Bolivia: Moralesin vaalivoitto kiihdyttää muutosprosessia

Posted: 7.12.09 in +Bolivia

Bolivian presidentti Evo Morales valittiin uudelle viisivuotiskaudelle maan historian suosituimpana poliitikkona.

Alustavien tulosten mukaan vasemmistososialistista MAS-puoluetta edustava Morales sai yli 60 prosenttia äänistä sunnuntaina 6.12. pidetyissä vaaleissa. Hänen päävastustajansa, oikeistovoimia edustava sotilastaustainen Manfred Reyes Villa joutui tyytymään alle neljänneksen ääniosuuteen.

Politiikan kommentaattorit ovat varsin yksimielisiä siitä, että näillä kannatusluvuilla Evo Morales on selvästi suosituin toimija maan poliittisessa historiassa. Morales on ensimmäinen Bolivian alkuperäisestä intiaaniväestöstä maan johtoon noussut poliitikko. Hänen suosiotaan selitetään uudella poliittisella kulttuurilla ja hallitsevan MAS-puolueen toiminnalla: huolimatta hallitusasemastaan puolue toimii kansanliikkeenä ja sen toiminta perustuu syrjäytettyjen ryhmien ja alkuperäiskansojen yhteisöjen vaatimusten ajamiseen.

Presidentin lisäksi bolivialaiset äänestivät myös kansanedustajat ja senaattorit uudistettuun parlamenttiin. Paikoista yli kaksi kolmasosaa meni Moralesin tukijoille, minkä presidentti tulkitsi velvoitteeksi kiihdyttää maan muutosprosessia. Morales myös tähdensi, ettei vaalivoitto ole voitto vain boliavalaisille, vaan tunnustus  alueen ”imperialisminvastaisten presidenttien, hallitusten ja kansojen” toiminnalle. (TK – Telesur, BBC Mundo ym.)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.