Meksiko: Sähkömiesten vastarinta jatkuu

Posted: 18.12.09 in +Meksiko

Lokakuussa presidentti Felipé Calderón päätti yhdessä yössä ajaa alas Meksikon keskiosan ainoan sähköyhtiön ja lopettaa 44 000 työpaikkaa. Sen jälkeen yhteiskunta on herännyt ilmaisemaan kantansa näihin autoritäärisiin toimiin.

[Teksti: Sami Laaksonen]

Meksikolainen sähkömiesten ammattijärjestö SME otti haltuunsa maan pääkaupungin 4. päivänä joulukuuta osoittaakseen asemansa historiassa. Joulukuussa 1914 Fransisco Villa ja Emiliano Zapata yhdistivät Pohjoisen jaoston ja Etelän vapauttajien armeijat valloittaakseen Ciudad de Méxicon osana vallankumouksen tavoitteita.

Varhaisesta aamusta lähtien ammattijärjestö tukijoineen marssi neljästä ilmansuunnasta Vallankumouksen monumentille kaupungin keskustassa. Osallistujia saapui myös useista osavaltioista kuten Oaxacasta ja Guerrerosta. Mielenosoittajat pysähtyivät entisen sähköyhtiön Luz y Fuerza del Centron, Kansallisen sähkötoimikunnan (CFE) ja nälkälakossa olevien naisten luona. Mielenilmaus oli tavoittanut sadat tuhannet, kun se lopulta kahden aikaan iltapäivällä saapui päätepisteesensä. Ennen näkemättömän suuri liikenteen kaaos jatkui kuitenkin vielä tuntikausia, sillä aktivistit päättivät jatkaa marssia kohti mediajätti Televisan toimistoja vaatiakseen näyvyyttä tavoitteilleen.

Väärikäytöksistä ei tiedottanut vain ammattijärjestön puheenjohtaja Martín Esparza, vaan tiedotusjoukkiot kiersivät laajalti kaupungin katuja. Puhuttiin TV Aztecan ja Televisan levittämistä valheista, Kansallisen sähkötoimikunnan työntekijöiden kuolemista ja yrityksistä yksityistää sähkösektori.

Cuauhtémocin patsaalla sattui mielenkiintoinen välikohtaus, kun eräs liikennevaikeuksista tuohtunut rouva sätti viisi- ja yhdeksänvuotiaita veljeksiä, jotka osallistuivat nälkälakkoon vanhempiensa rinnalla: ”Miksi pakotatte lapsenne tekemään tällaista? Heidänhän pitäisi olla koulussa tai leikkiä ystäviensä kanssa.”

Lapsista vanhempi vastasi nopeammin: ”Ei meitä kukaan pakota, rouva. Olemme täällä taistelemassa tulevaisuudestamme, jonka [presidentti] Calderón haluaa meiltä viedä.”

Seuraavaksi lapset selittivät yhdessä vanhempiensa kanssa, mitä sahköyhtiön äkkipikainen hävittäminen merkitsee heidän perheelleen ja koko yhteiskunnalle. Kyse ei ole vain perheen etujen häviämisestä, koska suurimman laskun tulevat maksamaan kuluttajat mukaan lukien tuohtunut rouva.

Vallankumouksen monumentilla kuulluissa puheissa korostettiin vastarinnan jatkuvan voittoon astiin ja kehotettiin välttämään sähkölaskujen maksamista. SME vaatii myös väliaikaisen edunvalvojan asettamista, koska työsuhteita ei voi lopettaa niin kauan kuin työnkohde on olemassa.

Presidentti Calderónin viimeaikaisten toimien katsotaan rikkovan yhteiskunnallisen sopimuksen ja rauhan, mihin ei ole paluuta niin kauan kuin sähköyhtiön alasajoa jatketaan. Kaksi kuukautta sitten alkanut laaja-alainen vastarinta kyseenalaistaa vallanpitäjien ja yritysmaailman liiton, joka pyrkii ajamaan etujaan kansan tarpeista välittämättä. Marraskuun 11. päivän marssi vakiinnutti uuden monikasvoisen vastavoiman, joka koostuu ammattiliitoista, poliittista puolueista ja järjestöistä, opiskelijaliikkeistä ja maanviljelijöistä, oppositiojohtaja López Obradorin kannattajakunnasta ja zapatisteista.

Sähkömiesten ammattijärjestö vaatii edelleen puheenjohtajansa Martín Esparzan suulla korkeinta oikeutta perumaan sähköyhtiön lopettamispäätöksen:

”Toimet rikkoivat sosiaalisen sopimuksen ja perustuslaillisen järjestyksen. Los Pinosissa (presidentinlinna) olevan kätyrin teot tarkoittavat vallankaappausta.”


Meksiko tuomittiin ihmisoikeusrikoksista

Amerikkojen välinen ihmisoikeustuomioistuin (CIDH) tuomitsi Meksikon valtion 11. päivänä joulukuuta kolmesta Ciudad Juárezissa tehdystä naismurhasta ja niiden puutteellisesta tutkinnasta. Naismurha on käsite, joka viittaa pohjoisessa Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa kaupungissa 1993 lähtien suoritettuihin yli 500 raakaan väkivallantekoon.

Tuomioistuimen päätös on ensimmäinen lajiaan, missä nimetään naismurha sukupuoleen kohdistuvaksi rikokseksi. Siksi tuomiolla on tärkeä ennakkotapauksen arvo. Nyt naismurhan käsite on juridisesti viittauskelpoinen Meksikossa ja kaikkialla Amerikan mantereilla.

Lähteet: Kaos en la Red, Púlsar, La Jornada

Mainokset

Kommentointi on suljettu.