaiten sopivan pyörätuolin kanssa. Laitteet lahjoitetaan tarvitseville täysin veloituksetta.

Ohjelma ei suinkaan jää tähän, vaan sisältää jatkuvia seurantakäyntejä niiden luona, jotka eivät välttämättä koskaan aikaisemmin olleet edes nähneet lääkäriä vakavasta terveydellisestä tilanteestaan huolimatta. Lisäksi yksityisillä sairaaloilla on nyt velvoite hoitaa akuutit sairastapaukset, vaikkei hoitoa tarvitsevalla olisikaan voimassaolevaa vakuutusta tai muita maksun edellytyksiä. Enää ovia ei voi sulkea ja jättää ihmisiä kuolemaan kaduille.

Correa on suosittu

Näiden konkreettisten uudistusten takia presidentti Correa on erittäin suosittu niin köyhempien kuin keskiluokankin piirissä. Samoin eri etniset ryhmät, jotka ennen ovat olleet erittäin syrjityssä ja marginaalissa asemassa tukevat vahvasti Correaa. Laaja vastustusta presidentti on herättänyt niissä eliittipiireissä , joilla ennen on ollut saneluvalta politiikkaan ja nukkehallitsijoihin.

Suurin osa maan yksityisiä medioita on edelleen hallitusta vastustavan eliitin hallussa, ja tämä tuottaa jatkuvaa konfliktia hallituksen ja tiettyjen medioiden välillä, jotka muun muassa julkaisevat täysin perättömiä väitteitä ja virheellisiä tai harhaanjohtavia uutisia presidentistä. Sama ilmiö löytyy tältä mantereelta laajemminkin, räikeimmin Venezuelassa, Boliviassa, Paraguayssa ja Argentiinassa.

Ei siis ollut yllätys, että oikeistomediat yrittivät sabotoida myös lauantaisia Ambaton juhlia. Pankkiiri Fidel Egasin omistamalla Teleamazonas– televisiokanavalla varoiteltiin Ambaton lähistöllä purkautuvasta tulivuoresta. Tosiasiassa hyvän matkaa Ambatosta sijaitsevan tulivuoren normaali aktiivisuus ei aiheuttanut osallistujille mitään todellista vaaraa. Saman kanavan uutisankkuri myös totesi uutislähetyksen lopussa Haitin maanjäristyksen uhrien kärsimyksiin vedoten olevan moraalitonta osallistua kyseisenä lauantaina minkäänlaisiin juhlintoihin. Kyseinen kanava oli mm. joulun alla pari päivää suljettuna valheellisten uutisten lähettämisestä johtuen.

Ambaton juhlia oppositio ei kuitenkaan onnistunut häiritsemään, vaan paikalle saapui ympäri maata bussikyydein niin runsaasti ihmisiä, että kaupungin kapeat kadut käytännössä tukkiutuivat täysin. Paikallaolijoiden määrä oli eri lähteistä riippuen 80 000 (oikeistolehden ilmoittama määrä) – 150 000 ihmistä. Ohjelma sisälsi runsaasti musiikkia ja tietenkin poliittisia puheita. Presidentti Correa nousi lavalle heti joka lauantaisen yleisölle avoimen TV-lähetyksensä jälkeen. Runsas ihmismäärä ja paikalla olleiden kommentit todistavat Correan todella laajaa kansansuosiota. Paikalle oli saapunut erittäin runsaasti eri intiaaniyhteisöjä.

Oikeiston otteet koventuneet

Erään Alianza Paísin jäsenen sanoin ”nyt, kun oikeiston panokset ovat koventuneet, niin täällä Ecuadorissa kuin koko Latinalaisessa Amerikassa Hondurasin vallankaappauksen jälkeen, on erityisen tärkeää puolustaa tätä uudistusprosessia joka meillä on käynnissä. Uutisoikoot yksityiset mediat tämänkin tapahtuman taas miten hyvänsä, me paikalla olleet tiedämme, että haluamme uudistaa tämän maan. Ja tämänpäiväinen osoittaa, että meitä paljon.”

On valitettavasti totta, että oikeiston otteet ovat koventuneet. Vastikään selvisi muun muassa armeijan piirissä salaliittoyritys. Myös meille ja monille tutuillemme,on esimerkiksi soitettu kotiin ja kysytty olemmeko anticorreisteja ja kutsuttu Correan vastaiselle marssille vedoten siihen, että jos Correa jatkaa vallassa Ecuadorista tulee köyhä kuin Kuuba.

Correan vastaiset marssit ovat joidenkin oikeistokanavien uutisoinnista huolimatta keränneet paikalle vain kourallisen ihmisiä. Eräänkin kerran eivät edes viitsineet kävellä, vaan ”marssivat” audeillaan ja katumaastureillaan. Correan kansansuosio on laaja, ja Ambatossa juhlitut Revolución Ciudadanan kolmivuotisjuhlat osoittivat sen jälleen kerran.

Kommentointi on suljettu.