ALBA – viisi vuotta solidaarista yhteistyötä

Posted: 14.12.09 in +ALBA

ALBA-maat pitivät kahdeksannen huippukokouksensa 10. – 14.12.  Havannassa, Kuubassa. Viiden vuoden aikana ALBA-yhteisö on vahvistanut yhteiskunnallista ja taloudellista yhdentymistä jäsenmaiden kesken. ALBA-yhteisön perustivat 14.12.2004 Venezuelan presidentti Hugo Chavez ja Kuuban silloinen presidentti Fidel Castro.

Perustusasiakirjassa korostetaan, että Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden pitää yhdistyä kohtaamaan nykyisiä ja tulevia haasteita. Tällä hetkellä ALBA-liittoon kuuluvat Venezuelan ja Kuuban lisäksi Bolivia, Nicaragua, Dominica, Honduras, Ecuador, Saint Vincent ja Grenadinit sekä  Antigua ja Barbuda.

Erilaisten ja erikokoisten talouksien yhteenliittymä on mahdollinen, koska ALBA-yhteisö ei perustu markkinalakeihin, vaan solidaarisuuden ja molemminpuolisen hyödyn periaatteille. ALBAn tarjoamissa puitteissa yli 100 ohjelmaa on toteutettu eri maissa terveydenhuollon, koulutuksen, kulttuurin, energiatuotannon, ruoan, tietoliikenteen, kaivosteollisuuden ja rahoituksen aloilla.

ALBA-maat ottavat 1.1.2010 käyttöön yhteisen valuutan nimeltä SUCRE. Se toimii alussa vain virtuaalivaluuttana maiden kesken. Sen avulla vältetään USA:n dollarin käyttöä maiden välisessä kaupassa.

ALBA on myös poliittinen vaikuttaja. Se muun muassa varoitti pyrkimyksistä horjuttaa Hondurasin hallintoa kaksi päivää ennen vallankaappausta. Se myös ensimmäisenä tuomitsi kaappauksen.   Honduras on ALBAn aktiivinen jäsen, vaikka maan laillisen hallituksen edustajat joutuvatkin tässä vaiheessa toimimaan kotimaansa rajojen ulkopuolella. (MLS – Prensa Latina)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.