Meksiko: Oaxacan yhteisöradiot kehittyvät ja vahvistuvat

Posted: 3.12.09 in +Meksiko

Kansan Radioliiton Ääni intiaanikylille -hanke tukee intiaanikylien yhteisöradioita Oaxacassa. Hankkeessa koulutetaan noin kymmentä kylää tekemään radio-ohjelmia ja hallitsemaan radioaseman tekniikkaa. Lisäksi se antaa teknistä tukea useille muille radioille.

Tekniikan koordinaattori insinööri Diego Cruz Martinez ja ohjelmanteon vastaava Juan José García ovat pitäneet kylissä noin kolmekymmentä koulutusta. Kylien tilanteen tunteminen auttaa   tukemaan radioita niiden omista tarpeista lähtien. Jokaisessa kylässä on omat kiinnostavat tarinansa, omat vahvuutensa ja haasteensa. Hanke työskentelee vain sellaisten kylien kanssa, joiden kyläneuvosto (intiaanikylien perinteinen ylin auktoriteetti) tukee radiotoimintaa.

Oaxaca on etnisesti rikasta aluetta. Kun suuressa osassa Latinalaista Amerikkaa intiaanikielet ovat kadonneet, Oaxacassa niitä vielä puhutaan, erityisesti vuorilla.

Aloittelevissa radioissa on paljon energiaa, mutta käytännön taitoja niiltä vielä puuttuu. Lähes kaikissa tehdään pelkästään suoraa ohjelmaa, sillä toimittajat vasta harjoittelevat editointia eikä monilla ole tarvittavia välineitä kuten digitaalisia äänittimiä. Tekniset työpajat ovat osallistujille voimaannuttavia. Hankkeen koulutuksissa opetetaan kaikille halukkaille perusasiat yhteisöradion tekniikasta. On hienoa nähdä, kun luku- ja kirjoitustaidoton perheenäiti hahmottaa, miten mikseri toimii, tai mitä johtoa käytetään mihinkin.

Ihmisten erilainen koulutustaso on kouluttajalle haaste: osa on käynyt lukion, osa ei ole juurikaan ollut kosketuksissa tietokoneen kanssa. Kaikki ovat kuitenkin ymmärtäneet tärkeimmän: oman median merkityksen.

Heinäkuussa pidimme radioille työpajan Oaxacan kaupungissa. Koulutuksessa käsiteltiin yhteisöradion periaatteita, kyläyhteisöjen perinteistä elämäntapaa ja mitä se merkitsee radion kannalta. Ehkäpä tärkeintä työpajassa oli kuitenkin se, että eri radioiden aktiivit tutustuivat toisiinsa ja saivat tilaisuuden vaihtaa ajatuksia.

Tukea tarvitaan

Ääni intiaanikylille -hanke tarvitsee jatkuvasti tukea tilaisuuksien järjestämisessä, varainkeruussa, graafisessa suunnittelussa, radio-ohjelmien tekemisessä…  Ota yhteyttä, jos haluat vaikkapa myydä ystävillesi muutaman meksikolaisen villahuivin tai lahjoittaa meksikolaiselle yhteisöradiolle hyväkuntoisen kannettavan tietokoneen.Voit myös tulla mukaan kummirenkaaseen, jolloin lahjoitat itsellesi sopivan summan kuukausittain. Hyvän mielen lisäksi saat ensikäden tietoa Meksikon yhteisöradioiden tilanteesta.

Lähde: Ääni intiaanikylille uutiskirje, laatinut hankekoordinaattori Anna-Reetta Korhonen

Yhteydenotot: intiaanikylille(at)gmail.com

Mainokset

Kommentointi on suljettu.