Latinalaisen Amerikan maat solidaarisina Haitille

Posted: 14.1.10 in +Haiti

Latinalaisen Amerikan maat reagoivat nopeasti Haitin katastrofiin.

Venezuela ja Kuuba tarjosivat pikaista apua maanjäristyksen uhreille. Venezuelan ulkoministeri Nicolas Maduro lähetti 50 hengen avustustiimin välittömästi Haitiin. Tiimin mukana paikalle toimitetaan ruoka- ja lääkeapua.

Kuuballa on jo entuudestaan yli 400 solidaarisuustyöntekijää Haitissa. Heistä suurin osa on lääkäreitä, jotka tarjoavat ilmaista terveydenhuoltoa maan köyhille.  Kuubalaiset pystyivät reagoimaan avuntarpeeseen välittömästi ja lääkärien majoitustilat Haitin pääkaupungissa on jo muutettu kenttäsairaaloiksi. Kuuba lupasi lähettää paikan päälle lisää terveydenhuoltohenkilökuntaa sekä lääkkeitä ja muita tarvikkeita.

Nicaragua puolestaan lupasi auttaa Haitin sähköverkon korjaamisessa. Brasilia puolestaan toimitti välittömästi yli 12 tonnia avustustarvikkeita maahan.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat käynnistämässä työtään Haitissa, mutta organisoitua pelastustoimintaa ei ole saatu käynnistettyä. Lääkkeistä ja tarvikkeista on huutava pula. Maanjäristyksen uhreja on jopa yli sata tuhatta.

Kehitysmaatutkijoiden mukaan Haitin maanjäristys tapahtui juuri, kun maan yhteiskunnallinen ja taloudellinen kehitys oli pääsemässä käyntiin. Ruotsin television SVT:n haastatteleman Haitin-tuntijan Göran Lundinin mukaan on olennaista, että Yhdysvallat muuttaa suhtautumistaan Haitiin. Nykyään Yhdysvallat pitää Haitia eräänlaisessa jälkikolonialistisessa otteessa, mikä vaikeuttaa maan kehitystä.  (TK – Xinhua, Granma, YLE Uutiset, Telesur)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.